ΠΕΡΙ «ΟΜΦΑΛΟΥ» Ο ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ «ΟΜΦΑΛΟΥ» Ο ΛΟΓΟΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Αυτή η επιστήμη, θα μας τρελάνει. Κάθε λίγο όλο και κάτι ανακαλύπτει, ή τουλάχιστον, κάποιες ανακαλύψεις της, μας τις παρουσιάζει... ΠΕΡΙ «ΟΜΦΑΛΟΥ» Ο ΛΟΓΟΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Αυτή η επιστήμη, θα μας τρελάνει. Κάθε λίγο όλο και κάτι ανακαλύπτει, ή τουλάχιστον, κάποιες ανακαλύψεις της, μας τις παρουσιάζει ετεροχρονισμένες.

Αυτή τη φορά, μάλιστα, μας καθιστά γνωστό τον κίνδυνο, τον οποίον διατρέχει ο «ομφαλός μας», από λογής υπεράριθμα μικρόβια κι εμείς δεν τόχουμε πάρει είδηση.



Λοιπόν, εκεί στην εξωτερική περιοχή της κοιλιάς μας,  όπου η τρυπούλα του «δεσίματος» του ομφαλίου λώρου και όπου δημιουργείται μία γουβίτσα, εκεί πάνε όλα αυτά και κουρνιάζουν, και επιβιώνουν, και μπορούν να μας επιφέρουν χίλια  προβλήματα υγείας, 

 Δερματολόγοι από το Πανεπιστήμιο της North Carolina, σε έρευνα που έκαναν για την καθαριότητα του δέρματος, όταν έφτασαν στον ομφαλό, έμειναν με το στόμα ανοιχτό, -όπως λέει η σχετική είδηση.

 Χρειάστηκαν, προφανώς, χιλιάδες χρόνια επιστήμης, για να ανακαλυφθεί αυτό το στοιχείο, μάλλον επειδή οι επιστήμονες πίστευαν  πως ο «ομφαλός» ήταν μόνο για δέσιμο!



Έφτασαν δε και στο συμπέρασμα, ότι εμείς δεν είχαμε καταλάβει τον κίνδυνο, καθώς όταν πλενόμαστε δεν δίνουμε και πολύ σημασία σε αυτό το σημείο του σώματός μας.

Ευτυχώς, σήμερα και μετά από αυτήν την ανακάλυψη, γνωρίζουμε πλέον ότι 2370 είδη βακτηρίων, -εκ των οποίων τα 1460 εμφανίζονται μόνο σε αυτή την περιοχή-, μας απειλούν. Οι επιστήμονες επίσης διαπίστωσαν πως εάν δεν κάνουμε συχνά μπάνιο τότε στον ομφαλό εμφανίζεται ένα είδος μικροβίων που λέγονται
εξτρεμόφιλα» μικρόβια, τα οποία χαρακτηρίζονται για την ανθεκτικότητα τους και  αντέχουν ακόμη και σε ακραίες συνθήκες όπως εκείνες της ερήμου, ή της Ανταρκτικής.



error: Content is protected !!