Πολλοί θα αναρωτηθούν, προς τι αυτή η ανάρτηση! Πολλοί θα αναρωτηθούν, προς τι αυτή η ανάρτηση!
Πολλοί θα αναρωτηθούν, προς τι αυτή η ανάρτηση! Ευλογη ερώτηση για όσους με γνωρίζουν, αλλά πως να κρυψω τέτοιου τυπου βεβήλωση, όταν βρίσκεσαι σε... Πολλοί θα αναρωτηθούν, προς τι αυτή η ανάρτηση!

Πολλοί θα αναρωτηθούν, προς τι αυτή η ανάρτηση!

Ευλογη ερώτηση για όσους με γνωρίζουν, αλλά πως να κρυψω τέτοιου τυπου βεβήλωση, όταν βρίσκεσαι σε ναισκο του 13ου αιώνα και όλες οι τοιχογραφίες του είναι με την τεχνική του fresko, και βλεπεις χαραγμένες, όλες τις αγιογραφίες με αρχιγραματα και καρδιές, ημερομηνίες ερωτών και ότι αλλο, δεν μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους!

Θλίβομαι και θυμωνω και ομολογώ!

Εγώ την πέτσα και την πιστη μου, την εχω, πρωτιστα στον άνθρωπο και τις αξίες του και αυτή η ανάρτηση, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει καταγγελτικο χαρακτήρα.

Τα εκφραστικά θρησκευτικά αισθήματα και τα σύμβολα, τα τοποσημα του κάθε ανθρωπου, τα σέβομαι, το ίδιο ισχυει και για όσους συμπορεύονται διαχρονικά με το ΚΚΕ, αλλά και ανεξάρτητα από αυτό σέβονται την ελευθερία έκφρασης των ανθρώπων, κατ επέκταση των λαων, των θρησκειών.

Στην ιστορία της τέχνης και της θρησκευτικής έκφρασης έχουν ειπωθεί πολλά!

Από το αστικό κράτος, οι κομμουνιστές τέθηκαν στο πυρ το εξωτερον!

Οι φορείς της εκκλησίας και το εκπαιδευτικό συστημα του αστικού κράτους και τα κόμματα τους, μας λοιδορησαν για βεβηλώσεις ναών στις σοσιαλιστικές χωρες, ομως εμείς την τέχνη και την πιστη την σεβαστηκαμε, τους ναους τους συντηρησαμε, τους προστατευσαμε και σήμερα είναι μνημεία παγκοσμιας κληρονομιάς.

Πηγαίνετε μια βόλτα λοιπον, στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγης στη Σάμο και θα σας πείσει στην πράξη, πως η παιδεία του αστικού κράτους, είναι ο ηθικός αυτουργός, αυτής της φρικαλεοτητας που οπλισαν τα χέρια που τις χάραξαν τις τοιχογραφίες του ναΐσκου.

Είναι το τεκμήριο, πως η τέχνη, η γνώση, η παιδεια, ο σεβασμός στην ανθρώπινη διαδρομή και αξιοπρέπεια, δεν είναι μέρος της πολιτικής της αστικής τάξης, το αντίθετο είναι!

Η διαπαιδαγώγηση τους, αυτή, που χτίζει αξίες ισχυρές, κοινωνικές πολιτιστικές προσωπικότητες, δεν είναι το ζητούμενο για την αστική τάξη και εδω το προϊόν της, η αμορφωσιά, ο ατομισμός, η άγνοια για το για το πιλιτιστικο και ιστορικό αποτύπωμα της πατρίδας μας, τους οδηγεί και στον βανδαλισμό!

Το ομολογούν τα 100δες σπαράγματα της, στις τοιχογραφίες των Αγίων στο Βυζαντινό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, στη Σάμο.

Ας μείνει ως έχει!

Βανδαλισμενο, ως αποτύπωμα της ιστορίας της τέχνης και της ιστορίας της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, που δημιουργεί και χειραγωγεί βάνδαλους!

Βαρελας Τάκης
Ζωγράφος
Βαθυ Σάμου
8/4/2024

error: Content is protected !!