Τα κλειδιά της Σαλαμίνας, θα πάνε στα σωστά χέρια! Τα κλειδιά της Σαλαμίνας, θα πάνε στα σωστά χέρια!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΝΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΥΒΟΝΗ ΑΡΑΒΑΝΗ στην έντυπη μορφή της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Κυρία Αραβανή ποιος ο λόγος για τον... Τα κλειδιά της Σαλαμίνας, θα πάνε στα σωστά χέρια!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΝΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΥΒΟΝΗ ΑΡΑΒΑΝΗ στην έντυπη μορφή της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ


Κυρία Αραβανή ποιος ο λόγος για τον οποίο αφήνετε την επιχείρησή σας και ασχολείστε με τα κοινά;

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ούτε θα γίνω ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι φυσικά και δεν θα αφήσω την εργασία μου.

Όμως έχοντας αξιόλογους συνεργάτες, έχω πλήρη ευελιξία στο που θα κατανέμω τον χρόνο μου. Άλλωστε μετά από τόσα χρόνια το επιχειρείν είναι κομμάτι του χαρακτήρα μου και ενώ είναι τόσο ασύμβατο ταυτόχρονα είναι τόσο συμβατό με την απόφαση μου, της ενασχόλησης με τα κοινά. Ασύμβατο διότι είναι και θα είναι η κύρια πηγή των εισοδημάτων μου αλλά και τόσο συμβατό διότι μέσα από την συγκεκριμένη εργασιακή μου εμπειρία, έμαθα πως να σχεδιάζω τον στόχο μου, να προσαρμόζομαι και να ελίσσομαι, να βλέπω λύσεις και όχι προβλήματα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι το «χαρτοφυλάκιο» μου για την επόμενη μέρα.

Γιατί επιλέξατε στις περασμένες εκλογές να ενταχθείτε στο σχήμα του κου Τσαβαρή;

Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής, όπως είμαι πάντα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο κύριος λόγος που αποφάσισα να είμαι υποψήφια με την «Πρωτοβουλία πολιτών» , αρχικά δεν ήταν ο ίδιος ο κος Τσαβαρής αλλά η θέληση μου και επειδή μου ζητήθηκε, να βοηθήσω έναν πολύ καλό και πολλών ετών φίλο μου, ο οποίος ήταν επίσης υποψήφιος στον ίδιο συνδυασμό. Άρα αρχικά πίστεψα όχι στον επικεφαλή, ούτε στην ομάδα αλλά σε έναν άνθρωπο. Ο άνθρωπος αυτός, ο φίλος μου που πίστεψα, πέτυχε γιατί εξελέγει Δημοτικός Σύμβουλος.
Για τον κο Τσαβαρή, οφείλω να ομολογήσω, ότι είναι ένας πολύ έμπειρος, σπουδαίος αυτοδιοικητικός, με τόλμη και γνώσεις που λίγοι έχουν ή είχαν στα πολιτικά δρώμενα του νησιού μας. Πραγματικά πιστεύω ότι θα μπορούσε, εάν είχε διαχειριστεί διαφορετικά, πολιτική ηθική και γνώση, να ήταν Δήμαρχος για πολλά χρόνια. Παράδειγμα η τελευταία των δύο ετών, ανύπαρκτη αντιπολιτευτική του θέση, με σαφέστατη στροφή προς την διοίκηση, η οποία δημιουργεί πολλά ερωτηματικά όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για την επόμενη μέρα. Υπάρχουν άραγε πολιτικά αλισβερίσια; Είμαι βεβαία όμως ότι το μέλλον, θα μας λύσει κάθε ερώτημα.

Δεν είμαι σίγουρη ποιος τελικά, έχασε πραγματικά.

Ο κος Τσαβαρής να αφήσει θετικό στίγμα στην πολιτική ζωή της Σαλαμίνας ή η Σαλαμίνα έναν άξιο πολιτικό;

Γιατί επιλέξατε σε αυτές τις εκλογές να ενταχθείτε στον συνδυασμό της κας Μπόγρη;

Θα μπορούσα να σας πω, ότι ήταν η μόνη επιλογή απέναντι στην ανύπαρκτη, αδιαφανή και χωρίς ίχνος γνώσης και πολιτικής βούλησης, της τωρινής Δημοτικής Αρχής.

