Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει το εικονίδιο «λουκέτο» στο πρόγραμμα περιήγησης και αυτό τους θέτει σε κίνδυνο – Η αλλαγή της Google Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει το εικονίδιο «λουκέτο» στο πρόγραμμα περιήγησης και αυτό τους θέτει σε κίνδυνο – Η αλλαγή της Google
Γνωρίζετε τι σημαίνει το σύμβολο του λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησής σας στο διαδίκτυο; Αν όχι, δεν είστε οι μόνοι. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι... Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει το εικονίδιο «λουκέτο» στο πρόγραμμα περιήγησης και αυτό τους θέτει σε κίνδυνο – Η αλλαγή της Google

Γνωρίζετε τι σημαίνει το σύμβολο του λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησής σας στο διαδίκτυο; Αν όχι, δεν είστε οι μόνοι. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι μόνο το 5% των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου κατανοεί τη σημασία του λουκέτου. Αυτό αποτελεί απειλή για την διαδικτυακή μας ασφάλεια. ADVERTISEMENT

Τι είναι το λουκέτο;

Το σύμβολο του λουκέτου σε ένα πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο σημαίνει απλώς ότι τα δεδομένα που αποστέλλονται μεταξύ του server του site και του υπολογιστή του χρήστη είναι κρυπτογραφημένα και δεν μπορούν να διαβαστούν από άλλους.



Στα πλαίσια της έρευνας, εκατοντάδες άνθρωποι ερωτήθηκαν τι πιστεύουν ότι σημαίνει το λουκέτο, και οι περισσότερες απαντήσεις ήταν λανθασμένες.

Σε 528 χρήστες του διαδικτύου, ηλικίας μεταξύ 18 και 86 ετών, τέθηκαν μερικές ερωτήσεις σχετικά με το διαδίκτυο. Περίπου το 53% από αυτούς ήταν κάτοχοι πτυχίου και άνω και το 22% είχαν πιστοποιητικό σπουδών, ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν καμία περαιτέρω εκπαίδευση.

Μία από τις ερωτήσεις μας ήταν: «Στη γραμμή του προγράμματος περιήγησης Google Chrome, γνωρίζετε τι αντιπροσωπεύει/σημαίνει το εικονίδιο του λουκέτου;».



Από τους 463 που απάντησαν, το 63% δήλωσε ότι γνώριζε ή νόμιζε ότι γνώριζε τι σήμαινε το σύμβολο του λουκέτου στο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο, αλλά μόνο το 7% έδωσε τη σωστή σημασία.

https padlock
πηγή: pixabay.com

Οι ερωτηθέντες έδωσαν μια σειρά από λανθασμένες ερμηνείες, πιστεύοντας μεταξύ άλλων ότι το λουκέτο σηματοδοτεί μια ασφαλή ιστοσελίδα ή ότι ο ιστότοπος είναι ασφαλής και δεν περιέχει ιούς ή ύποπτους συνδέσμους. Άλλοι πίστευαν ότι το σύμβολο σημαίνει ότι ένας ιστότοπος είναι «αξιόπιστος», δεν είναι επιβλαβής ή είναι «γνήσιος».

Η μη κατανόηση συμβόλων, όπως το εικονίδιο του λουκέτου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους χρήστες του διαδικτύου. Σε αυτά περιλαμβάνονται αυξημένοι κίνδυνοι ασφαλείας και η παρεμπόδιση της αποτελεσματικής χρήσης της τεχνολογίας.



Τα ευρήματα αυτής της έρευνας επιβεβαιώνουν την έρευνα της Google, η οποία τον Σεπτέμβριο αντικατέστησε το εικονίδιο του λουκέτου με ένα ουδέτερο σύμβολο που περιγράφεται ως «εικονίδιο μελωδίας». Με τον τρόπο αυτό, η Google ελπίζει να εξαλείψει τις παρεξηγήσεις που παρείχε το εικονίδιο του λουκέτου.

