Από τη «θητεία αγγαρεία» στη «θητεία ευκαιρία»: Το φινλανδικό μοντέλο και τι θα προσφέρει
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ 19 Ιανουαρίου 2024 fonisalaminas
Στον εκσυγχρονισµό της στρατιωτικής θητείας µέσω του προγράµµατος «θητεία-ευκαιρία» στοχεύει το υπουργείο Εθνικής Αµυνας, έτσι ώστε η στρατιωτική θητεία να µη θεωρείται από τους στρατεύσιµους χάσιµο χρόνου, αλλά µια ευκαιρία για να να αναπτύξουν νέες δεξιότητες.
Στο πρόγραμμα θητεία-ευκαιρία αναφέρθηκε ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης στην πρώτη του ημερήσια διαταγή, τονίζοντας ότι στοχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή απο τον Σεπτέμβριο του 2024.
Όπως είπε «οφείλουμε να καταστήσουμε τη θητεία πιο ελκυστική, εκσυγχρονίζοντας την παρεχόμενη εκπαίδευση με την εισαγωγή της ανάπτυξης ψηφιακών και άλλων δεξιοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την ετοιμότητα των εφέδρων, μετά την ολοκλήρωση της θητείας».
Στόχος του προγράμματος «Θητεία ευκαιρία» είναι από την ΕΣΣΟ του Σεπτεμβρίου του 2024 να μπορούν να παρέχονται όλες οι δεξιότητες, μέσα από τα κέντρα δια βίου μάθησης του Στρατού Ξηράς, της Αεροπορίας και του Ναυτικού.Το υπουργείο Εθνικής Αµυνας φιλοδοξεί το νέο µοντέλο της στρατιωτικής θητείας να παρέχει τη δυνατότητα διαµόρφωσης ενός ακαδηµαϊκού προφίλ από τους στρατεύσιµους.
Όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές μιλώντας στο CNN Greece «αυτό θα γίνει αξιοποιώντας τις υφιστάμενες δυνατότητες, αλλά και με την πλήρη εκµετάλλευση της τεχνολογίας και τη σύνδεση του χρόνου της θητείας µε την αγορά εργασίας».
Εδώ και 8 μήνες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μελετάει το φινλανδικό μοντέλο, με σκοπό να το προσαρμόσει στα ελληνικά δεδομένα, το οποίο περιλαμβάνει 6-12 µήνες στρατιωτική θητεία, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα online εκπαίδευσης παράλληλα µε την εκπαίδευση στα στρατόπεδα.
Με αυτό τον τρόπο θα προσφέρεται ποιοτικός χρόνος στους νέους κατά τη διάρκεια της θητείας και παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα απόκτησης πιστοποίησης που θα αξιοποιείται στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία. Το πιστοποιητικό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα και ενδεχομένως, σε συνεννόηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, να υπάρχει μοριοδότηση ακόμα και σε προκηρύξεις του δημοσίου.
Ο εμπνευστής του προγράμματος θητεία-ευκαιρία είναι ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του ανέφερε ότι το αρχικά η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα είναι εθελοντική.
Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας: «Θα το κάνουμε εθελοντικά σε πρώτη φάση. Είμαι σίγουρος όμως ότι καταλαβαίνοντας τη συνταγματική τους αποστολή η μεγάλη πλειοψηφία θα δεχτεί να επανεκπαιδευτεί, ώστε να έχουμε ένα στρατό εφεδρείας, ο οποίος να είναι έτοιμος να ενταχθεί στις αναδιοργανωμένες μονάδες μας και έτοιμος να υπηρετήσει την πατρίδα. Και επίσης αυτό το αρχικό διάστημα της θητείας να έχουν αποκτήσει χρήσιμες δεξιότητες για την ελληνική κοινωνία στο μέλλον. Υπάρχει ένας ωραίος τρόπος περιγραφής, από τη «θητεία- αγγαρεία» στη «θητεία – ευκαιρία».
Οι ειδικότητες
Oι ειδικότητες -σύμφωνα με πληροφορίες- θα καλύπτουν καθημερινές ανάγκες. Παραδείγματος χάριν, θα υπάρχει η ειδικότητα του ναυαγοσώστη για τις παραλίες τους καλοκαιρινούς μήνες, του διασώστη για την παροχή πρώτων βοηθειών, οι χειριστές μηχανημάτων για την Πολιτική Προστασία, τεχνικά επαγγέλματα, βοηθός φαρµακοποιού, βοηθός οδοντιάτρου, μάγειρες, αρτοποιός και άλλες, που µπορεί κανείς να παρακολουθήσει στα δημόσια ΙΕΚ. Τα μαθήματα δεν θα γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή σε αίθουσες ή στο πεδίο, αλλά θα γίνονται και με tablet.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 100.000 στρατεύσιμοι για χρονική περίοδο τριών ετών θα εκπαιδευθούν μέσω του έργου «Πρόγραμμα Αναβάθμισης Ψηφιακών Δεξιοτήτων για στρατεύσιμους», αριθμός που θα αυξηθεί δεδομένου ότι τόσο το υλικό όσο και το εκπαιδευτικό περιεχόμενο θα αποτελέσουν ιδιοκτησία του Yπουργείου Εθνικής Άμυνας και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την εκπαίδευση και άλλων ΕΣΣΟ στρατευσίμων μετά τη λήξη του προγράμματος.
Η χρηματοδότηση
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, γεγονός που αυτονόητα συνεπάγεται ότι δεν μπορεί το κονδύλι αυτό να χρησιμοποιηθεί για αμυντικούς σκοπούς, αλλά και ότι δεν απορροφά πόρους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 50.201.132,00 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και αφορά στην προμήθεια 50.000 tablets. Το κόστος προμήθειας των tablet, αυτό ανέρχεται σε έως 500 ευρώ έκαστο, δηλ. 25.000.000 ευρώ (+ΦΠΑ 24%), και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τα τηλεπικοινωνιακά τέλη σύνδεσης των υπόψη συσκευών στο διαδίκτυο. Ο ανωτέρω εξοπλισμός θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τα θεσμικά κείμενα του ΥΠΕΘΑ, όπως απενεργοποιημένη κάμερα, GPS, έλεγχος πρόσβασης στο διαδίκτυο κ.α.
Οι συσκευές, θα παραδίδονται από τους στρατεύσιμους στο τέλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποσκοπεί, όπως προαναφέρθηκε, από την ΕΣΣΟ του Σεπτεμβρίου του 2024 να μπορούν να παρέχονται όλες αυτές οι δεξιότητες, μέσα από τα κέντρα δια βίου μάθησης του Στρατού Ξηράς, της Αεροπορίας και του Ναυτικού.
cnn.gr