“Στη μνήμη του Αθανάσιου Μακρή” “Στη μνήμη του Αθανάσιου Μακρή”
του Αλέξανδρου ΚριτσίκηΔικηγόρος ΔΝ Φέτος συμπληρώνονται 2 Χρόνια από το θάνατο του Αθανασιου Μακρη, του “δημαρχου των εργων” όπως έχει πλέον καθιερωθεί να αποκαλείται... “Στη μνήμη του Αθανάσιου Μακρή”

του Αλέξανδρου Κριτσίκη
Δικηγόρος ΔΝ

Φέτος συμπληρώνονται 2 Χρόνια από το θάνατο του Αθανασιου Μακρη, του “δημαρχου των εργων” όπως έχει πλέον καθιερωθεί να αποκαλείται στο νησί!

Ο αείμνηστος πλεον δημαρχος των εργων Αθανάσιος Μακρης έτσι όπως τον έζησα εγώ προσωπικά για 30 και πλέον συναπτά έτη ήταν ένας πολιτικός που γεννήθηκε, μεγάλωσε και δραστηριοποιήθηκε ως επί το πλείστον στη Σαλαμινα. Αγάπησε πραγματικά τη Σαλαμινα και ήθελε να προσφέρει στο νησι.

Ήθελε βασικά να αλλάξει το νησί και πιστεύω ότι ακόμη και οι πολιτικοί του αντιπαλοι με κάποιους μάλιστα εξ αυτών να τον “πολέμησαν” καθόλου τη διάρκεια των θητειών του σφόδρα, σήμερα εντούτοις ομολογουμένως αναγνωρίζουν, ότι κατόρθωσε να ανεβάσει τη Σαλαμινα μας ψηλότερα!!!

Ήταν ένας ηγέτης με την πραγματική σημασία του όρου που αν μη τι άλλο μπήκε στην πολιτική όντας επιτυχημένος επαγγελματίας και δη γιατρός. Δεν αναμείχθηκε με τα κοινά για να αποκατασταθεί επαγγελματικά η για να βρει ένα μεροκάματο! Ο Μακρής αν μη τι άλλο επάγγελμα είχε!!

Ήταν ένας ηγέτης με τη σημασία του όρου που αποδίδει ο Γερμανός κοινωνιολόγος Weber. Ήταν ηγέτης, διότι γνώριζε να συγχωρει ακομη και τους πολιτικούς του “εχθρούς” με σκοπό το συμφέρον της Σαλαμινας. Στον Θανάση Μακρή δεν ήταν ανεκτές μικροπρεπειες  και αλαζονικες συμπεριφορές στα δημοτικά συμβούλια. Ο Θανάσης Μακρής ήταν ένας ξεκάθαρος άνθρωπος χωρίς συμπλέγματα και προκαταλήψεις. Είχε γνώση της αξίας και του  εύρους της μοναδικής προσωπικότητας του!

Όχι τυχαία  όλα τα έτη που διοικησε είχε την συντριπτική πλειοψηφία του νησιού με το μέρος του και την σχεδόν καθολική πολιτική αποδοχή!!! Το μεγάλο του πλεονέκτημα αναφορικά μάλιστα με τους νεότερους πολιτικούς συνίσταται, πως  ήξερε ακόμη και από την αντιπολιτευση να αντλεί οφέλη  για το καλό της Σαλαμινας αν και ουκ ολίγες φορές κατακριθηκε αδικα κατ’ εμέ και “πολεμηθηκε” σφόδρα από αυτήν!!!

Έφερε μια νέα κουλτούρα ενότητας και αλλαγής στα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Δυστυχώς θεωρω εγώ προσωπικά -κατά άλλους βέβαια ευτυχώς- πως ο λαός δεν του έδωσε την εντολή  να διοικήσει και πάλι το 2006 με το συνδυασμό “Ενότητα”, στον οποίο κατηλθε εκείνη την περίοδο, τον  καλύτερο κατ εμέ πολιτικό του συνδυασμό, αν και καθόλου τη διάρκεια των πολιτικων του θητειων και εν γένει προεκλογικών περιόδων, είχε δημοτικούς συμβούλους και συνεργάτες άξιους που άφησαν εποχή στην πολιτική ιστορία της Κουλουρης. Όσον αφορά το συνδυασμό “Ενότητα” του 2006, τον οποίο βίωσα από κοντά δεν μπορώ να μην αναφερθώ ονομαστικά σε κάποιους υποψήφιους, τους οποίους είχα την τιμή να γνωρίσω προσωπικά και πέραν των υπόλοιπων σπουδαίων συνυποψηφίων τους, θεωρώ προσωπικά πολιτικές προσωπικότητες του τόπου και οφείλω μια σύντομη αναφορά σε αυτούς, όπως τους αείμνηστους πλέον Τσούτσουρα Ισίδωρο, Ακη Κριτσίκη, Μάκη Βασιλόπουλο και τον εν ζωή Όμηρο Παπασσάβα.

Εν ολίγοις σε μια πρώτη ανάγνωση αυτός  ήταν ο Θανάσης Μακρης που έζησα  από κοντα λόγω της στενής παιδικής φιλίας του με τον πατέρα μου, μιας φιλίας με πολλές διακυμάνσεις αλλά με διάρκεια άνω του μισού αιώνα και εξαιτίας αυτού του γεγονότος οφείλω αφενός να τιμήσω την μνήμη του αφετέρου την φιλία με τον αείμνηστο πατέρα μου δια του παρόντος άρθρου μου!

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Αθάνατος και ευχής εργο, ει δυνατόν άμεσα, καθολικός πολιτικός διάδοχος του…

error: Content is protected !!