Ο Άγιος Βαλεντίνος και τα λόγια του Έρωτα Ο Άγιος Βαλεντίνος και τα λόγια του Έρωτα
Γράφει η Λίλυ Νούραη Ο Άγιος Βαλεντίνος, έχει πολιτογραφηθεί πλέον, ως ο σύγχρονος Θεός του Έρωτα, καταλαμβάνοντας την θέση την θέση της αρχαίας των... Ο Άγιος Βαλεντίνος και τα λόγια του Έρωτα

Γράφει η Λίλυ Νούραη

Ο Άγιος Βαλεντίνος, έχει πολιτογραφηθεί πλέον, ως ο σύγχρονος Θεός του Έρωτα, καταλαμβάνοντας την θέση την θέση της αρχαίας των Ελλήνων, Θεάς Αφροδίτης. Στις 14 Φεβρουαρίου κάθε έτους, ο Έρωτας, σε όλες τις εκφάνσεις και εκφράσεις του γιορτάζει και όσοι είναι σε θέση να τον απολαμβάνουν συναισθηματικά και πρακτικά στη ζωή τους, τον χαίρονται, τον δοξολογούν και τον δοξάζουν. Ποιός Άνθρωπος, αλήθεια, έχει μείνει στη ζωή του ανέραστος, δεν έχει αγαπήσει, ενθουσιαστεί, υποφέρει και απογοητευτεί; Πόσα ποιήματα έχουν αφιερωθεί στον Έρωτα, πόσα μυθιστορήματα, πόσα θεατρικά και κινηματογραφικά έργα, και πόσα ομοιώματά του σε αγάλματα και έργα ζωγραφικής.

Αλλά και πόσα ανθρώπινα γεγονότα δεν έχουν επηρεαστεί από σφοδρούς, ανικανοποίητους, ή ακατάλληλους έρωτες, έτσι ώστε από αρχαιοτάτων χρόνων, Αυτός, να θεωρείται ένα βαθύ, άλλοτε ζωογόνο και άλλοτε καταλυτικό συναίσθημα, το οποίο μας οδηγεί στην λύτρωση, ή την απώλεια. Πολλοί σοφοί και άνθρωποι του Πνεύματος έχουν γράψει γι’ αυτόν τις απόψεις τους. Ας διαβάσουμε, σήμερα, κάποιες από αυτές.

Πλάτων: Ο έρωτας αποτελεί σοβαρή πνευματική ασθένεια.

Σοφοκλής: Έρως ανίκατε μάχαν.

Βίκτωρ Ουγκώ: Ο έρωτας μοιάζει με τον ατμό, όσο πιέζεται τόσο και πιο δυνατός γίνεται.

Σενέκας: Αν θέλεις να σε αγαπούν, να αγαπάς.

Άλμπερτ Αϊνστάιν: Η βαρύτητα δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τους ανθρώπους που πέφτουν στον έρωτα.

Φρειδερίκος Νίτσε: Στον έρωτα και τον πόλεμο επιτρέπονται όλα!

Βιργίλιος: Ο Έρωτας νικά τα πάντα.

Θεόκριτος: Τυφλός ο Έρως.

Τερέντιος: Οι ερωτευμένοι είναι τρελοί.

 Ζαν Μορώ: Τα γεράματα δεν σε προστατεύουν από τον έρωτα. Όμως ο έρωτας σε προστατεύει από τα γεράματα.

Ονορέ Μπαλζάκ: Οι γυναίκες δεν θέλουν ποτέ να τους ζητιανεύετε τον έρωτα.

Όσκαρ Ουάϊλντ: Αρκεί ένα λεπτό για να ερωτευθείς, μια ώρα για να συμπαθήσεις και μια μέρα για να αγαπήσεις. Όμως μια ολόκληρη ζωή δεν αρκεί για να ξεχάσεις.

Henry Louis Mencken: Ο έρωτας είναι ο θρίαμβος της φαντασίας έναντι της εξυπνάδας.

Antoine de Saint-Exupery: H αγάπη δεν αφορά δύο ανθρώπους που κοιτούν ο ένας τον άλλο, αλλά δύο ανθρώπους που μαζί κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Μένανδρος: Στην αγάπη, τίποτε δεν είναι μεγαλύτερο ή ίσο.

Robert Frost: Ο έρωτας είναι η ακατανίκητη επιθυμία να είσαι ακατανίκητα επιθυμητός.

Χαλίλ Γκιμπράν:    Αν αγαπάς κάποιον άσ’ τον να φύγει! Αν γυρίσει πίσω, είναι δικός σου! Αν δεν γυρίσει, δεν ήταν ποτέ!

Μαχάτμα Γκάντι: Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη.

Ρομπ Νίλσεν: Οι υποσχέσεις του έρωτα είναι γραμμένες πάνω στην άμμο.

Ralph Waldo Emerson: Ένα μυαλό θα μπορούσε να τριγυρίζει τις σκέψεις του για χρόνια και να μην κερδίσει ποτέ τόση αυτογνωσία όση διδάσκει το πάθος του έρωτα  σε μια μέρα.

Λάο Τσε: Το να αγαπιέσαι πολύ από κάποιον σου δίνει δύναμη, ενώ το να αγαπάς πολύ κάποιον σου δίνει θάρρος.

Σταντάλ: Ο έρωτας είναι ένα εξαίσιο λουλούδι, που όμως πρέπει να έχεις το θάρρος να πας να το κόψεις στην άκρη ενός φοβερού γκρεμού.

William Shakespeare: Αυτοί που δε δείχνουν τον έρωτά τους δεν αγαπούν πραγματικά. Η πορεία του έρωτα δεν είναι ποτέ ομαλή. Ο έρωτας είναι οικείος. Ο έρωτας είναι διαβολικός. Δεν υπάρχει πιο διαβολικός άγγελος από τον έρωτα.

Ρομπέρ ντε Φλερ: Στον έρωτα μη ζητάτε το “ναι” από τα χείλη των γυναικών, αλλά από τα μάτια τους. Οι γυναίκες θέλουν να τις μαντεύετε χωρίς αυτές να το ομολογούν.

Θεόκριτος: Τυφλός ο Έρως.

Λα Ρεφουσκώ: Ο χωρισμός ελαττώνει τα μέτρια πάθη και δυναμώνει τα μεγάλα, όπως ο άνεμος σβήνει τα κεριά αλλά φουντώνει τις φωτιές.

error: Content is protected !!