Ο Β. Κικίλιας στην ΕΡΤ: Προσεισμικοί έλεγχοι σε κάθε σχολείο και νοσοκομείο Ο Β. Κικίλιας στην ΕΡΤ: Προσεισμικοί έλεγχοι σε κάθε σχολείο και νοσοκομείο
«Φιλοδοξούμε το 80% των προσεισμικών ελέγχων ελέγχων να υλοποιηθεί μες στους επόμενους 6 με 8 μήνες,δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις». Μίλησε παράλληλα για τα έργα που Καταρχάς η αντιπυρική περίοδος τελείωσε 31 Οκτωβρίου και αμέσως ξεκίνησε η προετοιμασία για την επόμενη, ενώ «τρέχει διαγωνισμός με την ΕΕ για εναέρια μέσα πυρόσβεσης, υπενθύμισε ο... Ο Β. Κικίλιας στην ΕΡΤ: Προσεισμικοί έλεγχοι σε κάθε σχολείο και νοσοκομείο

«Φιλοδοξούμε το 80% των προσεισμικών ελέγχων ελέγχων να υλοποιηθεί μες στους επόμενους 6 με 8 μήνες,
δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις». Μίλησε παράλληλα για τα έργα που Καταρχάς η αντιπυρική περίοδος τελείωσε 31 Οκτωβρίου και αμέσως ξεκίνησε η προετοιμασία 
για την επόμενη, ενώ «τρέχει διαγωνισμός με την ΕΕ για εναέρια μέσα πυρόσβεσης, υπενθύμισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση τόνισε ότι «στο επίκεντρο είναι ο συντονισμός των υπουργείων, των Περιφερειών, των δήμων και όλων των συναρμόδιων φορέων, έτσι ώστε εγκαίρως να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα».

 Ο Βασίλης Κικίλιας  μίλησε για υποχρεωτικό προσεισμικό έλεγχο σε κάθε σχολείο,
νοσοκομείο, πανεπιστήμιο, πυροσβεστικό σταθμό, αστυνομικό τμήμα, τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός το ζήτησε αυτό πριν από περίπου ένα χρόνο και ερχόμαστε να το υλοποιήσουμε με 32,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν από τα ευρωπαϊκά ταμεία».

«Επενδύουμε στην πρόληψη. Ο έλεγχος θα γίνει από 2,500 μηχανικούς, με αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ, και του ΤΕΕ, τους μηχανικούς δηλαδή. Ήδη ανέβηκε η ψηφιακή πλατφόρμα, που θα επιτρέψει να υπάρχει αρχείο και όπου θα εγγραφούν οι μηχανικοί οι οποίοι θέλουν να συμμετέχουν».

Ζούμε σε σεισμογενή περιοχή και είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγξουμε τα πάντα καθολικά. Δεν
μπορεί να μείνει σχολείο ή νοσοκομείο  που να μην ελεγχθεί, τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός το ζήτησε αυτό πριν από περίπου ένα χρόνο και ερχόμαστε να το υλοποιήσουμε με 32,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν από τα ευρωπαϊκά ταμεία ως μείζον θέμα πρόληψης.

«Η δική μας υποχρέωση εκ του νόμου και του Συντάγματος είναι να προστατεύουμε τους πολίτες. Και άρα αν υπήρχαν δυσλειτουργίες, καθυστερήσεις, αν κάποιοι δεν έκαναν τη δουλειά τους, είμαστε υποχρεωμένοι και πέραν των τυπικών αρμοδιοτήτων μας αυτό να το αναδείξουμε και να τους συντονίσουμε προκειμένου να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα», πρόσθεσε.

«Πράγματι κάποια από τα έργα έχουν καθυστερήσει»

Για τον Κηφισό για παράδειγμα, το να καθαρίσεις τα ρέματα και τις κοίτες και να πάρεις από μέσα τα φερτά, τα σκουπίδια, τα έπιπλα, αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει άμεσα. Για αυτό έγινε η παρέμβαση κατά κύριο λόγο και εξαρχής.
Ανταποκρίθηκε και η Περιφέρεια και οι Δήμοι και το υπουργείο Υποδομών και σε διάφορα ρέματα ή ποταμούς της Αττικής έχουν αρχίσει  τέτοιες παρεμβάσεις.

Σε ερώτηση για ποιο σημείο  ανησυχεί ιδιαίτερα, ο κ. Κικίλιας απάντησε  ότι πρέπει να γίνει ένα «βαρύ έργο» υποδομής  στη λεκάνη απορροής στο ύψος των τριών γεφυρών και στο ύψος της Αττικής οδού από τον Κηφισό, έτσι ώστε να διοχετεύεται ένα κομμάτι των υδάτων σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Αυτά είναι βαριά έργα, όμως θα χρειαστούν χρόνια για να γίνουν», πρόσθεσε.

