Διαγράφεις χρέη στον ΕΦΚΑ, «χάνεις» ένσημα Διαγράφεις χρέη στον ΕΦΚΑ, «χάνεις» ένσημα
Απρόθυμοι αποδεικνύονται οι ασφαλισμένοι με χρέη προς τον ΕΦΚΑ ως προς τη δυνατότητα που τους δίνει πλέον ο νόμος να προχωρήσουν σε διαγραφή οφειλών.... Διαγράφεις χρέη στον ΕΦΚΑ, «χάνεις» ένσημα

Απρόθυμοι αποδεικνύονται οι ασφαλισμένοι με χρέη προς τον ΕΦΚΑ ως προς τη δυνατότητα που τους δίνει πλέον ο νόμος να προχωρήσουν σε διαγραφή οφειλών.

Αν και η σχετική δυνατότητα παραγραφής των οφειλόμενων ποσών στη δεκαετία –εφόσον βέβαια ο ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ δεν έχουν εντός αυτού του διαστήματος ζητήσει με οποιονδήποτε τρόπο την αποπληρωμή των χρεών– έχει θεσμοθετηθεί εδώ κι ένα χρόνο, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ανέρχονται σε μόλις 9.000.



Αναλυτικά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν υποβληθεί μόλις 9.088 αιτήσεις και από αυτές έχουν ήδη εγκριθεί οι 4.800. Περίπου 2.000 αιτήσεις απορρίφθηκαν, ενώ υπάρχουν και περίπου 2.200 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και πρέπει να ελεγχθούν ως προς την πληρότητά τους. Ουσιαστικά, για το 75% των αιτήσεων η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

Να σημειωθεί ότι έως το τέλος του προηγούμενου έτους τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ ανέρχονταν σε 47,5 δισ. ευρώ, με το 75% των οφειλετών να χρωστάει έως 15.000 ευρώ. Ενώ πάνω από 100.000 ευρώ χρωστάει μόλις το 3% των οφειλετών, εκ των οποίων οι 2.641 οφειλέτες έχουν χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ.



Σύμφωνα με τους ειδικούς, βασικός λόγος της μη συμμετοχής είναι ότι οι περισσότεροι από τους οφειλέτες αντιλαμβάνονται ότι εάν προχωρήσουν σε διαγραφή μέρους του χρέους τους, θα διαγράψουν ταυτόχρονα και τον αντίστοιχο ασφαλιστικό χρόνο. Γεγονός που θα τους οδηγήσει σε αδυναμία συνταξιοδότησης, εφόσον βέβαια δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο ασφαλιστικό χρόνο.

Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι βρίσκονται κυρίως κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης που επιδιώκουν να διατηρήσουν το χρέος τους πέριξ των 30.000 ευρώ και με την ενεργοποίηση της διάταξης που δίνει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με οφειλές έως αυτό το ύψος να υποβάλουν αίτηση.



Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, η απαιτούμενη υπουργική απόφαση θα είναι έτοιμη έως το τέλος Φεβρουαρίου ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

dnews.gr

error: Content is protected !!