ΤΑ ΝΙΑΤΑ …ΘΡΙΑΜΒΕΥΟΥΝ! ΤΑ ΝΙΑΤΑ …ΘΡΙΑΜΒΕΥΟΥΝ!
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Ωραία τα πάμε με την νεανική, εφηβική και παιδική παραβατικότητα, η οποία συχνά φτάνει και στα πρόθυρα της εγκληματικότητας. Σύμφωνα... ΤΑ ΝΙΑΤΑ …ΘΡΙΑΜΒΕΥΟΥΝ!

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Ωραία τα πάμε με την νεανική, εφηβική και παιδική παραβατικότητα, η οποία συχνά φτάνει και στα πρόθυρα της εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο συνελήφθησαν συνολικά 1.353 ανήλικοι για διάφορα αδικήματα και σχηματίστηκαν 1.201 δικογραφίες για ισάριθμες υποθέσεις, των οποίων η πλειονότητα αφορά στην Αττική.



Διαβάζοντας το σχετικό Δελτίο, ανακαλύπτουμε και τα παρα-κάτω εκπληκτικά:

Τα αδικήματα που συνδέονται με κλοπές και ληστείες, τα λεγόμενα εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας αφορούν σε 292 συλλήψεις και ακολουθούν  παραβάσεις του ΚΟΚ και της οδικής ασφάλειας, οι οποίες φτάνουν στις 242.

 Έπονται οι σωματικές βλάβες που ανέρχονται σε  86, ακολουθούμενες από παραβάσεις περί ναρκωτικών και όπλων, – 75 και 28 αντιστοίχως, ενώ κατά τον ίδιο μήνα έγιναν 17 συλλήψεις που αφορούσαν αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, όπως βιασμοί, πορνογραφία ανηλίκων, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κ.ά.

Αλλά και πλέον …προηγμένες» καταστάσεις σημειώθηκαν, όπως το γεγονός ότι το ίδιο χρονικό διάστημα έλαβαν χώρα  και ορισμένες συλλήψεις για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.



Αστυνομικές πηγές με γνώση της νεανικής και εφηβικής εγκληματικότητας αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει μία αύξηση στη μεσαία και χαμηλή παραβατικότητα», κάτι που αποτυπώνεται και ποσοτικά στις υποθέσεις που εισάγονται στα αρμόδια Δικαστήρια Ανηλίκων.

Κατά το 2022, το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο τη χαμηλή και μεσαία εγκληματικότητα, σε αντίθεση με το Τριμελές Δικαστήριο (που δικάζει υποθέσεις για τις οποίες αν τελούνταν από ενήλικα απειλούνται με ισόβια κάθειρξη), ασχολήθηκε με 1474 υποθέσεις, όταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2019, δηλαδή προ πανδημίας, ήταν 661. 

Οι αντίστοιχοι αριθμοί για το 2023 φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν αυτούς του προηγούμενου έτους, αφού μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, εισήχθησαν 826 υποθέσεις προς εκδίκαση στο ίδιο Δικαστήριο.



Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, το 2022 εξιχνιάστηκαν 44 υποθέσεις σωματικών βλαβών και κατέστησαν κατηγορούμενοι 85 ανήλικοι (οι 8 εξ αυτών για επικίνδυνες βλάβες), ενώ στο πρώτο 9μηνο του 2023 οι αντίστοιχες υποθέσεις ήταν 19 με συνολικά 35 δράστες (οι 10 για επικίνδυνες κακώσεις).

Το 2021, κατά το οποίο ίσχυαν οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας, εξιχνιάστηκαν συνολικά 10 υποθέσεις σωματικών βλαβών, συνεπεία κρουσμάτων βίας με 16 δράστες (6 για βαριές βλάβες).

Και εις …ανώτερα!

error: Content is protected !!