Όμως πάλι πρέπει να κάνω αναφορά στην ειλικρίνεια μου και να απαντήσω, με το χέρι στην καρδιά. Κι αυτό γιατί ο αρχικός λόγος, αν και στήριξα την κα Μπόγρη στην υποψηφιότητα της ως Αντιπεριφερειάρχης, δεν ήταν η ίδια, ούτε η άξια πορεία της στην Αντιπεριφέρεια Νήσων.

Πρωταρχικός λόγος λοιπόν, ήταν τα πολιτικά ανταλλάγματα που μου προσφέρθηκαν για να μην στηρίξω την κα Μπόγρη. Αποφάσισα λοιπόν τα πολιτικά μου κριτήρια, να μην έχουν σχέση με πολιτικές «καβάτζες» και συναλλαγές, γιατί η Σαλαμίνα πρέπει να πάει μπροστά. Πρέπει κάποτε να σταματήσει η «θολή» πολιτική, αν θέλουμε κάτι να αλλάξει.

Καί ναι, σήμερα μπορώ να πω, ότι η κα Μπόγρη είναι η ελπίδα αυτής της αλλαγής, που με την γνώση της θα φέρει την πρόοδο αλλά και την ηθική πολιτική που μας αξίζει.

Ποια θα είναι η στάση σας στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν κάποιες προεκλογικές εξαγγελίες της κας Μπόγρη;

Καταρχήν θα εξετάσω τους λόγους της μη υλοποίησης για να κρίνω εάν υπάρχουν πραγματικοί λόγοι καθυστέρησης ή δυσκολιών εκτέλεσης έργων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε την απόλυτη γνώση ή διεκδικούμε, μαζί με τον Πάπα, το αλάθητο. Όμως, θεωρώ ότι η κα Μπόγρη, με την γνώση που έχει αποκτήσει από την θητεία της ως Αντιπεριφερειάρχης δεν θα αφήσει να χαθεί κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά και με την πολιτική ηθική που την διακρίνει δεν θα επιτρέψει να ακυρωθεί κανένας διαγωνισμός, ως «φωτογραφικός», από κανένα ελεγκτικό συνέδριο, όπως συμβαίνει με την παρούσα διοίκηση.

Άλλωστε, μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν έργα που ήδη περιμένουν στο συρτάρι της Αντιπεριφέρειας την Σαλαμίνα. Έργα ανεκμετάλλευτα που είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την επόμενη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει οι πολίτες να μάθουν την πλήρη αλήθεια και φυσικά να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την όποια κριτική ή και συνέπεια.

Στα ζητήματα διαφάνειας, εάν εκλεγείτε ως δημοτικός σύμβουλος, θα είστε ανυποχώρητη ή θα ακολουθήσετε ένα είδος «κομματικής πειθαρχίας»;

Το προσωπικό μου «ένστικτο αυτοσυντήρησης» στην πολιτική, δεν είναι και τόσο ισχυρό, πρέπει να ομολογήσω. Πάντα με σεβασμό στην διαφορετική άποψη, αρχικά θα προσπαθούσα να δω αν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση απόψεων. Αλλά εντέλει εάν σε μείζονα θέματα έχω σημαντικό συνειδησιακό πρόβλημα, θα το δήλωνα ανοιχτά. Άλλωστε αυτό έπραξα από την πρώτη ημέρα της θητείας μου, ως Δημοτική Σύμβουλος, κατά την οποία αμφέβαλλα για τις αντιπολιτευτικές θέσεις της παράταξης μου, με αποτέλεσμα την ανεξαρτητοποίηση μου λίγο καιρό μετά. Τα δείγματα, όμως που έχω από την κα Μπόγρη, είναι πώς την «κομματική πειθαρχία» την εκφράζει μέσα από επιχειρήματα κι όχι με «απειλές» που δείχνουν έλλειψη πειθούς και πολιτικής υπεροχής. Σε κάθε περίπτωση οι Δημοτικοί Σύμβουλοι οφείλουν να εκφράζουν τους πολίτες κι όχι τον συνδυασμό με ένα μόνο γνώμονα, το καλό και το ωφέλιμο για τον δήμο.

