ΥΠΕΝ: το δημόσιο κινδυνεύει να αποζημιώσει χιλιάδες εκτός σχεδίου ιδιοκτήτες
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ 29 Ιανουαρίου 2024 fonisalaminas
Το ελληνικό δημόσιο κινδυνεύει να πληρώσει αποζημιώσεις σε δεκάδες χιλιάδες εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες, είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας για την μεταβατική νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο και έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το δεκαόροφο ξενοδοχείο της Ακρόπολης. Επίσης ο υπουργός ΠΕΝ απάντησε στις αντιδράσεις του τεχνικού κόσμου, συμβολαιογράφων, δημάρχων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση.
«Η εκτός σχεδίου δόμηση υπάρχει από καταβολής του ελληνικού κράτους και -σε αντίθεση με απόψεις που εκφράζονται- δεν έχει κριθεί ποτέ αντισυνταγματική, ως συνολική έννοια» αναφέρει σε νεότερη δήλωση του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
-«Οι τελικές διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση θα έχουνε το δικό τους χαρακτήρα. Θα είναι περιοριστικές, θα είναι ορθολογικές και θα προσπαθήσουν στο πλαίσιο του περιορισμού που είναι η βασική επιλογή, να διαφυλάξουν κατά τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα που είδη υφίστανται», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.
«Nομική ασάφεια» για τα δικαιώματα δόμησης στις εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες
Μέχρι οι πολεοδομικές και χωροταξικές μελέτες που έχουν δρομολογηθεί και θα ολοκληρωθούν σε όλη την επικράτεια τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, ώστε να αντιμετωπιστούν οριστικά τα θέματα της εκτός σχεδίου περιοχής στο πλαίσιο των νέων πολεοδομικών σχεδίων, είπε ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη του στο One Channel και στο δημοσιογράφο Σταμάτη Ζαχαρό ότι μετά και τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ υπάρχει «νομική ασάφεια» για τα δικαιώματα δόμησης στις εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες. Παράλληλα ο υπουργός τόνισε τους κίνδυνους που συνεπάγεται το νομοθετικό κενό που έχει δημιουργηθεί και αποτελεί κίνδυνο να πληρώσει το δημόσιο αποζημιώσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες.
Πρώτα θα γκρεμιστούν αυθαίρετα αρχίζοντας από το 2022 και προς τα πίσω και μετά θα ανοίξει το θέμα των νομιμοποιήσεων για αυθαίρετα κτίσματα προ του 2011 δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ μιλώντας για τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο της «πολεοδομικής μεταρρύθμισης» για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.
Το δεκαόροφο ξενοδοχείο της Ακρόπολης
-«Μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός δημιουργήθηκε μία ασάφεια νομική», είπε ο κος Σκυλακάκης. Για να εξηγήσει τη «νομική ασάφεια», που έχει δημιουργηθεί για την εκτός σχεδίου δόμηση, μετά και τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ, ο υπουργός ΠΕΝ αναφέρθηκε στο παράδειγμα του δεκαόροφου ξενοδοχείου της Ακρόπολης και είπε ότι:
-«Θα σας πω το πιο απλό, για να καταλάβετε τι σημαίνει νομική ασάφεια. Θυμάστε αυτό το ξενοδοχείο κοντά στην Ακρόπολη; Ωραία για αυτό το ξενοδοχείο βγήκε μια άδεια και μετά ήρθε το ΣτΕ και την ακύρωσε. Αυτό θα το δούμε μπροστά μας, με προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και κινδυνεύουμε να χάσουμε την προσφυγή, διότι η άδεια που βγήκε ήτανε νόμιμη εκείνη την ώρα ή έτσι το εξέλαβε η τότε πολεοδομία, να πληρώνουμε και αποζημίωση. Αυτός σκεφθείτε το «on the roads», σε δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις, καθώς έχει δημιουργηθεί μία ασάφεια με την τελευταία απόφαση του ΣτΕ για το τι ισχύει και δεν ισχύει στην εκτός σχεδίου δόμηση».
