Λάθος πρόστιμα και φόροι σε 20.294 φορολογούμενους!
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΚΟΙΝΩΝΙΑ 7 Ιανουαρίου 2024 fonisalaminas
Οι λόγοι που οδηγούν τους εφοριακούς σε μαζικούς καταλογισμούς φόρων και προστίμων και ταλαιαπωρούνται οι φορολογούμενοι
Αδικαιολόγητα πρόστιμα και μη οφειλόμενους φόρους εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Εφορία σε 20.294 φορολογούμενους, οι οποίοι αφού έμπλεξαν σε γραφειοκρατικές περιπέτειες μηνών και ετών, στο τέλος δικαιώθηκαν.
Η πολυδαίδαλη φορολογική νομοθεσία, που αφήνει πολλές ερμηνείες για μία διαδικασία ή παράβαση, οι πιέσεις στους εφοριακούς υπαλλήλους να διενεργήσουν συγκεκριμένο αριθμό ελέγχων και να βεβαιώσουν συγκεκριμένα ποσά φόρων και προστίμων, καθώς και οι χρόνοι παραγραφής των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, οδηγούν σε πλήθος λαθών, τα οποία ταλαιπωρούν χιλιάδες φορολογούμενους.
Οι παράγοντες αυτοί, έχουν ως αποτέλεσμα να υποβάλλονται κατά χιλιάδες προσφυγές φορολογουμένων στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, προκειμένου να βρουν το δίκιο τους, όταν νιώθουν ότι αδικήθηκαν από τους ελέγχους ή τις διασταυρώσεις των αρχείων του Taxisnet.
Η προσφυγή στη ΔΕΔ υποβάλλεται εντός 30 ημερών από τη ημερομηνία έκδοσης της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου, ενώ κατόπιν χάνεται το δικαίωμα προσφυγής και ο φορολογούμενος δεν μπορεί να προσφύγει ούτε στα διοικητικά δικαστήρια.
Συγχρόνως, οι μισοί φορολογούμενοι από όσους δεν δικαιώνονται από τη ΔΕΔ, προσφεύγουν στα φορολογικά δικαστήρια, που σημαίνει την επιβάρυνσή τους με πρόσθετα έξοδα αλλά και χρόνο,αφού μια υπόθεση για να τελεσιδικήσει απαιτεί αρκετά χρόνια.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου Οκτωβρίουυποβλήθηκαν συνολικά 5.928 ενδικοφανείς προσφυγές, από φορολογούμενους στους οποίους επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα, για διάφορες υποθέσεις.
Από τις ανωτέρω υποθέσεις εκδικάστηκαν οι 5.529 και από αυτές, στις 1.687 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι άδικα καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα είτε εν μέρει είτε στο σύνολό τους.
Οι 3.543 προσφυγές απορρίφθηκαν από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, 31 υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων, ενώ 268 προσφυγές απορρίφθηκαν σιωπηρώς, επειδή εξέπνευσε το περιθώριο των 120 ημερών για την εξέτασή τους.
Πάνω από 80.000 προσφυγές
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το 2013 οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί η ΔΕΔ, έχουν υποβληθεί 87.610 ενδικοφανείς προσφυγές, από τις οποίες εκδικάστηκαν οι 83.421.
Σε 20.294 περιπτώσεις, η ΔΕΔ ακύρωσε στις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δικαίωσε τους φορολογούμενους.
Στις 44.442 περιπτώσεις απορρίφθηκε η προσφυγή και επικυρώθηκαν οι φόροι, για 14.938 εξέπνευσε η προθεσμία εκδίκασης και απορρίφθηκαν ενώ στις υπόλοιπες είτε παραιτήθηκαν οι ενάγοντες είτε έκλεισαν με «ρητή απόφαση».
Η συνέχεια στα δικαστήρια
Οι φορολογούμενοι που έχασαν την υπόθεση στη ΔΕΔ και επικυρώθηκαν οι φόροι και τα πρόστιμα των ελεγκτών, μπορούν να προσφύγουν στα φορολογικά δικαστήρια, εφόσον θεωρούν ότι έχουν πιθανότητες δικαίωσης.
Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται, πως, βασική προϋπόθεση για να φτάσει μια υπόθεση στα δικαστήρια θα πρέπει προηγουμένως να περάσει από τη ΔΕΔ. Αν δεν υποβληθεί προσφυγή στη ΔΕΔ, δεν μπορεί να εξεταστεί η υπόθεσή του στο δικαστήριο.
Όσον αφορά δε την προθεσμία, προβλέπεται ότι η ΔΕΔ θα πρέπει να δώσει απάντηση σε όποιον προσφεύγει εντός 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της υπόθεσης στην αρμόδια φορολογική αρχή.
Αν δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.
Επίσης, για την προσφυγή στη ΔΕΔ καταβάλλεται το 50% των φόρων και των προστίμων που έχουν καταλογιστεί. Αν χάσει την υπόθεση, τότε καταβάλει και το υπόλοιπο 50%. Αν κερδίσει είτε στη ΔΕΔ είτε στο δικαστήριο, τότε του επιστρέφεται το ποσό που έχει καταβάλει.
Μια άλλη παράμετρος που χρησιμοποιούν ορισμένοι, αφορά στο χρόνο πληρωμής των προστίμων. Με την προσφυγή στη ΔΕΔ και κατόπιν στο δικαστήριο και μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης, ο υπόχρεος έχει καταβάλει το 50% των φόρων και των προστίμων.
Δεδομένου ότι οι υποθέσεις στα φορολογικά δικαστήρια καθυστερούν χρόνια να εκδικαστούν, στο διάστημα αυτό παγώνει η είσπραξη για το 50% των φόρων και των προστίμων.
sofokleousin.gr