ΣΤΑΣΗ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΕΝΤΟΛΗΝ ΣΤΑΣΗ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΕΝΤΟΛΗΝ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,  πιστεύει ότι οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε... ΣΤΑΣΗ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΕΝΤΟΛΗΝ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,  πιστεύει ότι οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Συστήνει, μάλιστα, στην Κυβέρνησή μας να μην αυξήσει άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά να διαθέσει τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για την πράσινη ανάπτυξη και την προώθηση της ψηφιακής εποχής.



Ωστόσο, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων αντιπαραθέτει την έρευνά της, κατά την οποία, ο μισθός των εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε όλη την Ευρώπη, , παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες σημειώνουν κέρδη πέραν του πληθωρισμού.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, οι μισθοί, -σύμφωνα πάντα με την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων-, οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 0,2%, ενώ τα κέρδη των εταιριών έχουν αυξηθεί κατά 5,9%.

«Η επίτευξη υψηλότερης και πιο πράσινης ανάπτυξης και η διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας με παράλληλη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας απαιτεί το σωστό μείγμα πολιτικών», σημειώνει χαρακτηριστικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι χώρες υπακούουν.



Από την δική της πλευρά, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος,  σημειώνει πως «τα στοιχεία δείχνουν για μια ακόμα φορά το πώς οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα μίας κρίσης πληθωρισμού που προκαλείται κυρίως από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα ανεφοδιασμού προκειμένου να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους».

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μερίδιο των κερδών αυξήθηκε κατά 4% από την έναρξη της πανδημίας ενώ οι πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους αυξήθηκαν έως και 13 φορές ταχύτερα από τους μισθούς.



Ταυτόχρονα, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην Ε.Ε., ενώ οι τιμές των πιο βασικών ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα από τους μισθούς.

error: Content is protected !!