Νευρική ανορεξία στα παιδιά: Μία διατροφική διαταραχή με ισχυρό ψυχολογικό υπόβαθρο
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣΥΓΕΙΑ 4 Φεβρουαρίου 2024 fonisalaminas
Η Νευρική Ανορεξία στους εφήβους είναι μια Διατροφική Διαταραχή με ισχυρό ψυχολογικό υπόβαθρο. Οι διαταραχές της διατροφής που εμφανίζονται κυρίως στην εφηβεία και συνήθως στα κορίτσια, στρέφονται εναντίων του ίδιου του σώματος.
Η κα Όλγα Μάτσικα, Παιδοενδοκρινολόγος, τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “Μέρα με Χρώμα“, ότι το πρόβλημα είναι καθαρά ψυχολογικό. “Πρόκειται για μία κατεξοχήν ψυχιατρική διαταραχή, λόγω όμως της μεγάλης μείωσης του βάρους οδηγούμαστε σε ορμονικές αποκλίσεις….Τα παιδιά έχουν βιώματα που προσπαθούν να επεξεργαστούν και καταλήγουν σε λαθεμένη αντίληψη της εικόνας και του βάρους τους…βιώνουν διαστρεβλωμένη την εικόνα του εαυτού τους και προσπαθούν να την προσαρμόσουν.. τελικά είναι μία νόσος που απειλεί τη ζωή και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων”, κατέληξε η κα Μάτσικα.
Σύμφωνα με την κα Μαρία Τσιάκα, Ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια Ειδικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, “υπάρχει ακόμη στίγμα στην Ελλάδα για αυτό το θέμα, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο ως χώρα”. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους πρόβλημα, μιλούν για μία φωνή που ακούν, η οποία τους αποτρέπει από το να λάβουν τροφή…δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι οι σκέψεις τους, με τη μορφή οδηγιών και προσταγών…είναι μία εγκεφαλικά προσδιοριζόμενη νόσος από το 2005, με τον εγκέφαλο να πλήττεται από τον υποσιτισμό και την υποθρεψία… ένας παιδικός εγκέφαλος, αν υποσιτιστεί, επηρεάζονται συγκεκριμένες περιοχές του κι αυτό είναι που διαφοροποιεί τα συμπτώματα της νόσου”, επισήμανε η κα Τσιάκα.
Η κα Λίλιαν Αθανασοπούλου, Διευθύντρια Παιδοψυχιατρικού Τμήματος Παίδων – Εφήβων Νοσοκομείου Παπανικολάου, είπε ότι η φωνή της ανορεξίας που μιλάει, και όχι του ατόμου, είναι πολύ σοβαρή και αφορά τις περιπτώσεις που είναι προσδιορισμένες ως ψυχογενής ανορεξία, περιλαμβάνοντας ένα φάσμα ηλικιών από 0-18, ενώ πέρα από την καθαρά ψυχογενή ανορεξία, υπάρχει και εκείνη που μπορεί να οφείλεται στην προβληματική ενασχόληση με τη διατροφή και το σώμα, σε ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, στο φάσμα αυτισμού, οπότε σε αυτή την περίπτωση μπορεί να συνδέεται και με αισθητηριακούς λόγους, με το μπούλινγκ στο σχολείο που συχνά δέχονται τα πιο χοντρά παιδιά, την αλλοτριοφαγία, ενώ πολλές φορές η αιτία της μπορεί να βρίσκεται σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με ψυχοκοινωνικά ζητήματα.
Τα αίτια της παιδικής νευρικής ανορεξίας δεν είναι γνωστά. Η ανορεξία συνήθως ξεκινά από μια «αθώα» δίαιτα, αλλά σταδιακά εξελίσσεται σε ακραία και υπερβολική απώλεια βάρους. Οι κοινωνικές στάσεις απέναντι στην εμφάνιση του σώματος, οι οικογενειακές επιρροές, η γενετική, νευροχημικοί και αναπτυξιακοί παράγοντες θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσουν στην ανορεξία. Τα παιδιά που πάσχουν από νευρική ανορεξία είναι πιθανότερο να προέρχονται από οικογένειες με ιστορικό προβλημάτων βάρους, σωματικών ασθενειών και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή κατάχρηση ουσιών. Άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως οι αγχώδεις ή συναισθηματικές διαταραχές, συναντώνται συχνά σε παιδιά με ανορεξία.
Η πλειοψηφία των πληγέντων είναι γυναίκες (90-95%), παρόλο που τα στατιστικά αλλάζουν, καθώς όλο και περισσότεροι άνδρες πλήττονται από ανορεξία.
Τα πιο κοινά συμπτώματα, είναι το χαμηλό σωματικό βάρος, ο έντονος φόβος του να γίνει το άτομο παχύσαρκο, η διαστρεβλωμένη άποψη περί σωματικού βάρους, του μεγέθους ή του σχήματος. Βλέπει τον εαυτό του ως πολύ χοντρό, ακόμα κι αν είναι λιποβαρές, καθώς και οι παράξενες διατροφικές συμπεριφορές.
Οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το παιδί ή τον έφηβο με ανορεξία, αν και πολλοί άνθρωποι με την διαταραχή αρχικά κρατούν την ασθένειά τους καλά κρυμμένη. Ωστόσο, ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να διαγνώσει συνήθως την ανορεξία σε παιδιά και εφήβους. Ένα λεπτομερές ιστορικό της συμπεριφοράς του παιδιού, οι κλινικές παρατηρήσεις της συμπεριφοράς του και μερικές φορές, τα ψυχολογικά τεστ, συμβάλλουν στη διάγνωση. Οι γονείς που καταγράφουν τα συμπτώματα της ανορεξίας του παιδιού ή του εφήβου, μπορεί να βοηθήσουν με την έγκαιρη αξιολόγηση και θεραπεία, προλαμβάνοντας συχνά να προλάβει μελλοντικά προβλήματα.
ertnews.gr