Αχαρτογράφητα νερά για το ΠΝ: Το 2023 «φεύγει» με τις κορβέτες ενώ το 2024 «έρχεται» ίσως με εκσυγχρονισμό φρεγατών ΜΕΚΟ και άλλα…
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ 7 Ιανουαρίου 2024 fonisalaminas
Από τον Ιανουάριο του 2023 ένα από τα πρώτα ρεπορτάζ της χρονιάς ήταν ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και οι όποιες συζητήσεις έτρεχαν για τις κορβέτες, ένα πρόγραμμα δηλαδή που θα ερχόταν για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον στόλο, μετά την απόφαση για την απόκτηση τριών φρεγατών Belh@rra.
Η χρονιά αυτή φτάνει σε λίγες ώρες στο τέλος της και ο παλιός ο χρόνος παίρνει μαζί του «γλυκόπικρες» καταστάσεις που έχουν να κάνουν με έναν σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Μετά το 2021- 2022 που σε ορισμένες περιπτώσεις οι κυβερνητικές αποφάσεις κινήθηκαν με «after burner» ρυθμό (σ.σ. απόκτηση Rafale ή η εντός χρονοδιαγράμματος οι παραδόσεις των F-16 Viper), το 2023 και ενώ στις εκλογές η εθνική ατζέντα προβάλλονταν ιδιαίτερα, στην αυλαία της χρονιάς το άθροισμα δείχνει ότι πολλά δεν προχώρησαν. Και όχι μόνο δεν προχώρησαν, αλλά όπως όλα μαρτυρούν μέσα από τις πολιτικές θέσεις που λαμβάνονται στον δημόσιο διάλογο, η ρότα αλλάζει δραστικά.
Μάλιστα σε δημόσιες τοποθετήσεις τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τι θα γίνει με τις κορβέτες κι αν όντως υπάρχει το «πάγωμα» προγενέστερων αποφάσεων, λένε ότι τα διδάγματα από την Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας οδηγούν την κυβέρνηση σε αποφάσεις υλοποίησης άλλων προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα τα UAV’s.
- Στον τομέα αυτό η Ελλάδα έχει μείνει έτη φωτός πίσω από τις τεχνολογικές εξελίξεις κι όχι μόνο, σ’ ότι αφορά την εγχώρια αμυντική βιομηχανία όπου οι κυβερνήσεις διαχρονικά την έχουν απαξιώσει. Το βέβαιο όμως είναι ότι με την προμήθεια Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, ακόμη και οπλισμένων, επιτήρηση στον ουρανό του Αιγαίου και της Μεσογείου γίνεται, αποτροπή στην θάλασσα αν παραβιάσει κάποιος που επιβουλεύεται τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα, με UAV δεν γίνεται…
Η θάλασσα απαιτεί πλοία κι αυτά στην παρούσα στιγμή εξακολουθούν να είναι οι γερασμένες πλώρες, με συστήματα που δύσκολα αντιμετωπίζουν όλες τις σύγχρονες απειλές που προκύπτουν ως συμπεράσματα από τα σύγχρονα πεδία μαχών.
Και βεβαίως το θέατρο επιχειρήσεων τόσο της Ουκρανίας, όσο και της Λωρίδας της Γάζας δεν έχει ιδιαίτερη επιχειρησιακή αξία στον τομέα του πολεμικού ναυτικού. Ούτε οι Ουκρανοί έχουν ναυτικό, ούτε βεβαίως η Χαμάς…
Αντιθέτως η χώρα η οποία διατηρεί ανοιχτό το Casus Belli βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα και διαρκώς ενισχύει το δικό της πολεμικό ναυτικό.
Νέο στοίχημα για την αμυντική βιομηχανία;
Η Τουρκία μάλιστα θα πρέπει να μας προβληματίσει, όπως σημείωσε ο υπουργός εθνικής άμυνας προ ολίγων ημερών, διότι είναι μια από τις χώρες, της δικής μας γειτονιάς. Τα τελευταία χρόνια κατασκευάζει διαρκώς δικά της όπλα και μάλιστα έχει ξεκινήσει την εξαγωγική προσπάθεια επιτυχώς, ενισχύοντας και με τον τρόπο αυτό την αμυντική της βιομηχανία την οποία ουδέποτε δεν σταμάτησε να επενδύει.
Τις ημέρες των εορτών ο Νίκος Δένδιας είπε ότι όλα τα εξοπλιστικά θα εξεταστούν από μηδενική βάση και πως η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων δεν παγώνει.
Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την επικαιροποίηση των αναγκών που θα θέσουν τα επιτελεία, πάντα με δεδομένη τη δημοσιονομική οροφή. Και μπορεί να μην το κατονόμασε αλλά μεταξύ άλλων όταν ρωτήθηκε για το πολεμικό ναυτικό είπε ότι θα προχωρήσει σε έναν βαθμό. Ίσως αυτό να είναι ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ.
Το ερωτηματικό που προκύπτει πάντως είναι και πάλι τι θα γίνει με την αμυντική βιομηχανία, διότι ο υπουργός αναφέρθηκε πολλές φορές σε αυτή και στην επανεκκίνηση που πρέπει να γίνει ώστε να είναι αποδοτική.
hellasjournal.com