ΧΑΝΕΤΑΙ Ο ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΑΜΠΟΣ;
Το σχόλιο της ημέρας 21 Μαρτίου 2024 fonisalaminas
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη
«Τίποτα δεν είναι ανεφάρμοστο, αρκεί να έχεις κάνει μια σοβαρή προεργασία και να είσαι αποφασισμένος να διαθέσεις τους απαραίτητους πόρους», επισημαίνει ο γεωπόνος αγροτικής οικονομίας και μελετητής, Γιάννης Περουλάκης από τη Λάρισα, μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος».
«Τα ζητήματα αυτά έχουν συζητηθεί και μελετηθεί και στο παρελθόν. Αλλά το ενδεχόμενο μίας μετάβασης σε άλλες καλλιέργειες απαιτεί πολλούς πόρους, εκπαίδευση, εκμηχάνιση. Θα πρέπει οι παραγωγοί να έχουν τους πόρους για να καλλιεργήσουν. Είναι πολλαπλάσια τα έξοδα για ένα στρέμμα κηπευτικών», εξηγεί.
Ωστόσο, οι Ολλανδοί ειδικοί, στους οποίους ανέθεσε να λύσουν το πρόβλημα, η Κυβέρνηση, είναι απαισιόδοξοι, λέγοντας με δύο λόγια πως ο κάμπος είναι καταδικασμένος να πνιγεί μέσα στα ίδια τα νερά του, καθώς οι αγρότες του έχουν εξαντλήσει όλα τα υδάτινα αποθέματα του υπεδάφους και θα πρέπει να πάψει κάθε καλλιέργειες, ξεκινώντας από το βαμβάκι και το καλαμπόκι, και την στιγμή μάλιστα που το βαμβάκι μας, τροφοδοτεί κατά 82% όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Βάσει των στοιχείων, η γεωγραφική περιοχή της Θεσσαλίας παράγει:
6% του χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα,
37% του αρνιού και των προβάτων
18% μοσχαρίσιου κρέατος
50% της παραγωγής τυριού της χώρας
18,5% του γάλακτος
Σχεδόν το 40% του βαμβακιού
32% φακές
52% των αμυγδάλων
40% των κάστανων,
33% των ρεβιθιών,
15,5% των ζαχαρότευτλων
35% των μήλων
>50% των αχλαδιών
20-25% των καρυδιών
34% του σκληρού σίτου
22% του καλαμποκιού
Θλιβερές οι προβλέψεις, για τους αγρότες, για την ίδια την γη τους, για την οικονομία της χώρας μας. Αν επαληθευθεί η τόσο κακή πρόβλεψη, θα υπάρξει κάποια εναλλακτική λύση;