Η εδραίωση επικοινωνίας μεταξύ γονέα-παιδιού και η σημασία της Η εδραίωση επικοινωνίας μεταξύ γονέα-παιδιού και η σημασία της
Σε μια εποχή που οι κίνδυνοι παραμονεύουν, χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε την επικοινωνία με τους σημαντικούς μας άλλους. Η ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας, και... Η εδραίωση επικοινωνίας μεταξύ γονέα-παιδιού και η σημασία της

Σε μια εποχή που οι κίνδυνοι παραμονεύουν, χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε την επικοινωνία με τους σημαντικούς μας άλλους. Η ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας, και δη του διαδικτύου, την έχει βάλει για τα καλά στη ζωή μας. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί και σοβαροί, από το phishing μέχρι και τη διανομή υλικού παιδικής κακοποίησης. Πλέον, όλοι μας διαθέτουμε μια ή περισσότερες συσκευές στο σπίτι μας με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, οπότε όλοι διατρέχουμε θεωρητικά κίνδυνο να θυματοποιηθούμε με οποιονδήποτε τρόπο. Φυσικά, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, όπως εγκαθιστώντας ένα έγκριτο internet security, και χρησιμοποιώντας με ασφαλή τρόπο το ίντερνετ (δεν ανοίγουμε links από άγνωστο αποστολέα) κατά μεγάλο βαθμό θωρακίζουμε την ασφάλεια μας.



Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με την τεχνολογία. Στην πλειοψηφία, είναι άτομα μεγάλης ηλικίας, που διατρέχουν και το μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα απάτης. Όμως, δεν είναι μόνο αυτά. Ένα ποσοστό γονέων δεν είναι εξοικειωμένο με το διαδίκτυο, κάτι που αποτελεί πρόβλημα. Τα παιδιά, ήδη από μικρή ηλικία, χρησιμοποιούν με άνεση συσκευές με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η μη γνώση από πλευράς γονέα δύναται να λειτουργήσει αρνητικά για το παιδί, με την έννοια ότι δε θα είναι σε θέση να ελέγξει αν το παιδί του βρίσκεται σε κίνδυνο ή να ενεργοποιήσει το γονικό έλεγχο για την ασφάλειά του.



Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη οι γονείς να μάθουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και να εξοικειωθούν με ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά τους, έτσι ώστε να αντιληφθούν εγκαίρως αν κάτι δεν πηγαίνει καλά. Με την τεράστια αύξηση του υλικού παιδικής κακοποίησης και των ιστοσελίδων που επιτρέπουν τη διανομή τους, κρίνεται αναγκαία η εκπαίδευση όλων στα βασικά του διαδικτύου και τους κινδύνους που ενέχει.

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι η δημιουργία σεξουαλικού υλικού από τα ίδια τα παιδιά (όπως γυμνές φωτογραφίες και βίντεο) που συχνά πέφτουν στα χέρια επιτήδειων οι οποίοι, είτε το πωλούν σε τρίτους, είτε εκβιάζουν τα θύματα για μεγάλα χρηματικά ποσά.



Το πιο σημαντικό όμως από όλα, ακόμα και από την εκπαίδευση των γονέων στο διαδίκτυο, είναι η δημιουργία ουσιαστικής επικοινωνίας με τα παιδιά για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο. Το παιδί θα πρέπει να αισθάνεται ελεύθερο να μιλάει για οτιδήποτε του συμβαίνει (αυτό είναι ευεργετικό για όλα τα προβλήματα, όχι μόνο του διαδικτύου) και να ξέρει ότι οι γονείς του δε θα το κρίνουν ούτε θα το μαλώσουν. Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν για τη διαδικτυακή σεξουαλική κακοποίηση, να ακούσουν γι’ αυτήν και να ακουστούν από τους γονείς τους. Επιπλέον, η συμφωνία για κοινούς κανόνες χρήσης του ίντερνετ θα συντελέσει στην παγίωση επικοινωνίας. Τέλος, η εξοικείωση με πλατφόρμες και εφαρμογές που αγαπούν τα παιδιά και η μάθηση χρήσης εργαλείων για την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο κρίνονται αναγκαία. Η επικοινωνία ανάμεσα στην οικογένεια είναι πιο σημαντική από ποτέ και ικανή να προλάβει και να αντιμετωπίσει επικίνδυνες καταστάσεις.

csii.gr

error: Content is protected !!