Ελεύθεροι επαγγελματίες: Για ποιους έρχονται δυσάρεστα νέα με έξτρα φορολογία Ελεύθεροι επαγγελματίες: Για ποιους έρχονται δυσάρεστα νέα με έξτρα φορολογία
Μπλόκο σε ελεύθερους επαγγελματίες που αλλάζουν μορφή σύστασης εταιρείας από την εφορία. Η παράκαμψη της νέας ρύθμισης για το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα δεν θα είναι εφικτή... Ελεύθεροι επαγγελματίες: Για ποιους έρχονται δυσάρεστα νέα με έξτρα φορολογία

Μπλόκο σε ελεύθερους επαγγελματίες που αλλάζουν μορφή σύστασης εταιρείας από την εφορία.

Η παράκαμψη της νέας ρύθμισης για το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα δεν θα είναι εφικτή με τη σύσταση μονοπρόσωπης εταιρείας από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό διότι έχει εισαχθεί κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι ο μοναδικός εταίρος ή μέτοχος εταιρείας, μπορεί να κληθεί να καταβάλει φόρο για το εισόδημα της εταιρείας ως ελεύθερος επαγγελματίας, με βάση το ελάχιστο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα.



Στόχος του εν λόγω κανόνα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα που αποκτώνται έως το 2026, είναι να αποτρέψει καταχρηστικές συμπεριφορές που ο νομοθέτης προέβλεψε ότι θα προκύψουν από τη θέσπιση του ελάχιστου ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος, δηλαδή τη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής επιχείρησης και τη συνέχιση της ίδιας δραστηριότητας από τον επαγγελματία μέσω μονοπρόσωπης εταιρείας, με μοναδικό σκοπό να αποφύγει την εφαρμογή του τεκμηρίου.



Το παράδειγμα

Για παράδειγμα, εάν στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου διαπιστωθεί ότι ο μοναδικός εταίρος ή μέτοχος μονοπρόσωπης εταιρείας είχε προηγουμένως ασκήσει ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, την οποία διέκοψε μετά την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων ώστε να συστήσει μονοπρόσωπη εταιρεία με την ίδια δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο φόρος που καταβάλλεται υπό το νέο εταιρικό σχήμα να είναι μικρότερος από αυτόν που θα καταβαλλόταν με βάση το τεκμήριο, τότε το φυσικό πρόσωπο θα κληθεί να καταβάλει τη διαφορά του φόρου.



Προκειμένου να υπολογιστεί ο φόρος που καταβάλλεται υπό το εταιρικό σχήμα, λαμβάνεται υπόψη τόσο ο εταιρικός φόρος 22% όσο και ο φόρος μερισμάτων 5%, ο οποίος θα έπρεπε να πληρωθεί εάν διανέμονταν το σύνολο των κερδών.



dnews.gr

error: Content is protected !!