ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Το σχόλιο της ημέρας 15 Νοεμβρίου 2023 fonisalaminas
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη
Πέντε ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών περιλαμβάνονται στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου.
Πρόκειται για τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής & Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) Δρ. Σπύρο Βασιλάκο, τον Κύριο Ερευνητή του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ, Δρ. Μάνο Σαριδάκη, τον Διευθυντή Ερευνών του ΙΑΑΔΕΤ, Δρ. Κωνσταντίνο Κουτρούμπα, τον Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ), Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλαρά και τον συνεργάτη ερευνητή του ΙΕΠΒΑ, Δρ. Δημήτριο Κασκαούτη.
Τη σχετική μελέτη εκπόνησε ομάδα ειδικών του Stanford University των ΗΠΑ, με βάση μεγάλο αριθμό δεικτών αριστείας, επιρροής και αντίκτυπου του δημοσι8ευμένου έργου των επιστημόνων κατά τη διάρκεια του έτους 2022.
Διάβασα γι’ αυτό το πράγματι σπουδαίο επίτευγμα και ειλικρινάχάρηκα σαν Έλληνας και εγώ, όπως πιστεύω το χαίρεται, -ένα τέτοιο γεγονός-, και κάθε συνειδητοποιημένος Έλληνας.
Όμως δεν άργησαν να με ζώνουν και οι κακές σκέεις, καθώς γνωρίζω, όπως όλοι μας, πως η Ελλάδα μας, η μικρή και ένδοξη, πάντα διοχετεύει την διεθνή κοινότητα των Ανθρώπων, με σπουδαίους επιστήμονες, αξεπέραστους ανθρώπους του πολιτισμού και πλουτίζει την κοινότητα αυτή και την καθιστά εξ’ ίσου ένδοξη.
Από την άλλη πλευρά, λυπάμαι ιδιαίτερα, -όπως φαντάζομαι, και όλοι μας-, όταν μαθαίνω και μαθαίνουμε πως οι νέοι επιστήμονες της χώρας μας, οι νέοι άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων δεν βρίσκουν την κατάλληλη θέση σε αυτόν τον τόπο και αναγκάζονται να ξενιτεύονται.
Άραγε, θα βρεθεί ένα αποκούμπι, μια θέση να ακουμπήσουν και να δημιουργήσουν έναν νέο χρυσό αιώνα στην πατρίδα μας;
Υπάρχει ελπίδα;