Επιχείρηση «Ασπίδες»: Σε «καυτά νερά» το Πολεμικό Ναυτικό λίγο πριν από τον απόπλου της ελληνικής φρεγάτας για την Ερυθρά Θάλασσα* Από τη Λάρισα ο συντονισμός της αποστολής
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ 1 Φεβρουαρίου 2024 fonisalaminas
Στις 19 Φεβρουαρίου θα λύσει κάβους από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας η φρεγάτα ΥΔΡΑ με προορισμό της Ερυθρά Θάλασσα υπό την επιθυμητή «ομπρέλα» της ΕΕ ή μήπως τότε συσταθεί επισήμως η Ευρωπαϊκή δύναμη;
Πολλά είναι ακόμη «ανοιχτά» σ’ ό,τι έχει να κάνει με τις «ΑΣΠΙΔΕΣ» που προσπαθεί να συγκεντρώσει η Ευρώπη, ώστε να ταχθεί απέναντι από την απειλή των Χούθι που γιγαντώνεται.
Το πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτας, με αποστολή «διπλού καπέλου», δηλαδή συνεργασία και με τις δυο επιχειρήσεις, (σ.σ. Prosperity Guardian & ASPIDES EU) καλείται όταν φτάσει στην Ερυθρά θάλασσα να διαδραματίσει ρόλο αποτρεπτικό, αμυντικό και κυρίως συνοδείας των εμπορικών πλοίων από πολύ κοντινή απόσταση περίπου 100 γιάρδες.
Ο θαλάσσιος χώρος ευθύνης ελέγχου- αποτροπής και συνοδείας, από το βόρειο τμήμα της Ερυθράς θάλασσας ως το Κέρας της Αφρικής είναι μια αχανής περιοχή και γι’ αυτό τον λόγο απαιτούνται εκατοντάδες, ικανά σε επιχειρησιακό επίπεδο πλοία, που ν’ αποτρέπουν τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης από το να κάνουν επιθέσεις.
Ηγετική παρουσία…
Η πρόταση της Αθήνας στις Βρυξέλλες, μέσω του υπουργού Εθνικής άμυνας Νίκου Δένδια, ώστε η Ελλάδα ν’ αναλάβει στρατηγικό ρόλο στην επιχείρηση της ΕΕ, «ΑΣΠΙΔΕΣ», έγινε θετικά δεκτή στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών άμυνας της ένωσης.
Σίγουρα αυτό δίνει πόντους στη χώρα μας, στους κύκλους της ΕΕ και δείχνει ότι η Αθήνα δηλώνει παρούσα όταν υπάρχει το πρόβλημα και δεν εμφανίζεται εκ των υστέρων.
Πάντως η σύσταση του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου στην πόλη της Λάρισας δεν είναι μια απλή υπόθεση, στην περίπτωση που στις 19 Φεβρουαρίου θα πρέπει να λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες.
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» παραμένει ανοιχτή υπόθεση, διότι απαιτείται η ψήφιση των μελών για τη συγκρότησή της. Υπάρχουν ενδείξεις που μαρτυρούν ότι μπορεί η ΕΕ να δείχνει βιασύνη, αλλά και πάλι οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες κινείται είναι αργές.
Και μπορεί ο Ζοζέπ Μπορέλ να είπε την ημερομηνία που τοποθετήθηκε στο τραπέζι, αλλά αυτή μάλλον δεν είναι για τον απόπλου πλοίων ευρωπαϊκών κρατών για την Ερυθρά θάλασσα. Ίσως γι’ αυτό η 19η Φεβρουαρίου, όπως λένε από το ναυτικό επιτελείο, δεν είναι τόσο απλό θέμα.
Η στελέχωση του στρατηγείου και το ΚΥΣΕΑ
Από τη μια η ψήφιση των κρατών μελών για την επικύρωση της επιχείρησης αυτής, από την άλλη η σύσταση της επιτελικής ευρωπαϊκής task force που θα πρέπει να στελεχώσει το Στρατηγείο στην Λάρισα, ο σχεδιασμός του πλου της αρμάδας σε «καυτά νερά» και πολλά άλλα, καθιστούν αμφίβολο αν όντως μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Φεβρουαρίου θα εκκινήσει η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ».
Υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που αφορούν το τακτικό σκέλος της επιχείρησης και πρέπει ν’ αποσαφηνιστούν ή να κινηθούν παράλληλα με τις πολιτικές- νομικές διαδικασίες στην ΕΕ, αν οι Βρυξέλλες επιθυμούν να δηλώσουν ένα επιχειρησιακό παρόν.
Ένα παράδειγμα, μας εξηγούσε στρατιωτική πηγή, αφορά τους κανόνες εμπλοκής. Το ΚΥΣΕΑ όταν συσταθεί για να δώσει το πράσινο φως για τον απόπλου της ελληνικής φρεγάτας, πρέπει να έχει λάβει και αποφάσεις σ’ ό,τι έχει να κάνει με τους κανόνες εμπλοκής του ελληνικού πολεμικού πλοίου.
Η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» θα πρέπει να έχει κι εκείνη τους δικούς της κανόνες και γι’ αυτό οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα από συνομιλίες σε επίπεδο Ευρώπης, αλλά και αξιωματικών των χωρών.
Κοινή υπουργική απόφαση για τα 120 ευρώ στο πλήρωμα
Πηγές από το πολεμικό ναυτικό επισήμαναν ότι για την στελέχωση του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου στην Λάρισα, πέραν του Ανώτατου Αξιωματικού του πολεμικού ναυτικού που θα είναι ο επικεφαλής του τακτικού τμήματος της επιχείρησης, είναι αναγκαίο να μετακινηθούν κι άλλα στελέχη του κλάδου, ώστε να στελεχωθεί με ανθρώπους- γνώστες του ναυτικού αντικειμένου το ευρωπαϊκό επιτελείο.
Η Ευρωπαική επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» σταθμίζεται σε τρία επίπεδα.
-Στρατηγικό (Αυστριακός Διοικητής)
-Επιχειρησιακό (Εν πλω Διοίκηση Γαλλία)
-Τακτικό (πιθανά η Ελλάδα)
Η χώρα μας, όπως προτάθηκε από τον υπ. Εθνικής άμυνας προτίθεται ν’ αναλάβει το τακτικό επίπεδο της αποστολής, δηλαδή τον έλεγχο των δυνάμεων που είναι εν πλω, τον συντονισμό ή την αναδιάταξη της επιχείρησης, την τακτική σχεδίαση, πως δηλαδή θα δράσει η ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα.
Στην φρεγάτα ΥΔΡΑ έχουν γίνει πολλές δοκιμές ώστε να είναι καθ’ όλα έτοιμη για αυτή την απαιτητική αποστολή.
Όλα τα όπλα και συστήματα που μπορεί να φέρει το πλοίο είναι λειτουργικά, ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκαν επιπρόσθετα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων εναέριων απειλών.
Η παραμονή της φρεγάτας θα είναι για 3 μήνες στην περιοχή, ενώ αυτές τις ημέρες το θέμα του επιδόματος γι’ αυτή την αποστολή βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών της κοινής υπουργικής απόφασης, ώστε το πλήρωμα να λαμβάνει 120 ευρώ επιπλέον.
Στην Ερυθρά Θάλασσα, την οποία αποφεύγουν όλο και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρίες, λόγω των επιθέσεων των Χούθι, η ένταση παραμένει. Το αμερικανικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πύραυλο που εκτόξευσαν εναντίον πολεμικού πλοίου οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης.
Οι Χούθι απειλούν ότι θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις κατά αμερικανικών και βρετανικών στόχων εντείνοντας το φόβο για διάχυση του πολέμου της Γάζας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την ανησυχία ότι θα συνεχιστεί η αναστάτωση στο διεθνές εμπόριο.
Έως αυτή τη στιγμή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον από τις ευρωπαϊκές χώρες για την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» επτά κράτη της Ένωσης.
hellasjournal.com