Σαμ Άλτμαν: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον «κύριο Τεχνητή Νοημοσύνη»
ΚΟΣΜΟΣ 26 Νοεμβρίου 2023 fonisalaminas
«Ο Σαμ Άλτμαν είναι ο Οπενχάιμερ της εποχής μας». Αυτός ήταν ο τίτλος σε ένα μεγάλο αφιέρωμα του New York Magazine τον περασμένο Σεπτέμβριο στον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο της OpenAI – τίτλος ιδιαίτερα εύστοχος, αν σκεφτούμε τις αναλογίες ανάμεσα στην πυρηνική ενέργεια και την τεχνητή νοημοσύνη, δύο τεχνολογικά επιτεύγματα ικανά τόσο να μεταμορφώσουν προς το καλύτερο τις ζωές μας όσο και να τις… αφανίσουν από τον πλανήτη, σύμφωνα με τα πιο ακραία σενάρια.
Και όπως ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ μετά τον πόλεμο ασκούσε πιέσεις για τον διεθνή έλεγχο της πυρηνικής ενέργειας και την αποτροπή της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, έτσι και ο Άλτμαν δεν σταματά να υπογραμμίζει τους κινδύνους πίσω από την καλπάζουσα ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ζητώντας ανοιχτά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε σειρά ρυθμίσεων.
Η αιφνίδια απόλυσή του την περασμένη Παρασκευή (17/11) από την εταιρία Open AI, της οποίας ήταν συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, και η είδηση της πρόσληψής του στη Microsoft μετά από τρεις μέρες (20/11) προκάλεσαν μεγάλες αναταράξεις στον κόσμο της τεχνολογίας και έφεραν ξανά στο προσκήνιο τον 38χρονο «γκουρού» της τεχνητής νοημοσύνης.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε 10 πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για εκείνον.
1. Γεννήθηκε στο Σικάγο στις 22 Απριλίου 1985 (παρεμπιπτόντως, 22 Απριλίου είχε γεννηθεί και ο Οπενχάιμερ…), το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά μιας εβραϊκής οικογένειας, και μεγάλωσε στο Σεντ Λούις του Μιζούρι. Η μητέρα του είναι δερματολόγος και ο πατέρας του, που πέθανε το 2018, ήταν μεσίτης. Από μικρός έδειξε ότι ήταν ιδιαίτερα ιδιοφυής – στα τρία του χρόνια επισκεύαζε το βίντεο της οικογένειας.
2. Όταν έγινε 8 ετών απέκτησε τον πρώτο του υπολογιστή, έναν Apple Mac LC II. Όπως έχει πει ο ίδιος, αυτή ήταν «η διαχωριστική γραμμή στη ζωή μου: πριν αποκτήσω υπολογιστή και μετά». Σύντομα έμαθε να προγραμματίζει και να αποσυναρμολογεί τον υπολογιστή. Και η επόμενη «μεταμορφωτική εμπειρία», όπως έχει πει, ήταν όταν ανακάλυψε τα chatrooms της AOL.
3. Στα 16 του χρόνια αποκάλυψε στους γονείς του ότι ήταν ομοφυλόφιλος και έναν χρόνο αργότερα το αποκάλυψε και στο σχολείο του, αφού μια χριστιανική ομάδα μποϊκοτάρισε μια σχολική εκδήλωση που αφορούσε τη σεξουαλικότητα. «Το να μεγαλώνεις ως ομοφυλόφιλος στη Μεσοδυτική Αμερική τη δεκαετία του 2000 δεν ήταν εύκολο», έχει πει. Για εννέα χρόνια ήταν σε σχέση με τον Νικ Σίβο, με τον οποίο είχε συνιδρύσει την πρώτη του startup, τη Loopt. Σήμερα είναι ζευγάρι με τον Ολιβερ Μούλχεριν, έναν μηχανικό λογισμικού από την Αυστραλία.
4. Το 2003 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ για να σπουδάσει επιστήμη υπολογιστών, αλλά παράτησε τις σπουδές του το 2005, όταν μαζί με δύο συμφοιτητές του έφτιαξε τη Loopt, μια εφαρμογή για κινητά που γνωστοποιούσε την τοποθεσία του χρήστη στους φίλους του. Η startup τους μπήκε στον επιχειρηματικό επιταχυντή Y Combinator, έφτασε κάποια στιγμή σε αποτίμηση 175 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν απογειώθηκε ποτέ και πουλήθηκε για 43 εκατομμύρια δολάρια το 2012.
