Αυθαίρετα: πρόστιμα Πολεοδομίας έως 900.000 ευρώ, μετά από 25 χρόνια Αυθαίρετα: πρόστιμα Πολεοδομίας έως 900.000 ευρώ, μετά από 25 χρόνια
Ειδοποιητήρια με υπέρογκα πρόστιμα, που κυμαίνονται από 500.000  μέχρι  900.000 ευρώ έστειλε η Πολεοδομία σε 1500 ιδιοκτήτες ακινήτων, που είχαν ηλεκτροδοτηθεί, αλλά δεν είχαν... Αυθαίρετα: πρόστιμα Πολεοδομίας έως 900.000 ευρώ, μετά από 25 χρόνια

Ειδοποιητήρια με υπέρογκα πρόστιμα, που κυμαίνονται από 500.000  μέχρι  900.000 ευρώ έστειλε η Πολεοδομία σε 1500 ιδιοκτήτες ακινήτων, που είχαν ηλεκτροδοτηθεί, αλλά δεν είχαν τακτοποιήσει τα αυθαίρετα τους.

Η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου  Κρήτης έβγαλε από το συρτάρι της ανοιχτούς λογαριασμούς 25ετίας με 1.500 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και στέλνει δεκάδες ειδοποιητήρια που έχουν προκαλέσει τεράστια κοινωνική αναστάτωση, βυθίζοντας σε απόγνωση τους παραλήπτες τους.

Τα πρόστιμα αφορούν σε αυθαίρετα κτίσματα που δεν εντάχθηκαν εγκαίρως στον νόμο για την τακτοποίησή τους και οι ιδιοκτήτες τους είχαν καταφέρει  να τα ηλεκτροδοτήσουν τη μακρινή δεκαετία του ΄90 από ολιγομελή επιτροπή που συγκροτήθηκε με ευθύνη του Δήμου.

– «Η αποστολή των ειδοποιητηρίων είναι μονόδρομος, καθώς υπάρχει ένα νέο έγγραφο των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης,  που αναγκάζει την υπηρεσία να προχωρήσει σε καταλογισμούς μέχρι το τέλος του χρόνου», σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Στέλα Αρχοντάκη Καλογεράκη

Τα χρήματα που θα εισπραχθούν από τα πρόστιμα, τα οποία κυμαίνονται από 500.000 – 900.000 ευρώ, θα οδηγηθούν στο ταμείο του Δήμου Ηρακλείου ενώ όσες περιπτώσεις προστίμων πάρουν τον δρόμο της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, οι εισπράξεις θα καταλήξουν στο Πράσινο Ταμείο γράφει η εφημερίδα “Πατρίς”..

Το χρονικό



Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος Στ. Αρχοντάκη Καλογεράκη, στο τέλος της δεκαετίας του ΄90 το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει απόφαση να δοθεί ηλεκτρικό ρεύμα σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων με την προϋπόθεση ότι θα πλήρωναν το πρόστιμο που τους αναλογεί.

Ωστόσο η δημοτική Αρχή συγκρότησε μια επιτροπή η οποία άνοιξε τον δρόμο σε πολλούς συμπολίτες μας να ηλεκτροδοτηθούν χωρίς να πληρώσουν το πρόστιμο που τους αναλογεί, ζητώντας τους να φέρουν ένα έγγραφο το οποίο θα τεκμηρίωνε ότι στην οικογένειά τους υπάρχει ένας άνθρωπος με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο οποίος λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή η οποία θα πρέπει να συντηρείται στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό κατατέθηκαν αθροιστικά 3.500 αιτήσεις πολιτών οι οποίοι κατάφεραν να ηλεκτροδοτηθούν.

Όπως είναι γνωστό, λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2010 στην υπόθεση παρενέβησαν Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, που ήλεγξαν αναλυτικά την όλη διαδικασία της αδειοδότησης για την ηλεκτροδότηση των αυθαιρέτων, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι περιπτώσεις των αυθαιρετούχων να ταυτοποιηθούν και τα πρόστιμα που όφειλαν να βεβαιωθούν στην οικονομική υπηρεσία. Η αντιδήμαρχος  σημειώνει ότι πολλοί από τους αυθαιρετούχους είχαν εφησυχαστεί εκτιμώντας ότι εφόσον ηλεκτροδοτήθηκαν με την τότε απόφαση της δημοτικής επιτροπής, το θέμα τους έχει κλείσει και η υπόθεση τους έχει ρυθμιστεί.



Άλλοι πάλι ανέβαλαν για αργότερα την τακτοποίηση του αυθαιρέτου τους προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο μεταθέτοντας το πρόβλημα τους σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Η ίδια σημειώνει ότι ο Δήμος δεν είχε άλλο τρόπο παρά να βεβαιώσει τα πρόστιμα πιεζόμενος από το νέο έγγραφο των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Απίστευτες χρεώσεις προστίμων

Η βασική εμπλοκή που υπάρχει σε πρώτο επίπεδο είναι ότι τα πρόστιμα είναι υπέρογκα, καθώς κυμαίνονται από 500.000  μέχρι  900.000 ευρώ και είναι αδιανόητη και μόνο η σκέψη της αποπληρωμής τους.



Όμως υπάρχουν και ακόμα χειρότερα, διότι ένας αριθμός ιδιοκτητών βρίσκεται στον αέρα, αφού δεν μπορεί ούτε καν να τακτοποιήσει το αυθαίρετό του. Πρόκειται για τις περιπτώσεις των εξ ολοκλήρου αυθαίρετων κτισμάτων τα οποία ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία 5, που πλέον μετά το 2021 έκλεισε οριστικά και δεν μπορεί πλέον να ρυθμιστεί.

Για  να αντιληφθεί κανείς το εύρος του προβλήματος, αρκεί να σκεφτεί ότι οι αυθαιρετούχοι καλούνται να πληρώσουν αστρονομικά χρηματικά ποσά προστίμων τα οποία προκύπτουν από την τιμή ζώνης και τα τετραγωνικά που καταλαμβάνουν. Την ίδια στιγμή καλούνται να πληρώσουν και το πρόστιμο διατήρησης που αντιστοιχεί στο 50% του ποσού που τους έχει χρεωθεί.

“Πατρίς” – ecopress.gr

error: Content is protected !!