Ανάπτυξη, αλλά 1,3 εκατ. Έλληνες ζουν με επιδόματα!
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ 12 Φεβρουαρίου 2024 fonisalaminas
Πρόσθετα έσοδα άνω των 550 εκατ. ευρώ είχε ο προϋπολογισμός το προηγούμενο έτος εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Μάλιστα από το οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι χρόνο με τον χρόνο το ποσό αυτό θα αυξάνεται, με αποτέλεσμα έως το 2027 η αύξηση της χρήσης του «πλαστικού χρήματος» να δίνει επιπλέον 2 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, κλάδοι της οικονομίας που μέχρι πρότινος κρατούσαν κλειδωμένα στα συρτάρια τους τα POS, φαίνεται ότι σιγά σιγά τα ξεκλειδώνουν καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες ζητούν να πληρώνουν με κάρτες.
Γιατροί, οδοντίατροι, συνεργεία αυτοκινήτων, πάρκινγκ παρουσιάζουν αύξηση του τζίρου μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών. Με βάση τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών θα οδηγήσει σε πρόσθετα έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ το 2024. Και αυτό, όπως σημειώνουν, είναι αποτέλεσμα των περισσότερων αποδείξεων που εκδίδονται από κλάδους που αποφεύγουν να εκδίδουν αποδείξεις. Η συνήθεια της πανδημίας έμεινε, προσθέτοντας έσοδα στον κρατικό κορβανά περιορίζοντας ταυτόχρονα τη φοροδιαφυγή.
Στην εξέλιξη αυτή βοήθησαν και τα ηλεκτρονικά εργαλεία που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, αλλά και αυτά που θα εφαρμοστούν εντός του 2024. Το πλαστικό χρήμα αφήνει πλέον ίχνη καθώς είναι εύκολο για την εφορία να συλλέξει τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Η υποχρέωση, για παράδειγμα, των εταιρειών delivery να δίνουν το σύνολο των συναλλαγών τα οποία διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα στοιχεία από τους υπόχρεους, όπως επίσης και τα στοιχεία από τις πλατφόρμες για βραχυχρόνιες μισθώσεις, έχει φέρει αποτελέσματα.
Ακόμα περισσότερα αποτελέσματα θα φέρει η επέκταση των POS σε 35 κλάδους καλύπτοντας σχεδόν το 100% της οικονομικής δραστηριότητας. Παράλληλα, η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές θα κλείσει τα παράθυρα φοροδιαφυγής για όσους μέχρι σήμερα δεν εκδίδουν απόδειξη ακόμη και όταν πληρώνονται με κάρτα.
Ταυτόχρονα, η αύξηση των προστίμων για πληρωμές άνω των 500 ευρώ με μετρητά αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και κατ’ επέκταση στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, ενώ η ηλεκτρονική τιμολόγηση που θα εφαρμοστεί από το β΄ εξάμηνο του 2024 θα βάλει τέλος στα εικονικά τιμολόγια. Βέβαια, για να γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση όπως στην Ιταλία και την Πολωνία, θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως η Ε.Ε. Αυτό θα συμβεί έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2024 και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες από την ΑΑ∆Ε και την κυβέρνηση προκειμένου εντός του 2024, πιθανότατα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, να ξεκινήσει η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση. Μέχρι τότε η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι προαιρετική και ήδη αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει να την εφαρμόζουν.
moneyreview.gr