Πρόγραμμα Lantern: Πως σκοπεύει να ρίξει φως στην διαδικτυακή εκμετάλλευση και κακοποίηση των παιδιών Πρόγραμμα Lantern: Πως σκοπεύει να ρίξει φως στην διαδικτυακή εκμετάλλευση και κακοποίηση των παιδιών
Η Tech Coaltion (Συνασπισμός Τεχνολογίας), ένας κλαδικός φορέας που περιλαμβάνει τεχνολογικές εταιρίες όπως η Meta, το Google και το Discord ανακοίνωσε την έναρξη ενός προγράμματος με... Πρόγραμμα Lantern: Πως σκοπεύει να ρίξει φως στην διαδικτυακή εκμετάλλευση και κακοποίηση των παιδιών

Η Tech Coaltion (Συνασπισμός Τεχνολογίας), ένας κλαδικός φορέας που περιλαμβάνει τεχνολογικές εταιρίες όπως η Meta, το Google και το Discord ανακοίνωσε την έναρξη ενός προγράμματος με την ονομασία Lantern (φανός) που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της διαδικτυακής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών (Online Child Sexual Exploitation and Abuse, OCSEA).

Όπως αναφέρεται και στην σχετική ανακοίνωση οι δύο πιο πιεστικοί κίνδυνοι για τα παιδιά στο διαδίκτυο είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση, καθώς και ο οικονομικός εκβιασμός. Με αρχικό στόχο την αποπλάνηση, οι επιτήδειοι εισέρχονται σε δημόσιες πλατφόρμες παριστάνοντας τους συνομήλικους ή φιλικές νέες γνωριμίες σκοπεύοντας στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης και στην απομάκρυνση των θυμάτων τους, από την διαδικτυακή τους ασφάλεια, σε άλλες πλατφόρμες με ιδιωτικές συζητήσεις, για να ζητήσουν και να μοιραστούν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ή να εξαναγκάσουν σε πληρωμές απειλώντας να μοιραστούν προσωπικές εικόνες με άλλους.



Οι επιτήδειοι δεν περιορίζουν τις προσπάθειές τους σε μία μόνο πλατφόρμα, αλλά δρουν σε πολλαπλές πλατφόρμες προσαρμόζοντας τις τακτικές τους και αποφεύγοντας τον εντοπισμό. Όταν ένα “αρπακτικό” ανακαλύπτεται σε έναν ιστότοπο, καθώς παραβιάζει τις κατευθυντήριες γραμμές του, απλώς κατευθύνεται σε άλλες πλατφόρμες ή εφαρμογές που χρησιμοποιούν παιδιά.

Με βάση την παραπάνω λογική των επιτήδειων, το πρόγραμμα Lantern χρησιμοποιείται ως μια κεντρική βάση δεδομένων για τις εταιρίες που συνεισφέρουν δεδομένα και ελέγχουν τις δικές τους πλατφόρμες. Έτσι, όταν οι εταιρίες παρατηρήσουν σήματα όπως γνωστές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ονόματα χρηστών οι οποίοι παραβιάζουν την πολιτική της OCSEA, κατακερματισμοί υλικού κακοποίησης παιδιών (Child Sexual Abuse Material, CSAM)  ή λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία, καθώς και για την αγορά και πώληση CSAM, μπορούν να τα επισημάνουν στα δικά τους συστήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα απόδειξη ενοχής ούτε αποδεικνύει αυστηρά την κατάχρηση, αλλά βοηθάει τις εταιρείες να αναλάβουν δράση, ερευνώντας, κλείνοντας έναν λογαριασμό ή αναφέροντας τα στοιχεία αυτά στις αρχές.



Κατά την πιλοτική φάση του προγράμματος Lantern, η Meta αναφέρει πως χρησιμοποίησε πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν από έναν από τους εταίρους, τη Mega, διεξάγοντας έρευνα στις πλατφόρμες της, σχετικά με δυνητικά παραβατικές συμπεριφορές σχετικές με τις διευθύνσεις URL που παραχωρήθηκαν, για να αφαιρέσει πάνω από δέκα χιλιάδες προφίλ, σελίδες και λογαριασμούς στο Facebook και στο Instagram,  καθώς και να κοινοποιήσει τα στοιχειά αυτά στο Εθνικό Κέντρο για Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά (National Center for Missing & Exploited Children, NCMEC). Η Tech Coaltion επισημαίνει πως η δημιουργία μιας προσεγμένης διαδικασίας πολλαπλών πλατφορμών είναι δύσκολη και απαιτεί χρόνο. Ο σχεδιασμός ενός προγράμματος που θα είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της OCSEA, αλλά και παράλληλα, νομικά, ηθικά και κανονιστικά συμβατό, αποδεικνύεται αρκετά απαιτητική διαδικασία, ωστόσο δεσμεύεται στην επιμελή εποπτεία, που απαιτείται για την υπεύθυνη διαχείριση του προγράμματος αυτού.



Μέχρι στιγμής, οι εταιρίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Lantern, περιλαμβάνουν τις Discord, Google, Mega, Meta, Quora, Roblox, Snap και Twitch. Μερικά λόγια από εταιρίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:

Google

“Επιβραβεύουμε την ηγεσία της Tech Coaltion που έφερε αυτές τις εταιρείες κοντά για να προωθήσουμε τον συλλογικό μας αγώνα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών στο διαδίκτυο. Αυτό το συνεχιζόμενο έργο και η συνεργασία σε όλο τον κλάδο είναι απίστευτα σημαντικά βήματα για να βοηθήσουμε να παραμείνουν τα παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο και η σύμπραξη μιλάει για τη μακροχρόνια δέσμευση της Google να αποτρέψει την OSCEA στις πλατφόρμες μας. Ανυπομονούμε να διερευνήσουμε πώς μπορούμε να συμβάλουμε καλύτερα στο πρόγραμμα, προχωρώντας προς τα εμπρός” — Laurie Richardson, Αντιπρόεδρος του τμήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας της Google.

MEGA

“Το MEGA εκτιμά την πρωτοβουλία Lantern, καθώς έχουμε μηδενική ανοχή στην κοινοποίηση προσβλητικού υλικού όπως το CSAM(υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών). Η ανταλλαγή πληροφοριών σε όλες τις πλατφόρμες μας βοηθά να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στη διαδικασία αφαίρεσης του ανεπιθύμητου περιεχομένου και στο κλείσιμο των λογαριασμών οποιουδήποτε μοιράζεται παράνομο περιεχόμενο” — Stephen Hall, Διευθυντής Συμμόρφωσης, MEGA.

Λόγια από ειδικούς σε θέματα παιδικής ασφάλειας

ECPAT International (Τερματισμός της παιδικής πορνείας και της εμπορίας παιδιών)

“Η αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών στο ψηφιακό πεδίο απαιτεί όχι μόνο την προθυμία αλλά και τη νομική και τεχνική ικανότητα των πλατφορμών να ενωθούν σε δράση. Το Lantern είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός. Αναφλέγει το μονοπάτι προς τη συνεργασία – την προώθηση ενός ασφαλούς, προστατευμένου και συνειδητού περιβάλλοντος προστασίας της ιδιωτικής ζωής, όπου η ανταλλαγή κρίσιμων σημάτων θα μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα ενός παιδιού από την εκμετάλλευση στην προστασία” — Amy Crocker, επικεφαλής του τμήματος προστασίας παιδιών και τεχνολογίας, ECPAT International.

csii.gr

error: Content is protected !!