ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Αιώνων επιστημονικές γνώσεις, έρευνες και επιτεύξεις, στα χαμένα! Έρχεται τώρα η τεχνητή νοημοσύνη και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Σε... ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Αιώνων επιστημονικές γνώσεις, έρευνες και επιτεύξεις, στα χαμένα! Έρχεται τώρα η τεχνητή νοημοσύνη και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

Σε νέες αποκαλύψεις και ανακαλύψεις προβαίνουν αυτά τα συμπαθητικά και ακατανίκητα προγραμματισμένα ηλεκτρονικά μηχανήματα που μοιραίως σε λίγα χρόνια θα έχουν αντικαταστήσει καθ’ όλα τον Άνθρωπο, μέχρι εξοντώσεως.

Σε πειραματικό στάδιο, ακόμη, και μηχανικοί του Πανεπιστημίου Κολούμπια σε συνεργασία με ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο, ανακάλυψαν πως η Επιστήμη του χθες και του σήμερα, έλαθε περί πολλών, μεταξύ των οποίων και στην εκτίμησή της ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα του κάθε ατόμου, είναι διαφορετικά.



Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», αποδεικνύουν με βεβαιότητα 99,99% ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα από δύο οποιαδήποτε δάκτυλα του ίδιου ατόμου είναι πολύ πιο όμοια από ό,τι θεωρούσαν οι εγκληματολόγοι μέχρι τώρα και τα συνέκριναν με λάθος τρόπο.

Όμως, η πεποίθηση των κλασσικών εγκληματολόγων, σύμφωνα με την οποία τα δακτυλικά αποτυπώματα από διαφορετικά δάχτυλα του ίδιου ατόμου είναι μοναδικά, καταρρίπτει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που ανέπτυξαν τα ρομπότ.

Οι περισσότερες τεχνολογίες δακτυλικών αποτυπωμάτων βασίζονται στην παραδοχή ότι δεν υπάρχουν ποτέ δύο ίδια δακτυλικά αποτυπώματα.



Η τεχνητή νοημοσύνη δεν χρησιμοποίησε τα ίδια μοτίβα με την παραδοσιακή σύγκριση δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά δραστηριοποίησε έναν διαφορετικό δείκτη και έβγαλε τα αποτελέσματά τη.

Όταν η ομάδα επαλήθευσε τα αποτελέσματά της έστειλε τα ευρήματά της σε περιοδικό Εγκληματολογίας για να λάβει απόρριψη λίγους μήνες αργότερα με την αιτιολογία ότι «είναι γνωστό πως κάθε δακτυλικό αποτύπωμα είναι μοναδικό».

Οι διαπληκτισμοί συνεχίζονται, καθώς έχει προ πολλού ξεκινήσει η διαμάχη για την απόρριψη της ανθρώπινης νοημοσύνης, προς όφελος της απρόσωπης και προκατασκευασμένης τεχνητής νοημοσύνης.



Ο Χοντ Λίπσον, καθηγητής Καινοτομίας στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου «Κολούμπια», πιστεύει πως «Αυτή η ανακάλυψη είναι ένα παράδειγμα για τα πιο εκπληκτικά πράγματα που θα έρθουν από την τεχνητή νοημοσύνη. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί πραγματικά να κάνει νέες ανακαλύψεις, ότι απλώς αναμασά τη γνώση. Αλλά αυτή η έρευνα είναι ένα παράδειγμα για το πώς ακόμη και μια αρκετά απλή τεχνητή νοημοσύνη που τροφοδοτείται με ένα αρκετά απλό σύνολο δεδομένων που η ερευνητική κοινότητα δεν χρησιμοποιούσε για χρόνια, μπορεί να προσφέρει γνώσεις που διέφευγαν από τους ειδικούς για δεκαετίες».

Και όπερ έδει, δείξαι.

error: Content is protected !!