Γιατί τα στολισμένα σπίτια μας κάνουν περισσότερο ευτυχισμένους Γιατί τα στολισμένα σπίτια μας κάνουν περισσότερο ευτυχισμένους
Μπορεί οι καιροί να μην είναι εύκολοι για τους περισσότερους από μας. Και πολλοί ίσως δεν έχουν τη διάθεση να  στολίσουν το σπίτι τους... Γιατί τα στολισμένα σπίτια μας κάνουν περισσότερο ευτυχισμένους

Μπορεί οι καιροί να μην είναι εύκολοι για τους περισσότερους από μας. Και πολλοί ίσως δεν έχουν τη διάθεση να  στολίσουν το σπίτι τους φέτος τα Χριστούγεννα. Τα προβλήματα αυξάνουν τον εκνευρισμό και την κούραση και οδηγούν στην ανάγκη για απομόνωση. Ίσως κάποιοι να βιώνουν τη μελαγχολία των Χριστουγέννων.

Κι όμως, το να κρεμάσετε μερικά φωτάκια και να στολίσετε ένα δέντρο μπορεί τελικά να σας κάνει περισσότερο χαρούμενους ή τουλάχιστον καλοδιάθετους. Η γιορτινή διακόσμηση μπορεί να  βελτιώσει  ακόμα και την κοινωνική σας ζωή.



Έτσι, αν φέτος σκέφτεστε να παραλείψετε τη διακόσμηση ή σχεδιάζετε να τοποθετήσετε μερικά διακοσμητικά την τελευταία στιγμή, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε.

Όσο πιο γρήγορα ασχοληθείτε με τη διακόσμηση, λένε οι ειδικοί, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσετε να απολαμβάνετε τα οφέλη της γιορτινής και λαμπερής διακόσμησης.

Ανασύροντας νοσταλγικά συναισθήματα

Υπάρχει κάτι στην περίοδο των διακοπών, ιδίως των Χριστουγέννων, που λειτουργεί ως υπενθύμιση του παρελθόντος. Και για τους περισσότερους ανθρώπους, οι διακοπές κρύβουν ευχάριστες αναμνήσεις.

Οι διακοπές ξυπνούν νοσταλγικά συναισθήματα όσο καμία άλλη εποχή του χρόνου. Όταν κοιτάζετε ένα στολίδι από την παιδική σας ηλικία, μπορεί να ανακαλέσετε στη μνήμη σας τη μαγεία που νιώθατε όταν ήσασταν παιδί. Ίσως όταν τοποθετείτε τα πολύχρωμα λαμπιόνια στο σπίτι σας, μπορεί να σκεφτείτε πώς έμοιαζαν τα φωτάκια των Χριστουγέννων στο σπίτι των παιδικών σας χρόνων.



Ωστόσο, αυτά τα νοσταλγικά συναισθήματα μπορεί να είναι λίγο γλυκόπικρα. Ενώ μπορεί να σας λείπουν τα αγαπημένα πρόσωπα που δεν είναι πλέον μαζί σας, η έλλειψη είναι μεγαλύτερη στις γιορτές.

Οι έρευνες έχουν διαπιστώσει πως η νοσταλγία μπορεί να επιδράσει βαθιά στην ψυχική μας κατάσταση:

  • σας βοηθά να βρείτε περισσότερο νόημα στη ζωή
  • ενισχύει την αίσθηση της κοινωνικής σύνδεσης
  • γίνεται «ασπίδα» προστασίας στην καταστροφολογία που εισβάλλει από παντού

Η διακόσμηση μπορεί να σας κάνει περισσότερο κοινωνικούς

Η διακόσμηση του εξωτερικού χώρου του σπιτιού σας μπορεί να βοηθήσει ακόμη και την κοινωνική σας ζωή. Να βελτιώσει τη σύνδεσή σας με τους άλλους και κυρίως με τους γείτονες. Οι άνθρωποι που στολίζουν τα σπίτια τους για τις γιορτές θεωρούνται πιο προσιτοί και φιλικοί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Psychology.

Μην ξεχνάτε ότι τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια φέρνουν πραγματικό φως στη σκοτεινή και θλιβερή εποχή που διανύουμε – και σίγουρα θα το εκτιμήσουν και οι γείτονες.



Το να φέρεσαι χαρούμενα μπορεί να σε κάνει να νιώσεις χαρούμενα

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η διακόσμηση για τις γιορτές μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα είναι επειδή το να «φέρεστε χαρούμενα» μπορεί πραγματικά να ανεβάσει τη διάθεσή σας. Αυτή η ιδέα έχει τις ρίζες της στη γνωσιακή- συμπεριφορική θεραπεία – μια ψυχοθεραπευτική πρακτική όπου οι θεραπευτές ενθαρρύνουν τους θεραπευόμενους να «συπεριφέρονται» σαν να αισθάνονται διαφορετικά. Η αλλαγή της συμπεριφοράς μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της συναισθηματικής κατάστασης. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το χαμόγελο μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε χαρούμενοι. Και αν αποφασίσετε να ξεχαστείτε με κάτι που σας διασκεδάζει όταν αισθάνεστε πεσμένοι, μπορεί πραγματικά να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα. Έτσι και η διακόσμηση μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα.

ertnews.gr

error: Content is protected !!