«ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΘΑΥΜΑ» (ελληνική παροιμία)
Το σχόλιο της ημέρας 18 Ιανουαρίου 2024 fonisalaminas
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη
Οι ρωσικές εξαγωγές LNG στην Ευρώπη τον Νοέμβριο του 2023 ήταν 1.750.000 τόνοι, οι υψηλότερες στην Ιστορία, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα. Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα «Izvestia», η Ρωσία επέστρεψε στους πέντε κορυφαίους προμηθευτές σιτηρών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά τα αυστηρότερα μέτρα, τα οποία έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τής επιτιθέμενης δια πολέμου στην Ουκρανία με ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις και «εμπάργκο», η οικονομία της Ρωσίας, όλο και ανεβαίνει πιο ψηλά, ενώ στην Ευρώπη, τα πράγματα, φαίνεται, να είναι αρκούντως δυσάρεστα ως προς τα οικονομικά των χωρών τους.
Δέκα έξι χιλιάδες κυρώσεις, δεν θάλεγες πως είναι και λίγες. Αλλά η Ρωσία καλά κρατεί, ή μάλλον καλά την στηρίζει η ίδια η Ευρώπη, αφού όλα τα τιμωρούντα κράτη της, είτε πλαγίως, είτε ευθέως, συνεχίζουν να έχουν εμπορικές συναλλαγές μαζί της.
Εντάξει, ο πόλεμος, οι κυρώσεις, τα συμφέροντα, αλλά και τα άλλα συμφέροντα, «τα καλά και συμφέροντα», όπως λέμε, κι αυτά πρέπει να εξυπηρετηθούν για να πέσει εντελώς και η οικονομία μας.
Ο εμπορικός τζίρος μεταξύ της Ρωσίας και των κρατών της Ε.Ε. δεν έχει σταματήσει, παρά τις κυρώσεις. Οι χώρες της ευρωπαϊκής συμμαχίας, αν και εγκατέλειψαν το ρωσικό αέριο, δεν σταμάτησαν να αγοράζουν LNG από τη Ρωσική Ομοσπονδία – συνέβη το ακριβώς αντίθετο: από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2023, οι χώρες της Ε.Ε. αγόρασαν το 52% όλων των ρωσικών εξαγωγών υγροποιημένου αερίου.
Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου επταμήνου του 2023, που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες, οι εισαγωγές ρωσικού LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 40% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, δηλαδή προ της έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές από 15.000.000 κυβικά μέτρα εκτοξεύθηκαν στα 22.000.000. Έτσι, η Ρωσία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων στην Ε.Ε. μετά τις ΗΠΑ.
Το περισσότερο φυσικό αέριο πήγε στη Γαλλία και την Ισπανία, που αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικού LNG κατά 44% σε σύγκριση με το 2021, ενώ το Βέλγιο αγοράζει 2,3 φορές περισσότερο αέριο.
Στα 12 σχετικά πακέτα κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας δεν υπάρχουν άμεσες απαγορεύσεις για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα λένε οι στατιστικές, -όχι εγώ.