Η ΦΥΣΗ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ; Η ΦΥΣΗ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ;
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Θαρρώ πως πρέπει να προσέχουμε, όταν εμείς απλοί άνθρωποι, -μεταξύ ημών, ενίοτε, και επιστήμονες-,  «τα βάζουμε» με την Φύση, η... Η ΦΥΣΗ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ;

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Θαρρώ πως πρέπει να προσέχουμε, όταν εμείς απλοί άνθρωποι, -μεταξύ ημών, ενίοτε, και επιστήμονες-,  «τα βάζουμε» με την Φύση, η οποία έχει τους δικούς της νόμους και τους τηρεί καθώς αυτή ξέρει και θέλει, όπως θα μπορούσαμε και εμείς να τηρούμε τους δικούς μας.

Εδώ και αρκετά χρόνια, λοιπόν, έχει ξεσπάσει μία σταυροφορία, συνοδευόμενη και από έναν σχετικό πανικό, σύμφωνα με την οποίαν ο Άνθρωπος κατέστρεψε την Φύση, και είναι αυτός, -σαν υπαίτιος-, ο οποίος οφείλει να φροντίσει και για την αποκατάστασή της.



Αν όντως έτσι συμβαίνει, συμφωνώ.  Όμως αποκαθίσταται το κατεστραμμένο; Και εντάξει, την καταστρέψαμε εν αγνοία μας (;), με τα χημικά και άλλα δηλητηριώδη απόβλητα, με τα πυρηνικά όπλα, -τις δοκιμές και πρακτικές τους-, με τα καυσαέρια εν ουρανώ και γη, μα τα παραναλώματα πυρκαγιών στα δάση μας,  και τόσα άλλα.

Πώς όμως να αποκαταστήσουμε; Όλοι αυτοί, οι οποίοι μας κατηγορούν και μας κουνΆΝΕ το δάχτυλο, και μας κατηγορούν ως υπεύθυνους, λες κι εμείς, οι απλοί πολίτες έχουμε διαπράξει και συνεχίζουμε να διαπράττουμε τα ως άνω, μπορούν να μας υποδείξουν τον τρόπο της αποκατάστασης;

Αν ναι, και αν εμείς δεν αποδεχόμαστε, τότε γιατί δεν το κάνουν αυτοί οι ίδιοι;

Κάποτε μιλούσαν για την τρύπα του όζοντος, για την οποία έπαψαν να αναφέρουν, λες και όλα ήσαν ένας εφιάλτης που πέρασε και πάει.



Τώρα, έχουμε ως «λάϊτ μοτίβ» την «κλιματική αλλαγή», για την οποίαν είμαστε υπεύθυνοι, αν και κατά τους αιώνες των αιώνων, μύριες όσες τέτοιες αλλαγές διαδέχθηκαν η μία την άλλη, ακόμη και κατά τις εποχές των παγετώνων που δεν υπήρχαν συνασπισμένοι, -υπέρ του κακού-, άνθρωποι για να οργανώνουν επιθέσεις κατά της Φύσης.

Ανεβαίνει λίγο τα τελευταία χρόνια το θερμόμετρο στον πλανήτη, σπάνε και κάποιοι πάγοι και αμέσως πανικοβαλλόμαστε, κατηγορούμε, προτείνουμε, αλλά ούτε τα πυρηνικά απορρίπτουμε, ούτε την ατμόσφαιρα παύουν να μολύνουν αυτοί που την μολύνουν και «τα ρίχνουν» σε εμάς.

Αυτές τις ημέρες, -και δεν είναι οι μοναδικές-, η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία, αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες μέχρι και 40ο κάτω του μηδενός και βούλιαξαν από το χιόνι, όπως Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Κάτω Χώρες, ακόμη και Ρωσία πνίγηκαν στις πλημμύρες, ενώ στην Μεγάλη Βρετανία προβλέπονται ακραίες χιονοπτώσεις και μείωση πολύ κάτω του μηδενός, της θερμοκρασίας.

Χιόνια στις ΗΠΑ, αποκλεισμοί, χαμηλές θερμοκρασίες, και εχθές το Μίτσιγκαν χτύπησαν σφοδρές καταιγίδες και 250. 000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα.

Λένε πως είχαμε πολύ βαρύ καλοκαίρι, γι’ αυτό και χειμώνα εξ’ ίσου βαρύ, και πως το επόμενο θα είναι ακόμη βαρύτερο, οπότε καταλαβαίνετε τί θα γίνει τον επόμενο χειμώνα.

Παράλληλα, διάβασα πως ένας επιστήμονας, ο Ρενό Τζόανσεν μίλησε για έναν «γιγαντοπήθικο μπλάκι», ο οποίος ζύγιζε 295 κιλά και εξαφανίστηκε λόγω «κλιματικής αλλαγής», ακόμη και τότε που ο Άνθρωπος, ζούσε σε πρωτόγονη κατάσταση, πλην όμως και η φύση, έκανε την δική της δουλειά, χωρίς άλλα παραμύθια.

Όταν η γη παγώνει και το θερμόμετρο παίρνει την κατιούσα, ουδείς μιλά για κλιματική αλλαγή. Άντε, να καλοκαιριάσει να έχουμε ζέστες, να ξαναπιάσουμε τα της «κλιματικής αλλαγής», διά λόγων.

Η Φύση, μπορεί να εκδικείται, -κάποτε-κάποτε, και ειρωνευόμενη-, τις διαπιστώσεις μας, να κάνει τα αντίθετα των ευσεβών μας πόθων.

error: Content is protected !!