ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Δύο πανίσχυρες εξουσίες υπάρχουν σε κάθε Κράτος του Κόσμου. Η Πολιτική και η Εκκλησιαστική. Και στην ελληνική πραγματικότητα, από τον... ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Δύο πανίσχυρες εξουσίες υπάρχουν σε κάθε Κράτος του Κόσμου. Η Πολιτική και η Εκκλησιαστική. Και στην ελληνική πραγματικότητα, από τον καιρό του Βυζαντίου, η μία απέναντι στην άλλη, συχνά ομόψυχα συνεργάστηκαν, αλλά και συχνά αντιπαρατάχθηκαν.



Ουδεμίας τα καλά αμφισβητούνται και είναι αυτές, -η κάθε μία από την δικιά της πλευρά, το προφίλ και τα έργα της-, οι οποίες φροντίζουν για τους πολίτες και τους χριστιανούς, έστω και αν ενίοτε βρίσκονται αντιμέτωπες η μία με την άλλη.



Πολλές οι διαμάχες μεταξύ τους και ιδιαίτερα κατά τους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οι οποίες όμως μόνο καλό που δεν έκαναν, τόσο σε καταστάσεις εμφυλίων πολέμων, όπως οι διωγμοί των χριστιανών, οι εικονομαχίες των Αυτοκρατόρων, όσο και σε διαστήματα αποστροφής των μεν προς τους δε τότε, αλλά πάντα στις μεγάλες συμφορές και ανάγκες βρέθηκαν ενωμένες αυτές οι δύο εξουσίες, για το καλό του έθνους και του χριστεπώνυμου πλήθους.



Προϊόντος του χρόνου, ωστόσο, και φτάνοντας στο σήμερα, παρατηρούμε και πάλι μία διάσταση ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία και αυτό είναι κάτι, το οποίο θλίβει κάθε καλό πατριώτη και εξ’ ίσου καλό χριστιανό.



Τα όσα γράφονται, λέγονται, είτε μυθεύονται περί αυτού του θέματος, μας εκπλήττουν και μας οδηγούν στο να αναρωτιόμαστε αν πράγματι, σε αυτούς τους προηγμένους καιρούς μας, και ιδιαίτερα σε στιγμές κατά τις οποίες η πατρίδα μας αντιμετωπίζει μύρια όσα προβλήματα και κινδύνους, κάτι δεν πάει καλά μεταξύ τους και ίσως φέρει ως αποτέλεσμα μία ρήξη, επώδυνη οπωσδήποτε και για τις δύο πλευρές και καταλυτική ίσως, για τους πολίτες.





Το αντευχόμαστε.

error: Content is protected !!