«Στην εποχή της κλιματικής κρίσης είμαστε υποχρεωμένοι να παρεμβαίνουμε»

Η δυνατότητα της σωστής απορροής επιβάλλεται, είπε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι «στην εποχή της κλιματικής κρίσης  είμαστε υποχρεωμένοι να παρεμβαίνουμε».

Προτιμώ στρατηγικά την πρόληψη και αυτό ακριβώς είναι και το νομοσχέδιο το οποίο συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα βγει σε διαβούλευση. 

Η Χριστίνα Βίδου, ρώτησε για καταμερισμό ευθυνών και έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών και απαντώντας ο υπουργός διευκρίνισε:

 «Τα αντιπλημμυρικά έργα, εντός των δασών είναι  ευθύνη των Δασαρχείων και του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Πρέπει  να πω ότι κάνει μια πολύ τολμηρή προσπάθεια ο Θόδωρος Σκυλακάκης και στο κομμάτι της διαχείρισης των δασών και στο κομμάτι των προσλήψεων 
δασοφυλάκων. Αν θέλετε να συζητήσουμε τα κακώς κείμενα της μεταπολίτευσης που είναι πολλά, θα με καλέσετε σε μια εκπομπή με το σύνολο του χρόνου για να σας πω τι δεν έχει γίνει», πρόσθεσε ο υπουργός επαναλαμβάνοντας ότι από την αδράνεια είναι καλύτερη η «προσπάθεια ακόμη και καταδρομικά να δοθούν λύσεις».

Δεν υπάρχει γκρίζα ζώνη. Προληπτικά και με βάση τις προγνώσεις που έχουμε, ενημερώνουμε εγκαίρως με όλους τους δυνατούς τρόπους. Το 112, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο. Επαναλαμβάνω, ας κάνουμε πρώτα τα βασικά. Να καθαρίζουμε στη γειτονιά μας τα φρεάτια μας, τους δρόμους μας, έτσι ώστε να μην πλημμυρίζουν αφού υπάρχουν κακοτεχνίες. 

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στη γέφυρα Χαμοστέρνας  «που πλημμυρίζει  γιατί έχουν μπαζωθεί ρέματα και πλημμυρίζει το Δέλτα του Φαλήρου
Έχουν χτιστεί σπίτια και εργοστάσια μέσα σε ρέματα και σε ποταμούς
, έχουν μπαζωθεί και τώρα το κράτος πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις που παίρνουν χρόνο, πρόσθεσε μιλώντας για  απαλλοτριώσεις και αποζημιώσεις».

Σε ερώτηση του Κώστα Παπαχλιμίντζου εάν υπάρχει σχεδιασμός από Νοέμβριο Δεκέμβριο, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι και να μην ξαναζήσουμε τον Έβρο το επόμενο καλοκαίρι, η απάντηση του Βασίλη Κικίλια ήταν:

«Καταρχάς η αντιπυρική περίοδος τελείωσε 31 Οκτωβρίου και αμέσως ξεκίνησε η προετοιμασία 
για την επόμενη. Τρέχουμε διαγωνισμό με την ΕΕ για το τι μέσα πυρόσβεσης
θα έχουμε  στην επόμενη χρονιά. Μελετούμε τι κάναμε καλά, τι πήγε λάθος και προσπαθούμε να βελτιωθούμε έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι. 

«Το σημαντικό κομμάτι των αλλαγών αφορά στην πρόληψη»

«Αν με ρωτάτε αν θα έχουμε και άλλες κρίσεις, αυτό είναι προφανές»

 Ήταν ανυπέρβλητες οι κλιματολογικές συνθήκες φέτος το καλοκαίρι, συνεχίζουν να είναι και μέσα στο χειμώνα και οι προκλήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες. Είναι μια σκληρή μάχη.  Στατιστικά έχουμε πλημμύρες, το Νοέμβρηχιόνια λίγο αργότερα. Πλησιάζει ο χειμώνας και παράλληλα υπάρχει η προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο.Δεν μπορεί να γίνει αυτό χωρίς τη βοήθεια των πολιτών. Δεν μπορεί να γίνει αυτό χωρίς συνεργασία με τους δήμους και τις περιφέρειες, είπε κλείνοντας ο Βασίλης Κικίλιας.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

error: Content is protected !!