5. Με τα 5 εκατομμύρια δολάρια που έβγαλε από την πώληση της Loopt και μια επένδυση από τον δισεκατομμυριούχο Πίτερ Τιλ ίδρυσε το δικό του ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών, το Hydrazine Capital και στη συνέχεια πήρε επίσης ένα χρόνο άδεια, διάβασε ένα σωρό βιβλία, ταξίδεψε και έπαιξε βιντεοπαιχνίδια.
6. Το 2014, σε ηλικία 28 ετών, έγινε πρόεδρος της Y Combinator και έναν χρόνο αργότερα συμπεριλήφθηκε στη λίστα Forbes 30 Under 30 για το επιχειρηματικό κεφάλαιο. Επί των ημερών του, η Y Combinator δεχόταν περίπου 40.000 αιτήσεις από νέες startups κάθε χρόνο. Εκείνος άκουγε προσωπικά τις προτάσεις που του έκαναν 1.000 από αυτές, και ενέκρινε χρηματοδότηση για μερικές εκατοντάδες – συνήθως περίπου 125.000 δολάρια, μαζί με καθοδήγηση και δικτύωση, με αντάλλαγμα την παραχώρηση στην Y Combinator του 7% της εταιρείας.
7. Το 2015 συνίδρυσε την OpenAI ως μη κερδοσκοπική εταιρεία, μαζί με τον Ιλον Μασκ και άλλους τέσσερις. Ως στόχο έθεσαν τη δημιουργία «ενός υπολογιστή που θα μπορεί να σκέφτεται όπως ένας άνθρωπος με κάθε τρόπο και να το χρησιμοποιεί αυτό για το μέγιστο όφελος της ανθρωπότητας». O Μασκ αποχώρησε από την OpenAI το 2018, αφήνοντας τον Άλτμαν επικεφαλής. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η εταιρεία υπό την ηγεσία του, την άνοιξη του 2019, ήταν η δημιουργία μιας κερδοσκοπικής θυγατρικής εταιρείας. Η κατασκευή τεχνητής νοημοσύνης αποδείχθηκε εξαιρετικά δαπανηρή και ο Άλτμαν χρειαζόταν χρήματα. Μέχρι το καλοκαίρι, είχε συγκεντρώσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τη Microsoft. Κάπως έτσι έφτασαν στο κοινό οι εφαρμογές δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης DALL-E το 2021 και ChatGPT το 2022.
8. Ανήκει στους αποκαλούμενους «προνοητικούς», που προετοιμάζονται για το τέλος του κόσμου. Ο ίδιος είχε δηλώσει σχετικά το 2016: «Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι πάρα πολύ. Αλλά έχω όπλα, χρυσό, ιωδιούχο κάλιο, αντιβιοτικά, μπαταρίες, νερό, μάσκες αερίων από τις Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ και ένα μεγάλο κομμάτι γης στο Μπιγκ Σουρ (σ.σ. της Καλιφόρνια), στο οποίο μπορώ να πετάξω ανά πάσα στιγμή».
9. Είναι φαν των αγωνιστικών αυτοκινήτων. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό New Yorker το 2016 είχε αποκαλύψει ότι διαθέτει πέντε, μεταξύ των οποίων δύο McLaren (η μία είναι η McLaren F1), μία Lexus LFA και ένα Tesla Roadster. Του αρέσει επίσης να νοικιάζει αεροπλάνα και να πετάει πάνω από την Καλιφόρνια.
10. Ένα μεγάλο πάθος του είναι η πυρηνική σύντηξη, για την κατασκευή ενός ενεργειακού συστήματος χαμηλού κόστους που θα μπορεί να τροφοδοτήσει τη Γη. Πέρυσι επένδυσε για το σκοπό αυτό 375 εκατομμύρια δολάρια στην Helion Energy πέρυσι. «Η Helion είναι κάτι περισσότερο από μια επένδυση για μένα», δήλωσε τότε. «Είναι το άλλο πράγμα εκτός από την OpenAI στο οποίο αφιερώνω πολύ χρόνο. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με το τι πρόκειται να συμβεί εκεί».
cnn.gr