Περιοριστική και ισορροπιστική η ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση
Παρουσιάζοντας τις κατευθύνσεις της νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο, προκειμένου να αποδώσει μεταβατικά δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων με πρόσωπο σε δρόμο που δεν είναι πολεοδομικά αναγνωρισμένος, ο κος Σκυλακάκης είπε ότι:
-«Έρχεται λοιπόν ο νομοθέτης και λέει μέχρι να κάνουμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό, θα κάνουμε διατάξεις που θα είναι περιοριστικές και θα ανταποκρίνονται στην απόφαση του ΣτΕ, και παραπάνω από την απόφαση του ΣτΕ, διότι είναι συγκεκριμένη η απόφαση του ΣτΕ, και θα δίνουν μεταβατικές διατάξεις για αυτούς που έχουνε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, και δεν μπορούν να δουν την μηδενισμό της περιουσίας τους από τη μία μέρα στην άλλη».
-«Το νομοσχέδιο που θα φέρουμε είναι περιοριστικό αλλά προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των δύο θεμελιωδών αγαθών τα οποία συγκρούονται εδώ», είπε ο υπουργός ΠΕΝ και σημείωσε ότι αυτά είναι:
– «Από τη μια μεριά είναι ότι θέλουμε να κάνουμε ένα πολεοδομικό σχεδιασμό, τον οποίον έχουμε προετοιμάσει και σε τρία με τέσσερα χρόνια και θα καλύπτει όλη τη χώρα» σημειώνοντας ότι «δεν ξεκινάμε τώρα» αλλά έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και έχει ανατεθεί πάνω από το 70% των σχετικών μελετών, θα μεσολαβήσουν διαβουλεύσεις και τελικώς θα εκδοθούν περισσότερα από 300 Προεδρικά Διατάγματα, με τα οποία η χώρα θα αποκτήσει ολοκληρωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.
Και από την άλλη πλευρά, όπως είπε: «οι τελικές διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση θα έχουνε το δικό τους χαρακτήρα. Θα είναι περιοριστικές, θα είναι ορθολογικές και θα προσπαθήσουν στο πλαίσιο του περιορισμού που είναι η βασική επιλογή να διαφυλάξουν κατά τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα που είδη υφίστανται».
Η απάντηση Σκυλακάκη στις αντιδράσεις
Το υπουργείο βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πυρά, είπε ο κος Σκυλακάκης κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις για τη ρύθμιση που προωθείται για την εκτός σχεδίου δόμηση και πήρε θέση για τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από το ΤΕΕ, που επισήμανε ότι: δεν νοείται παραβίαση συνταγματικής προστασίας της εκτός σχεδίου ιδιοκτησίας, το σύλλογο συμβολαιογράφων που τόνισε, ότι: μένει εκτός της ρύθμισης του ΥΠΕΝ το 90% των ιδιοκτησιών, όπως επίσης δημάρχους και άλλους φορείς. Και από την άλλη πλευρά των 13 περιβαλλοντικών οργανώσεων που έκαναν λόγο ότι : « η εκτός σχεδίου δόμηση επιταχύνει την καταστροφή της ελληνικής φύσης».
-«Εγώ απαντώ με δύο τρόπους, πρώτον μου έκανε πολύ κακή εντύπωση ότι βγήκαν και σχολίασαν κάτι το οποίο δεν γνώριζαν», είπε ο κος Σκυλακάκης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως οι τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και ότι τα στοιχεία της ρύθμισης που έχουν γίνει γνωστά αφορούν σε πληροφορίες που διαρρέονται προς στον Τύπο.
