ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ «ΕΝ ΕΞΑΡΣΕΙ» ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ «ΕΝ ΕΞΑΡΣΕΙ»
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Το CNBC αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του «AI Act» , ένα σαρωτικό νομοθέτημα που... ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ «ΕΝ ΕΞΑΡΣΕΙ»

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Το CNBC αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του «AI Act» , ένα σαρωτικό νομοθέτημα που έχει ως στόχο να δημιουργήσει προστατευτικές μπάρες γύρω από τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η πράξη, η οποία συγκέντρωσε 523 ψήφους υπέρ, 46 κατά και 49 αποχές, αποτελεί μια πρωτοποριακή προσπάθεια για την προληπτική αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων και προκλήσεων που θέτουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.



Κρατώ αυτό το «πιθανόν», για να δω αν προλάβω και ζήσω, κατά πόσον θα είναι «πιθανόν», ή πιθανότερον θα αποδειχθεί η πλήρης καταστροφή μας, όταν θα μας διοικούν προγραμματισμένα ρομπότς.



Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ειδήμονες μελετητές και έγκυρους νομοθέτες, θα υπάρχουν πολλές και ποικίλες κατηγορίες τεχνητής νοημοσύνης, κάτι δηλαδή ως η άμμος της Γης, προκειμένου να εξυπηρετούν πάντα τα πρώην ανθρώπινα είδη και τις ανάγκες του «χόμο σάπιενς», ο οποίος σιγά-σιγά θα σαπίζει από ανία, γιατί δεν θα έχει να κάνει ή να σκεφτεί τίποτε, αφού τα μεταλλικά καθοδηγούμενα μηχανήματα, θα δουλεύουν αντί γί’ αυτόν, θα σκέπτονται και θα ενεργούν άνευ αυτού.



Οι διαβαθμίσεις, λοιπόν, πολλές και άλλες η ΕΕ τις θεωρεί «απαράδεκτες» και άλλες χαίρουν της εκτίμησής της. Οι πρώτες, αυτές, οι οποίες κατατάσσονται εκείνες, οι οποίες επιτρέπουν την ευρεία παρακολούθηση ή χειραγωγούν την ανθρώπινη συμπεριφορά, θα απαγορεύονται εντελώς βάσει των νέων κανόνων.



Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου, τα οποία περιλαμβάνουν εφαρμογές σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές και οι υποδομές ζωτικής σημασίας, θα υπόκεινται σε αυστηρές υποχρεώσεις και αυστηρές δοκιμές προτού επιτραπεί η κυκλοφορία τους στην αγορά.



«Η Ευρώπη είναι τώρα παγκόσμιος ρυθμιστής προτύπων στην τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν,  Ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά, κατενθουσιασμένος για την βοήθεια που η ΕΕ θα προσφέρει στο εναπομείναν ανθρώπινο είδος.



Αλλά και η κυρία Ρομπέρτα Μετσόλα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία χαιρέτισε την πράξη ως «πρωτοποριακή» και τόνισε τον ρόλο της στην ενεργοποίηση της καινοτομίας με παράλληλη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.



Να λοιπόν, που μη μπορώντας, πλέον, να κάνουμε κάτι περισσότερο, αρκούμαστε, -επί των ημερών μας, λες και κάτι παρόμοιο το αγνοούσαμε, το μάθαμε και θα το εφαρμόσουμε στο μέλλον-,  στα αυτονόητα. Και επ’ αυτού, πανηγυρίζουμε εν εξάρσει. 

error: Content is protected !!