Χρονιά σταθμός το 2024 για τη συνδεσιμότητα στην Ελλάδα – Το 5G SA, τα data centers και οι προκλήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ 26 Δεκεμβρίου 2023 fonisalaminas
Πρόσω ολοταχώς για την «Ψηφιακή Δεκαετία» του 2030 βαδίζει η Ελλάδα, θέτοντας στόχους και αντιμετωπίζοντας προκλήσεις. Στο επίκεντρο δε για την συνέχεια, πέρα από τα ψηφιακά εργαλεία και την τεχνητή νοημοσύνη, μπαίνουν και οι υποδομές, με την νέα χρονιά να εκτιμάται ότι θα δρομολογήσει εξελίξεις όπως η οικοδόμηση νέων κέντρων δεδομένων και η πολυπόθητη ενεργοποίηση του 5G Stand Alone.
Το 2024 η ενεργοποίηση του 5G
«Αν και η Ελλάδα απέχει ακόμη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ψηφιακό επίπεδο, μπορεί να βλέπει με ασφάλεια τους στόχους της ψηφιακής δεκαετίας αφού ο βηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πλέον αρκετά καλός και επιταχύνεται διαρκώς» ανέφερε ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού & Παρόχων του ΟΜΙΛΟΥ ΟΤΕ, Γιάννης Κωνσταντινίδης σε σχετικό με τις υποδομές συνδεσιμότητας πάνελ, του Digital Economy Forum 2023, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ). Προαναγγέλοντας ότι το επόμενο έτος, ο ΟΤΕ θα ενεργοποιήσει την τεχνολογία 5G Stand Alone, απελευθερώνοντας όλες τις δυνατότητες που φέρνουν τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, o κ. Κωνσταντινίδης επεσήμανε ότι οι επενδύσεις του οργανισμού προχωρούν ταχύτατα. «Το 2023 κλείνει με ετήσιο κατασκευαστικό ρεκόρ το οποίο οδήγησε την κάλυψη των FTTH δικτύων στο 36% του συνόλου, ήτοι 1.330 γραμμές» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η επίδοση της χώρας μπορεί να υπολείπεται από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσο όμως οι επενδύσεις συνεχίζονται τόσο βαίνει μειούμενο το ψηφιακό χάσμα της χώρας».
Σχέδια για την ενεργοποίηση του 5G SA καταστρώνει και η Nova σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο Chief Technology Officer της Nova, κ. Μανώλης Γρηγοράκης, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ. Χαρακτηρίζοντας τις τηλεπικοινωνίες βασικό πυλώνα του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας ο κ. Γρηγοράκης αναφέρθηκε στο επενδυτικό πλάνο των 2 δισ. ευρώ της εταιρείας για την ανάπτυξη δικτύων FTTH και υποδομών 5G, σχολιάζοντας ότι το 25% αυτής της επένδυσης έχει ήδη προχωρήσει. Επεσήμανε δε ότι το 2024 θα είναι «χρονιά-σταθμός, αφού θα προσεγγίσουμε μισό εκατομμύριο νοικοκυριά με οπτική ίνα στο σπίτι». Όσο για την πέμπτη γενιά δικτύων έκανε γνωστό ότι η Nova ολοκληρώνει το 2024 τις δοκιμές, ώστε να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες standalone δικτύου 5G, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η εταιρεία είναι αρκετά δραστήρια στα έργα ΤΠΕ, συνδράμοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς.
Σημειωτέον ότι το πέρασμα στο 5G SA, προϋποθέτει ότι o πυρήνας των υποδομών θα περάσει και αυτός σε 5G, εξελίσσοντας σε πλήρως ανεξάρτητα 5G τα υπάρχοντα δίκτυα. Κάτι που είναι απαραίτητο για να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του το 5G, αφού θα βελτιώσει σημεία, όπως η διαχείριση της συνδεσιμότητας, της κινητικότητας, του ελέγχου ταυτότητας των χρηστών και αρκετά ακόμη. H μετάβαση δηλαδή σε δίκτυα 5G SA θα επιτρέψει μικρότερη καθυστέρηση ανταπόκρισης των δικτύων (latency), δυνατότητα σύνδεσης πολύ περισσότερων συσκευών στο δίκτυο (ΙοΤ) και έξυπνη κατανομή πόρων για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων υποδομών και υπηρεσιών.
Αναγκαίο το Fixed Wireless Access για την έγκαιρη επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων συνδεσιμότητας
Οι επενδύσεις των παρόχων αναμένεται να κλείσουν εν μέρει το χάσμα της συνδεσιμότητας που καταγράφει η χώρα. Δεδομένου βέβαια του γεωγραφικού ανάγλυφου της Ελλάδας, μπορεί να μην αποδειχτούν αρκετές για να επιτευχθεί ο στόχος το 1 GBps να «φτάσει παντού», εντός των χρονικών οροσήμων που έχει θέσει η ΕΕ. Καθοριστικό ρόλο στην ταχύτερη επίτευξη των στόχων συνδεσιμότητας θα μπορούσε να παίξει η τεχνολογία του Fixed Wireless Access, όπως επεσήμανε ο Marketing Director, Wireless Network Systems της Intracom Telecom, Ιωάννης Τενίδης από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΠΕ. Η εν λόγω τεχνολογία, η οποία προσφέρεται από Intracom Telecom – εταιρεία που δραστηριοποιείται τα τελευταία 40 χρόνια στην εγχώρια αγορά παράγοντας καινοτομία με ελληνική σφραγίδα – μπορεί να προσφέρει ασύρματη συνδεσιμότητα σε περιοχές που η οπτική ίνα είναι δύσκολο να φτάσει, προφέροντας συνδεσιμότητα Gigabit σε ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις άμεσα, όπως εξήγησε ο κ. Τενίδης. Ο ίδιος σχολίασε και τον ρυθμό ψηφιοποίησης των ελληνικών εταιρειών σημειώνοντας ότι «σήμερα το 20% των εγχώριων επιχειρήσεων έχει εισάγει ψηφιακά εργαλεία στη διεπαφή του με τον πολίτη, ενώ ένα ποσοστό εξ αυτών το κάνει και σε διασυνοριακό επίπεδο».