-«Το δεύτερο είναι ότι την ίδια ώρα που λέγανε οι οικολόγοι ότι θα οικοδομήσουμε παντού, έλεγαν οι άλλοι, τεχνικός κόσμος, συμβολαιογράφοι, δήμαρχος Κυκλάδων ότι η δόμηση στο 80% εκτός σχεδίου θα απαγορευτεί». Και σχολίασε ότι:
«Οι μηχανικοί λοιπόν, οι συμβολαιογράφοι και οι δήμαρχοι, που ξέρουν απολύτως τι σημαίνει για τις δικές τους περιοχές διαμαρτύρονται για τον περιορισμό και οι περιβαλλοντολόγοι διαμαρτύρονται για το ότι δεν υπάρχει περιορισμός. Εγώ λέω ότι έχουν και οι δύο άδικο για ένα πολύ απλό λόγο. Γιατί σχολιάζουν κάτι που δεν ξέρουν».
«Μην πυροβολείτε»
Αναφερόμενος στην τελική νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση, ο υπουργός ΠΕΝ είπε ότι:
-«Και αυτό το συνολικό πράγμα θα είναι ισορροπημένο ανάμεσα στη μία και στην άλλη πλευρά, τη μία πλευρά που λέει σταματήστε τελείως την εκτός σχεδίου δόμηση για χι, ψι, ζετ λόγους και η άλλη πλευρά που λέει συνεχίστε κανονικά. Εδώ λοιπόν το υπουργείο βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πυρά, και αυτό είναι η δουλειά μας δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι πριν πυροβολήσεις διάβασε το νομοσχέδιο και αν αρχίσεις να πυροβολείς, τότε πυροβολεί και ο ένας τον άλλον γιατί έχετε διαφορετικές απόψεις».
Επιβάρυντική η εκτός σχεδίου δόμηση
Ο υπουργός τόνισε ότι τα προβλήματα στην εκτός σχεδίου δόμηση δημιουργούνται εξαιτίας της απουσίας πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, που τώρα υλοποιείται. Σημείωσε σχετικά ότι:
–«Αν χτίζουμε εκτός σχεδίου, χτίζουμε επιβαρύνοντας το κοινωνικό σύνολο με πολύ περισσότερες υποχρεώσεις, που έχουν να κάνουν με τα δίκτυα, με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα επιβαρύνουμε και το περιβάλλον περισσότερο από ότι στην εντός σχεδίου, διότι η εκτός σχεδίου δόμηση είναι πιο απλωμένη στο χώρο». Και συνέχισε λέγοντας ότι:
-«Αυτή η επιβάρυνση σημαίνει ότι πρέπει να προτεραιοποιούμε την εντός σχεδίου από την εκτός σχεδίου δόμηση. Στην Ελλάδα κάναμε το αντίθετο. Είχαμε ένα σχέδιο παλιά και μείναμε εκεί. Κάναμε το ανάποδο. Μη δίνοντας πολεοδομημένο χωρό εντός σχεδίου ενθαρρύναμε την εκτός σχεδίου και την αυθαίρετα».
Σκοτεινό και ασαφές πλαίσιο
Περιγράφοντας τις συνέπειες της απουσίας του πολεοδομικού σχεδιασμού, ο υπουργός είπε ακόμη ότι:
-«Εδώ τώρα έχουμε όμως μία νομοθεσία, η οποία έχει πει ότι σήμερα ορισμένα οικόπεδα στην εκτός σχεδίου περιοχή μπορούν να χτίσουν ανάλογα με την κρίση της Πολεοδομίας σε διάφορα σημεία της χώρας», τόνισε δε ότι:
-«Και είναι σκοτεινό και ασαφές αν σε συγκεκριμένους δρόμους μπορούν να χτιστούν» εξηγώντας ότι «η νομοθεσία λέει ότι ο δρόμος που θα χτιστούν πρέπει να είναι κοινόχρηστος, για κάποια οικόπεδα που διαμορφώθηκαν πρώτου 1985 και είναι κρίση της τοπικής Πολεοδομίας να πει αν ο δρόμος είναι κοινόχρηστος κι αν ήτανε προ του 1923 και τι συνέβαινε πραγματικά».
Δείτε τις δηλώσεις του ΥΠΕΝ για την εκτός σχεδίου δόμηση (μετά το 26΄) στο βίντεο:
ecopress.gr