Αγορά εργασίας: H ανεργία υποχωρεί, αλλά η απασχόληση δεν αυξάνεται
ΑΡΘΡΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΚΟΙΝΩΝΙΑ 5 Φεβρουαρίου 2024 fonisalaminas
Την ενίσχυση τόσο του μεταποιητικού τομέα της οικονομικής δραστηριότητας όσο και των υπόλοιπων κλάδων που παρουσιάζουν διεθνώς εμπορεύσιμη παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών θέτει ως κυρίαρχη προτεραιότητα η Eurobank στην εβδομαδιαία ενημέρωσή της. Οι οικονομικοί αναλυτές της τράπεζας διαπιστώνουν πως παρότι η ανεργία συνέχισε την πτωτική της πορεία κατά το 9μηνο του 2023, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της απασχόλησης παρουσιάζεται μειωμένος, αντανακλώντας τη συρρίκνωση του ρυθμού ανόδου της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.
Με στόχο δε, τη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου της οικονομίας, επισημαίνουν την ανάγκη ενίσχυσης των συγκεκριμένων κλάδων, που θα προέλθει από τη μεγαλύτερη προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, την επιτάχυνση υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την (επαν)εισροή ανθρώπινου κεφαλαίου υψηλής εξειδίκευσης (brain gain). Παράλληλα, εκτιμούν πως η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας θα συμβάλει θετικά στον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, καθώς μεσοπρόθεσμα θα αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ από τη μείωση του πληθυσμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής.
Αναλυτικά, οι οικονομικοί αναλυτές της Eurobank περιγράφοντας την εικόνα της εγχώριας αγοράς εργασίας με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», επισημαίνουν τα εξής:
Το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 η απασχόληση στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 1,3%. Ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της απασχόλησης παρουσιάζεται μειωμένος συγκριτικά με το 2022 (6,6%), στοιχείο που αντανακλά τη συρρίκνωση του ρυθμού ανόδου της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.
Την ίδια περίοδο το ποσοστό ανεργίας κατήλθε στο 11,3% από 12,6%, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες, σε συνέχεια πτώσης του κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, ενώ ο αριθμός των ανέργων περιορίστηκε στους 532.800 από τους 598.100 (-65.300 άτομα ή -10,9%).
Παράλληλα, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός συρρικνώθηκε οριακά κατά 0,1% ή 2.800 άτομα, στα 4.308.700 από τα 4.311.400, σε συνέχεια συρρίκνωσής του κατά 3% το 9μηνο του 2022.
Γυναίκες και νέοι παραμένουν τα μεγάλα «θύματα». Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες κατήλθε στο 14,8% από 16,7%, έναντι 8,4% (από 9,5%) στους άνδρες, ενώ η ισχυρότερη μείωση αλλά και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας εντοπίζεται στα άτομα ηλικίας 15-19 (34,5% από 51,8%).
Αλλά και με βάση το επίπεδο εκπαίδευσης, διαχρονικά διαπιστώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, καθώς το επίπεδο εκπαίδευσης βελτιώνεται. Η ισχυρότερη πτώση του ποσοστού ανεργίας εντοπίζεται στα άτομα που παρακολούθησαν μερικές τάξεις του δημοτικού ή δεν πήγαν καθόλου σχολείο (-10,2 ποσοστιαίες μονάδες), τα οποία όμως παρουσιάζουν και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (24,1% από 34,3%). Το χαμηλότερο ποσοστό αλλά και η ηπιότερη μείωσή του εντοπίζεται στα άτομα με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο, όπου περιορίστηκε στο 4,9% από 5,6%, ενώ έπονται με υψηλότερο ποσοστό ανεργίας τα άτομα με πτυχίο ανωτάτων σχολών (8,7% από 9,8%).
moneyreview.gr