Βαρέα και ανθυγιεινά: Τι αλλάζει στο καθεστώς ασφάλισης και σύνταξης
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΚΟΙΝΩΝΙΑ 27 Δεκεμβρίου 2023 fonisalaminas
Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας
Αλλάζει το καθεστώς επικινδυνότητας για χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι θα μπορούν να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αυτό θα οδηγήσει στην συντομότερη συνταξιοδότησή τους έως και 5 έτη.
Νέο νομοθετικό καθεστώς
Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ετοιμάζει νέο νομοθετικό καθεστώς που θα διασφαλίσει τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου πλαισίου υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται η τροποποίηση του κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια, με την κατάργηση πεπαλαιωμένων διατάξεων, την απλοποίηση των διαδικασιών και την προσαρμογή τους στις σημερινές ανάγκες.
Ζώνες επικινδυνότητας
Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν επαγγελματικές ζώνες, υψηλής, μέσης και χαμηλής επικινδυνότητας. Υπάρχει η εκτίμηση ότι τριάντα κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και εκατοντάδες επαγγέλματα θα «μετατεθούν» σε κατηγορίες υψηλότερης επικινδυνότητας έτσι ώστε να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας καθώς και οι υποχρεώσεις του εργοδότη.
Νωρίτερα στη σύνταξη
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποιος κλάδος υπαχθεί στα Βαρέα θα έχει αυξημένες εισφορές, αλλά θα λάβει νωρίτερα την σύνταξή του. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί κάποιος να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη στο 60ο έτος και πλήρη στο 62ο.
Τα επαγγέλματα
Τέτοια επαγγέλματα είναι για παράδειγμα, οι γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες με χρήση μηχανημάτων, η κατασκευή όπλων και πυρομαχικών και η επεξεργασία και διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων. Επίσης, κατηγοριοποιούνται όλα ανεξαιρέτως τα τεχνικά έργα, το χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο κρεάτων, οι ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες (courier, delivery), ερευνητικά εργαστήρια, καθαρισμός κτιρίων, νοσοκομεία, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.
Η διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία
Σε δεύτερη φάση αναβαθμίζεται ο ρόλος της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου.
Επίσης συγκροτείται συντονιστικό όργανο για την δημιουργία φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου. Η δημιουργία του φορέα αυτού, θα συμβάλει στην επισταμένη μέριμνα των εργοδοτών και των επιχειρήσεων για την αποτελεσματική πρόληψη εργατικών ατυχημάτων.
Ακόμη θα επιχειρηθεί η περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου του συντονιστή ασφαλείας στα τεχνικά έργα για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων.
Πρόστιμα
Τέλος να σημειωθεί ότι η Επιθεώρηση Εργασίας, μετά από πρόσφατους ελέγχους σε οδικές μεταφορές επέβαλε πρόστιμα ύψους 199.660 ευρώ, εκ των οποίων τα 126.000 ευρώ αφορούν αδήλωτη εργασία.
Ελέγχθηκαν, σε συνεργασία με την Τροχαία, 349 οδηγοί φορτηγών και επιβατικών οχημάτων με ταχογράφο και βεβαιώθηκαν 157 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Μεταξύ αυτών διαπιστώθηκε και η απασχόληση 12 αδήλωτων οδηγών.
Οι παραβάσεις αφορούν στην αδήλωτη εργασία, το βιβλίο δρομολογίων, τον μη εφοδιασμό με πίνακα προσωπικού, τη μη προσκόμιση στοιχείων και τα χρονικά όρια εργασίας (εβδομαδιαία ανάπαυση, μη καταχώριση υπερωριακής απασχόλησης, μη υποβολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ δήλωσης οργάνωσης χρόνου εργασίας, μη αναγγελία τροποποίησης ωραρίου σε περιπτώσεις εργαζομένων πλήρους ή μερικής απασχόλησης).
ot.gr