Ωστόσο, η ενημέρωση της Google εγείρει τώρα το ερώτημα κατά πόσο άλλες εταιρείες προγραμμάτων περιήγησης ιστού θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διασφαλίσουν ότι τα σχέδιά τους είναι ομοιόμορφα και διαισθητικά σε όλες τις πλατφόρμες.

google tune icon

Εξέλιξη του προγράμματος περιήγησης ιστού

Αναμφίβολα, το πρόγραμμα περιήγησης, το οποίο αποτελεί το σημείο εισόδου των χρηστών στον παγκόσμιο ιστό (world wide web), συνοδεύεται από μεγάλη ευθύνη εκ μέρους των εταιρειών του διαδικτύου. Είναι ο τρόπος με τον οποίο επισκεπτόμαστε πλέον τις ιστοσελίδες, οπότε το πρόγραμμα περιήγησης έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας.

Είναι ενδιαφέρον να κοιτάξουμε στο παρελθόν και να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του σχεδιασμού του διαδικτύου από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα. Στο επίκεντρο αυτής της εξέλιξης ήταν η δημιουργία λογισμικού που οι άνθρωποι ήθελαν να χρησιμοποιούν και το έβρισκαν αποτελεσματικό. Η δημιουργία λειτουργικών, ικανοποιητικών και, κυρίως, σταθερά σχεδιασμένων διεπαφών χρήστη ήταν ένας σημαντικός στόχος στη δεκαετία του 1990. Στην πραγματικότητα, εκείνες τις πρώτες ημέρες υπήρχε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν σχεδιασμοί διεπαφών ιστού που θα ήταν τόσο συνεπείς και διαισθητικοί ώστε οι χρήστες δεν θα χρειαζόταν να σκέφτονται πολύ για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Σήμερα, η κατάσταση είναι διαφορετική, διότι η πρόκληση επικεντρώνεται στο να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να σκέφτονται πριν αλληλεπιδράσουν στο διαδίκτυο. Υπό αυτό το πρίσμα, φαίνεται παράξενο το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο το 2023 εξακολουθεί να παρέχει αβεβαιότητα μέσω του σχεδιασμού του. Ακόμα χειρότερα, παρουσιάζεται με ασυνέπεια στους διάφορους παρόχους του.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αυτό προέρχεται από τους πολέμους των browser στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Τότε ήταν που οι εταιρείες όπως η Microsoft και η πρώην εταιρεία λογισμικού, Netscape, προσπάθησαν να ξεπεράσουν η μία την άλλη με ταχύτερα, καλύτερα και πιο μοναδικά προϊόντα. Η κούρσα για να είναι κανείς ξεχωριστός σήμαινε ότι υπήρχε ασυνέπεια μεταξύ των προϊόντων.

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Ωστόσο, η καθιέρωση διαφορετικών σχεδίων προγραμμάτων περιήγησης μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, παρανόηση και ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ιδίως όταν είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι μια τέτοια ασυνέπεια μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και, ως εκ τούτου, απογοήτευση και έλλειψη χρήσης.

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες προγραμμάτων περιήγησης συνεχίζουν να αγνοούν τις καθιερωμένες κατευθυντήριες γραμμές για τη χρηστικότητα. Σε έναν κόσμο όπου τα προγράμματα περιήγησης ανοίγουν τις πόρτες σε δυνητικά μεγαλύτερους κοινωνικούς κινδύνους από ό,τι ο κόσμος εκτός σύνδεσης, είναι ζωτικής σημασίας να καθιερωθεί μια συνεπής προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων.

Το ελάχιστο που χρειαζόμαστε είναι οι εταιρείες των προγραμμάτων περιήγησης να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια συντονισμένη προσπάθεια για τη θωράκιση των χρηστών, ή τουλάχιστον να αυξήσουν την ευαισθητοποίησή τους όσον αφορά τους πιθανούς διαδικτυακούς κινδύνους. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός ενιαίου σχεδιασμού σε όλους τους τομείς, ο οποίος θα προσφέρει μια εμπλουτισμένη και ασφαλή εμπειρία χρήσης.

enikos.gr

error: Content is protected !!