Η Σαλαμίνα σε όλο τον κόσμο με τα Χρυσά Μετάλλια Μεγάλου Αλεξάνδρου και Βεργίνας Η Σαλαμίνα σε όλο τον κόσμο με τα Χρυσά Μετάλλια Μεγάλου Αλεξάνδρου και Βεργίνας
Γράφει η Λίλυ Νούραη              Την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023 το πρωΐ, η Σαλαμίνα επεχείρησε ένα ακόμη ταξίδι σε όλον τον κόσμο, καθώς το... Η Σαλαμίνα σε όλο τον κόσμο με τα Χρυσά Μετάλλια Μεγάλου Αλεξάνδρου και Βεργίνας

Γράφει η Λίλυ Νούραη             

Την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023 το πρωΐ, η Σαλαμίνα επεχείρησε ένα ακόμη ταξίδι σε όλον τον κόσμο, καθώς το προηγούμενο βράδυ στο Δημαρχείο της Σαλαμίνας, απενεμήθησαν τα ετήσια Χρυσά Μετάλλια Μεγάλου Αλεξάνδρου και Βεργίνας σε δέκα διεθνώς διακεκριμένες προσωπικότητες από διάφορες χώρες του πλανήτη και επτά εξέχοντες Έλληνες, οι οποίοι προσφέρουν στις Επιστήμες, τον Πολιτισμό, τις Τέχνες και την Κοινωνία.

ΟΙ διακεκριμένοι αυτοί Πρέσβεις των πατρίδων τους, έλαβαν το τιμητικό αυτό αξίωμα από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό «Το Καφενείο των Ιδσεών», και στου οποίου την κάτω δεξιά πλευρά ανέφερε: «Σαλαμίνα, 30 Οκτωβρίου 2023», και το ταξίδι αυτό, είναι το 39ο, το οποίο ξεκινά από το ιστορικό νησί και φτάνει στα πέρατα της Γης.

Οι τιμώμενοι εφέτος «ξένοι» μας, οι οποίοι και με την σειρά τους τίμησαν με την παρουσία τους την Σαλαμίνα, ήταν οι Mihai Dionis Barbu, Kristaq Shabanι, Dalida Hiaoui, Naime Beqiraj, Alketa Fazliu Gashi, Cheikh Tidiane Gaye, Petros Tserkezic, Monika Savouleskou – Voudouri, Carmen Bulzan και Bardhyl  Maliki,  ενώ από την Ελλάδα τιμήθηκαν οι Έφη Ζήση, Άγγελος Χατζής, Βαγγέλης Χατζόβουλος και  Ελένη Ροδά.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΟΡΣΙΑΣ ΡΑΠΑΝΤΖΙΚΟΥ

Παράλληλα, δόθηκε το νεοθεσπισθέν «Βραβείο Πολιτιστικής και Κοινωνικής Εξωστρέφειας Ορσίας Ραπαντζίκου», με πρόταση του Πολιτιστικού Κυττάρου Σαλαμίνας, στον  Αφηγηματική και Μουσική Ομάδα «Πυραμυθανθός» και στους ιδρυτές του Καλλιρρόη Μουλά και Δημήτρη Μάλλη, εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για την διάδοση του παραμυθιού συνοδεία μουσικής εντός και εκτός Σαλαμίνας.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΗΘΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΤΟΛΗ

Απονεμήθηκαν επίσης και τα δύο ακόμη Βραβεία, τα οποία έχει θεσπίσει «Το Καφενείο των Ιδεών» τόσο το «Βραβείο Ήθους Ηθοποιού εις μνήμην Γιώργου Βασιλείου», ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του, στον ηθοποιό Χρήστο Μαραθιά, καθώς και το «Μουσικό Βραβείο Μαριάννας Τόλη» με πρόταση του Θεατρικού Οργανισμού «Θεατρίνων Θεατές», στην Κάρμεν Ρουγκέρη και τον αείμνηστο Νίκο Γιάννακα.

ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ GJEKE MARINAJ

Στο δημοσίευμά μας, εχθές, περί της απονομής των 39ων Χρυσών Μεταλλίων Μεγάλου Αλεξάνδρου και Βεργίνας, δεν εμφανίστηκε, -από τυπογραφικό λάθος-, και το όνομα του εξ’ Αμερικής καθηγητού Πανεπιστημίου Gjeke Marinaj.

O Gjeke Marinaj, είναι επίσης και συγγραφέας, ποιητής, μελετητής και  μεταφραστής της παγκόσμιας λογοτεχνίας, κριτικός λογοτεχνίας, ο οποίος απέκτησε το διδακτορικό του στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας.

Ακόμη, θεωρείται ως ο ιδρυτής της «Θεωρίας του Πρωτονισμού», μίας μορφής κριτικής των Τεχνών, ο οποίος και στοχεύει στην προώθηση της ειρήνης και της θετικής σκέψης.  

Ως καθηγητής, εκπροσωπεί σε όλον τον κόσμο το Πανεπιστήμιό του σε πανεπιστημιακά συνέδρια σε όλον τον κόσμο και έχει τιμηθεί με πολλές διεθνείς διακρίσεις.

ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Στα πλαίσια της 39ης απονομής των Χρυσών Μεταλλίων, λειτούργησε στην αίθουσα “Δημήτρης Μπόγρης”  Έκθεση Ψηφιακής Ζωγραφικής του επίσης βραευθέντος και μόλις εικοσαετή ζωγράφου Mihai Dionis Barbu, όπως αυτή είχε τιμηθεί πριν ένα χρόνο και από την παρουσίασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά την διάρκεια του καλλιτεχνικού προγράμματος, απολαύσαμε δύο νέα παιδιά, τα οποία μας κράτησαν συντροφιά με ποιοτική μουσική για κιθάρα και πιάνο. Στην κιθάρα ο Μιχάλης Θεοδόσης, γιος του διευθυντού του Εθνικού Ωδείου Ματθαίου Θεοδόση και στο πιάνο ο μαθητής του Κώστας Κανδύλης.

Με την κιθάρα του και ο Γιώργος Βάσσος και την εντυπωσιακή φωνή και τις συνθέσεις του.

Το μουσικό πρόγραμμα άνοιξε η χοράρχις Θεώνη Μούλτου με την γυναικεία χορωδία της, παρασύροντας και το κοινό να ακολουθήσει στο τραγούδι και έκλεισε η διεθνούς εμβέλειας αοιδός Teuta Pango, ερμηνεύοντας απαράμιλλα ξένα τραγούδια.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ

Σε μία αίθουσα πλήρη κοινού, η τελετή ξεκίνησε με πρόλογο, τον οποίον εκφώνησε ο κ. Νέστορας Δέδες, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Εξωτερικού του «Καφενείου των Ιδεών», ο οποίος και κάλεσε τον πρόεδρο κ. Ντίνο Κουμπάτη για να ξεκινήσει την διαδικασία βράβευσης και ο οποίος με τον ηθοποιό Χρήστο Νικητέα ανέγνωσαν τα βιογραφικά των βραβευομένων, ενώ η κυρία Χαρούλα Μαϊλίντα Λέκκα παραυρέθηκε στην παρασημοφόρηση.

Εκ μέρους του Δήμου Σαλαμίνας, την εκδήλωση ετίμησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κυρία Υβόνη Αραβανή και κύριος Μάνος Δερτούζος, καθώς και η τέως δημοτική σύμβουλος και διατελέσασα Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κυρία Τίνα Μπεγνή. Παρευρέθησαν ξένες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Γραφείου Συμφερόντων του Κοσόβου στην Αθήνα κύριος Φιτίμ Γκλαρέβα.

Η διοργάνωση, όπως την προετοίμασε το «Πολιτιστικό Κύτταρο Σαλαμίνας», σημείωσε απόλυτη επιτυχία. 

error: Content is protected !!