Το παζλ της συνδεσιμότητας αναμένεται να συμπληρώσουν και οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων που δρομολογούνται στη χώρα, οι οποίες δείχνουν να μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης. Να θυμίσουμε άλλωστε ότι ύστερα από περισσότερα από τρία χρόνια όπου η Microsoft έκανε γνωστό ότι θα υλοποιήσει στην Ελλάδα κόμβο κέντρων δεδομένων, βρίσκεται πλέον σε φάση επιλογής του αναδόχου κατασκευής ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση του πρώτου data center της στα Σπάτα.
Data Center με βιώσιμο πρόσημο
Το στοίχημα του να μετατραπει η Ελλάδα σε κόμβο δεδομένων της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης ωστόσο, είναι σύνθετο και θα πρέπει να λάβει υπόψη του την παράμετρο της βιωσιμότητας, όπως εξήγησε ο Head of Data Center Facilities, South Balkan Region, Digital Power της Huawei, Θεόδωρος Θεοδωρής, κατά την τοποθέτησή του στο πάνελ του Digital Economy Forum 2023 του ΣΕΠΕ. «Η καθυστέρηση απόκρισης (latency) δεν είναι απλώς ένας τεχνικός όρος, είναι ο χτύπος της καρδιάς των κρίσιμων εφαρμογών, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτες αλληλεπιδράσεις σε πραγματικό χρόνο και άμεση ανταπόκριση σε όλους τους κλάδους, από τις οικονομικές συναλλαγές (High Frequency Trading), τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, τα online παιχνίδια έως και την αυτόνομη οδηγηση. Σε αυτήν τη συνδεδεμένη εποχή, η ανάγκη για edge data centers αναδεικνύεται ως η ραχοκοκαλιά, τοποθετώντας στρατηγικά την υπολογιστική ισχύ κοντά στους χρήστες, επιτρέποντας την ταχεία επεξεργασία κρίσιμων δεδομένων και μειώνοντας το χρόνο απόκρισης για μια πραγματικά διαδραστική και ασφαλή ψηφιακή εμπειρία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Έθεσε μάλιστα και το ζήτημα του ενεργειακού αποτυπώματος των data center σημειώνοντας ότι οι πάροχοι data centers θα πρέπει να ακολουθήσουν πράσινες λύσεις – όπως η δημιουργία ηλιακών ή αιολικών πάρκων που θα τροδοφοτούν τα κέντρα δεδομένων με ενέργεια – να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη – όπως η πρόβλεψη των σωστών ενεργειακών ρυθμίσεων που εξοικονομούν καταναλώσεις – ή ακόμα και να εμπιστευτούν νέες δυνατότητες και τεχνολογίες που αξιοποιούν και επαναχρησιμοποιούν τις συνθήκες θερμότητας που δημιουργούνται εντός των κέντρων δεδομένων, προσθέτοντας ένα βιώσιμο πρόσημο στις εν λόγω επενδύσεις. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος εκτίμησε ότι «οδεύουμε στον σωστό δρόμο και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις θα πετύχουμε τους στόχους μας».
Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να καινοτομήσει διεθνώς
Όλα τα παραπάνω θα συμβάλλουν τόσο στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων όσο και σε αυτόν του Δημόσιου τομέα ο οποίος βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. «Η χώρα μας θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων. Θέλουμε να εφαρμόσουμε την τεχνολογία σε κάθε πτυχή του Δημόσιου τομέα. Και αυτό το κάνουμε εγγυώμενοι την απόλυτη ασφάλεια των δεδομένων» επεσήμανε σχετικά κατά την ομιλία του στην εν λόγω ενότητα του ετήσιου συνεδρίου του ΣΕΠΕ, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Αφού υπογράμμισε τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση ώστε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε επιχειρήσεις κι επενδυτές, εστίασε στα θέματα ασφάλειας στα οποία εξίσου δίνεται, από πλευράς της κυβέρνησης, ιδιαίτερη βαρύτητα. «Στόχος μας είναι να μην διακυβευτεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Έλληνα πολίτη και κυβέρνησης, γιατί η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η στιγμή για να οικοδομήσουμε τις σωστές βάσεις δεδομένων είναι τώρα και πως θα πρέπει να υπάρξει πολιτική συναίνεση ώστε να μην χαθεί μια σημαντική ευκαιρία για την χώρα να καινοτομήσει διεθνώς, κάτι που έκανε ήδη με την χρήση ΑΙ στην εξυπηρέτηση πολιτών, με το myAIgov».
insider.gr