ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΠΑΡΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Το σχόλιο της ημέρας 20 Σεπτεμβρίου 2023 fonisalaminas
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη
Μόλις που πρόλαβαν να κοπάσουν τα τελευταία χλιαρά χειροκροτήματα και να στεγνώσει το μελάνι των πηχυαίων τίτλων των εφημερίδων, καθώς και οι επί πλέον δηλώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια και το ραδιόφωνο, και η απάντηση κατεβαίνει στους δρόμους.
Παρά το γεγονός ότι τα υποσχεθέντα του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ φάνηκαν ικανοποιητικά, οι επωφελούμενοι και μη, φαίνεται να μην ικανοποιήθηκαν στον βαθμό που ήθελαν και προσδοκούσαν.
Έτσι, μεταξύ άλλων κάποια Επιμελητήρια εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους, χωρίς πάντως να παραγνωρίζουν τα θετικά μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και των πληγέντων από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.
«Οι προσδοκίες μας για μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης των ΜΜΕ, μέσω της φορολογίας, της συγκράτησης τιμών στην ενέργεια, ανάπτυξης εργαλείων και διευκόλυνσης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, δεν ευοδώθηκαν. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα συνεχίσει να βάλλεται και την επόμενη περίοδο, να αγωνίζεται να ορθοποδήσει και να αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, προσθέτοντας πως η υψηλή φορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η απουσία χρηματοδοτικών εργαλείων προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους, δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση των μακροπρόθεσμων στόχων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για βιώσιμη ανάπτυξη.
Από την άλλη, για μεθαύριο Πέμπτη, η ΑΔΕΔΥ κατέρχεται σε εικοσιτετράωρη απεργία, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο ζητά να αποσυρθεί και συμπαρίστανται και εργατικά Σωματεία.
Την ίδια στιγμή, η ΕΛΣΤΑΤ δίνει στην δημοσιότητα στοιχεία για τις ανατιμήσεις στα προϊόντα, τα οποία πλήττουν τους Έλληνες, τονίζοντας πως τα νοικοκυριά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 είχαν ξοδέψει 33.068 εκατ. ευρώ για την αγορά προϊόντων που σχετίζονταν με την διαβίωση τους.
Από τον Δεκέμβριο του 2021 έως το Μάρτιο του 2022 τα νοικοκυριά αυτά, είχαν επιβαρυνθεί άνω του 1,6 δις ευρώ για να διατηρήσουν τη διαβίωση τους σε επίπεδα προ κρίσης.
Καθ’ όλο το διάστημα, ο λογαριασμός σημείωνε άνοδο από το ένα τρίμηνο στο άλλο για να φτάσει στα επίπεδα των 38.019 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 από 33.068 που ήταν πριν εκδηλωθεί η ανοδική τάση της ακριβείας στις αρχές του 2022.