Αν υποθέσουμε ότι στις εκλογές του Οκτωβρίου δεν εκλεγεί ο συνδυασμός που είστε ενταγμένη, ποια πιστεύετε ότι θα είναι τα αποτελέσματα για την Σαλαμίνα; Εσείς με την μαχητικότητα που έχετε επιδείξει ως σήμερα και με δεδομένο τον εκδικητικό και προσβλητικό τρόπο που οι αντίπαλοί σας πολιτεύονται, είστε έτοιμη να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις εναντίον σας;

Οι εκλογές καταρχήν, σημαίνουν ότι επιλέγουμε πως θα ζήσουμε για τα επόμενα 5 χρόνια. Διδαχθήκαμε πλέον από την σημερινή διοίκηση, ότι αφού προεκλογικά είχαν τις λύσεις, τελικά 4 χρόνια, προσπαθούσαν να μάθουν «στου κασίδη το κεφάλι», με σοβαρότερο ότι αποδείχθηκαν, ανεπίδεκτοι μαθήσεως, διοικώντας με αλαζονεία, αδιαφάνεια και αντιδρώντας με επίθεση σε κάθε κριτική.

Με δεδομένο την μηδενική υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων και ελλείψη έργων ουσίας, συνδυαστικά με τον τρόπο εξουσίας της σημερινής δημοτικής αρχής, μία επόμενη πενταετία χωρίς αλλαγή, το αποτέλεσμα για τη Σαλαμίνα θα είναι ένας κατήφορος με προδιαγεγραμμένο τέλος!

Είμαστε ένας Δήμος, όπου ακόμη παλεύουμε για την μετριότητα. Όπου ακόμη παλεύουμε για τα αυτονόητα.

Είναι μια ντροπή διαρκείας για το νησί, που κάποια στιγμή πρέπει να λάβει τέλος…

Θεωρώ όμως, ότι οι πολίτες πλέον δεν συμβιβάζονται ούτε «κοιμούνται».
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι για πολλά χρόνια, δεν υπάρχει Δήμαρχος με δεύτερη θητεία. Είμαι σίγουρη ότι τα κλειδιά της Σαλαμίνας, θα πάνε στα σωστά χέρια!

Όσο για τις προκλήσεις, δεν είμαι έτοιμη απλώς.
Γεννήθηκα έτοιμη!

Η προσαρμοστικότητα, που διαθέτω συνδέεται με την αντοχή, την επιμονή και με πυξίδα τον κώδικα αξιών μου, η μόνη πρόκληση για εμένα είναι ο στόχος της επόμενης μέρας. Δεν σταματώ ακόμη και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Ανέκαθεν κίνητρο μου ήταν η ολοκλήρωση του στόχου κι ο στόχος αυτή τη δεδομένη στιγμή, είναι να αφήσω θετικό αποτύπωμα σ’ αυτόν τον τόπο.

Θα θέλαμε να μας πείτε αν αντιμετωπίσατε δυσκολίες στον συνδυασμό που υποστηρίζετε.

Θα έλεγα ψέματα αν υποστήριζα ότι ανάμεσα σε τόσες πολλές διαφορετικές προσωπικότητες, που καλούνται να συνεργαστούν, όλα είναι τέλεια.
Υπήρχαν και θα καταλάβετε γιατί χρησιμοποιώ παρελθόντα λόγο, γκρίνιες, κακή επικοινωνία, ανταγωνισμός, ασυνεννοησία.

Όμως αυτό που συμβαίνει σήμερα κι αυτό που τελικά έχει σημασία είναι ο ηγέτης, να βρίσκει τρόπους να συμπληρώνουμε ο ένας τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του άλλου. Να μας κάνει κωπηλάτες και να μπορούμε όλοι να κωπηλατούμε προς την ίδια κατεύθυνση, που είναι το όραμα!

Άρα, εναπόκειται στον ηγέτη, να δημιουργήσει ενότητα, να ενθαρρύνει τη συνεργασία και να διασφαλίσει ότι η ομάδα θα συνεργαστεί και να ενωθεί με κίνητρο, να ζωντανέψει αυτό το όραμα.

Αυτή είναι λοιπόν, η ενότητα του συνδυασμού σήμερα.

Αυτή η ενότητα, λέγεται Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη!

