ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΑΝΤΙ ΚΑΡΟΤΟΥ ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΑΝΤΙ ΚΑΡΟΤΟΥ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Φαίνεται πως ποι ωραίες ημέρες βαθύτατου έρωτος με την Ουκρανία, τόσο των Αμερικανών όσο και των Ευρωπαίων, φτάνουν στο τέλος... ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΑΝΤΙ ΚΑΡΟΤΟΥ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Φαίνεται πως ποι ωραίες ημέρες βαθύτατου έρωτος με την Ουκρανία, τόσο των Αμερικανών όσο και των Ευρωπαίων, φτάνουν στο τέλος τους.

Ήδη, όπως μας πληροφορούν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, στον οικονομικό προϋπολογισμό του 2024 των ΗΠΑ, η Ουκρανία ουδαμού αναφέρεται ως προς περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, καθώς και για πολεμική σε όπλα και άλλα εφόδια.



Από την άλλη, τα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία αφειδώς προσέφεραν δισεκατομμύρια και τόνους οπλισμού στην Ουκρανία, έχουν ήδη ξεκινήσει να οπισθοχωρούν, ακόμη δε και να κατηγορούν το εκεί πολιτικό καθεστώς ως βουτηγμένο στην διαφθορά και ανίκανο να ανταπεξέλθει των πολεμικών επιχειρήσεων κατά της χαράς Ρωσίας, η οποία κατέχει την πλεονεκτική θέση, και με τις νίκες της προσβάλει την αυτοπεποίθηση της Ευρώπης και της Αμερικής ως προς τις εσαεί νίκες τους επί παντός αντιπολιτευόμενου.

Στα σχόλια, τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιόττητας, αυτές τις ημέρες, και σύμφωνα με τα οποία το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη αγωνιουν και επείγονται να συμπεριλάβουν την Ουκρανία στους κόλπους τους αντί παντός τιμήματος, φαίνεται πως τα δημοσιεύματα διαψεύδονται.



Ο Samuel Furfari, πρώην σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή πολιτική, καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών σε άρθρο του για το «Atlantico», επισημαίνει πως η ΕΕ πρέπει να περιμένει έως ότου αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η διαφθορά στην Ουκρανία, προτού διαπραγματευτεί την είσοδό της στην Ένωση.

Ως ιστορική αναλογία, μάλιστα,  ο Furfari ανέφερε την εμπειρία της ένταξης της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, και στις δύο περιπτώσεις, οι αποφάσεις για την ένταξη ελήφθησαν βιαστικά προκειμένου να λυθούν τα εσωτερικά πολιτικά τους προβλήματα.




Ωστόσο, ως αποτέλεσμα, το επίπεδο της διαφθοράς δεν επέτρεψε να χρησιμοποιηθούν τα διατεθέντα κονδύλια για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού.

«Γνωρίζουμε ότι η διαφθορά στην Ουκρανία δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή που ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα και που εξακολουθεί να κρύβεται στην Κύπρο.

Δεν θα ήταν πιο συνετό να περιμένουμε μέχρι να εξαλειφθεί η διαφθορά πριν υποκύψουμε στον συναισθηματισμό και ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις;», διερωτάται ο καθηγητής και καταλήγει: «Τα δύο παραδείγματα Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο», έγραψε ο Samuel Furfari.



Ο εμπειρογνώμονας αυτός, πρόσθεσε επίσης ότι για να ενταχθεί στην ΕΕ, η Ουκρανία θα χρειαστεί επίσης να τερματίσει τη σύγκρουση, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό θα παραμείνει το «αδιέξοδο», το οποίο έχει αναγνωρίσει ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny.

«Υπάρχει λόγος να μην είμαστε αισιόδοξοι για την επερχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», κατέληξε ο Samuel Furfari.

Όπως ανέφερε, πάλι, το «Euobserve», επικαλούμενο έναν άλλον Ευρωπαίο διπλωμάτη, δεν είναι όλες οι χώρες της ΕΕ πρόθυμες να συζητήσουν την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ.
Σύμφωνα με το «Euobserv», η Αυστρία θα εμποδίσει αυτή τη διαδικασία, η Γαλλία δεν θέλει να δει την Ουκρανία ως μέρος της ΕΕ και η Γερμανία «παίζει ένα κυνικό παιχνίδι».
Νωρίτερα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Orban είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία «από όλες τις απόψεις» δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ.

Πολλές φορές, αλλιώς φαίνονται οι προθέσεις και υποσχέσεις και αλλιώς καταλήγουν  τα αποτελέσματα.

error: Content is protected !!