Την επομένη των εκλογών, αν υποθέσουμε ότι η παράταξή σας νικήσει, ποια θα είναι η θέση σας απέναντι στην κριτική, καλόπιστη ή κακόπιστη, και πώς θα ενεργήσετε εσείς σε περίπτωση που κάποιοι από τον συνδυασμό σας δεν θα την αποδέχονται;

Να ξεκαθαρίσω καταρχήν, ότι βαθειά πεποίθηση μου είναι ότι η ανοχή στην κριτική, ακόμα και την πιο κακόβουλη είναι ευθέως ανάλογη με την αντίληψη στην δημοκρατία, που πρεσβεύει κανείς. Πόσο μάλλον, αν η κριτική αφορά ανθρώπους, που αποφάσισαν να εκθέσουν δημόσια εαυτό και διεκδικούν εξουσία.

Εξάλλου, ένας άνθρωπος απαλλαγμένος από ανασφάλειες, γνωρίζει πως ουδείς τέλειος, άρα χρίζει κριτικής.

Η αποδοχή της κριτικής, είναι αναγκαίο συστατικό της εξέλιξης μας.
Άλλωστε η αισιόδοξη φύση μου και το χιούμορ μου, είναι για μένα διέξοδος, η άμυνα μου και ο τρόπος να αντιμετωπίζω, ακόμη και την «λάσπη» με γέλιο, εκεί που άλλοι θα θύμωναν.

Όσο για όποιον δεν την αποδέχεται, ακόμη και στον πιο κοντινό μου, θα του πω, όλα τα παραπάνω, αφού πρώτα βεβαιωθώ ότι θέλει την συμβουλή μου, διαφορετικά είμαι αχρείαστη.

Κι επειδή η εξουσία δεν είναι για όλους, κι η ικανότητα του καθενός μας φαίνεται στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την απόρριψη, την ήττα, το όχι, όποιος δεν αντέχει να αποχωρήσει.

Αλλά να είναι σίγουρος ότι θα κριθεί και για αυτό!

Τελικά, τι σημαίνει για εσάς «Δύναμη και Όραμα»

Δύναμη, όχι με την έννοια της φυσικής αλλά της ψυχικής, στην συγκεκριμένη περίπτωση για μένα είναι οι αντοχές, όπου μέσα από δύσκολες εμπειρίες έχει αναπτύξει ο καθένας.

Είναι αυτή η δύναμη, που έχουμε όλοι αλλά δεν γνωρίζουμε ότι έχουμε μέχρι να χρειαστεί. Αυτό που διαχωρίζει όμως τους πραγματικά δυνατούς εντέλει, είναι αυτό που όταν οι σωματικές αλλά και οι ψυχικές αντοχές καταρρέουν, το μυαλό τους προστάζει να συνεχίσουν. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι, είναι αυτοί που στα δύσκολα, όφειλαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, διότι αναλογιζόμενοι τις ευθύνες τους, έπρεπε να συνεχίσουν να δηλώνουν παρόν. Προσωπικά, μου είναι πιο δύσκολο να παραιτηθώ από κάθε δυσκολία, παρά να συνεχίσω ως το τέλος που εγώ έχω ορίσει αρχικά. Φυσικά αυτό ξεκινά από την ευθύνη που έχω αναλάβει και ευθύνη σημαίνει ως το τέλος. Είναι πολύ δύσκολο, επίπονο και εξαντλητικό. Όμως αν θέλει κάποιος να λέγεται ελεύθερος, σώμα και νου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάληψη πρώτα υποχρεώσεων και κατόπιν να είναι σε θέση, να εισπράξει δικαίωμα. Η ελευθερία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάληψη ευθύνης. Και στην πολιτική, πιστεύω ότι αυτά τα δύο είναι απαραίτητα, πρώτα για την ευθύνη που σου δίνεται ως εξουσία και κατόπιν να είσαι ελεύθερος να πράξεις κατά συνείδηση.

Το όραμα, απ’την άλλη, είναι κάτι που είναι υλοποιήσιμο, έχει αρχή μέση και τέλος. Συχνά συγχέεται με το όνειρο, όπου συνήθως αυτό είναι κάτι μη ρεαλιστικό. Το όραμα, προϋποθέτει πλάνο και ρεαλισμό. Οπλίζεσαι λοιπόν, με υπομονή και βήμα βήμα, σύμφωνα με το πλάνο προχωράς. Δεν έχει καμία σημασία, αν χρειαστεί να λοξοδρομήσεις, γιατί βρήκες εμπόδιο. Αυτός που έχει όραμα, κοιτά μόνο τον στόχο. Και ξέρουμε όλοι, ότι εκεί που κοιτάς, εκεί θα πας εντέλει.

error: Content is protected !!