Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας
Οι Δράσεις μας Απρίλιος 2023 – Μάρτιος 2024 Απρίλιος 2023 Γενική Συνέλευση του συλλόγου.Συνεχίστηκε η διανομή των φυτών στα πλαίσια της δράσης μας «37.175... Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας

Οι Δράσεις μας

Απρίλιος 2023 – Μάρτιος 2024

Απρίλιος 2023

Γενική Συνέλευση του συλλόγου.
Συνεχίστηκε η διανομή των φυτών στα πλαίσια της δράσης μας «37.175 δένδρα για την Σαλαμίνα», καθώς και η φροντίδα του φυτωρίου με δένδρα που προορίζονται για τη δράση αυτή.
Ποτίσματα και παρακολούθηση των φυτών που έχουν υιοθετηθεί



Μάιος 2023

 Πεζοπορία στο δάσος στα Κανάκια σε συνδυασμό με την ομιλία του κ.Ακύλα με θέμα «Δάσος και Κλιματική Αλλαγη»
 Επιστολής προς το Δήμο ,την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο με θέμα την ανάγκη έγκαιρου καθαρισμού των πρανών δρόμων που διέρχονται από δάση.
 Συμμετοχή στο φεστιβάλ YSD,Βιώσιμος Πλανήτης,που διοργάνωσε ο Δήμος Σαλαμίνας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A. Στο περίπτερο μας ενημερώσαμε για θέματα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, προστασίας του περιβάλλοντος και χαρίσαμε μικρά δενδράκια και θάμνους (πεύκα, κυπαρίσσια, αγγελικές, ακακίες, μελικουκιές, σχίνα και κυδωνίαστρα) αλλά και σπόρους δένδρων στα πλαίσια της δράσης μας «37175 δένδρα για τη Σαλαμίνα»
 Συνεχίστηκαν τα ποτίσματα και η παρακολούθηση των φυτών που έχουν υιοθετηθεί.



Ιούνιος 2023

 Πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια με θέμα «Τα παιδιά δημιουργούν για τη φύση, με υλικά από τη φύση»
 Πραγματοποιήθηκαν δύο βραδιές θεατρικής αφήγησης με θέμα «Γράψε ένα παραμύθι για το περιβάλλον». Ο στόχος μας για την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων πέτυχε και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις δράσεις αυτές στο άμεσο μέλλον.



Ιούλιος 2023

 Επιστολή προς το Δήμαρχο σχετικά με την απόρριψη βυθοκορημάτων από την Ελευσίνα ανοιχτά των ακτών της Σαλαμίνας.
 Επιστολή σχετικά με την καθυστέρηση στους καθαρισμούς πρανών δρόμων διερχόμενων από δάση που είναι μια ενέργεια μείζονος σημασίας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών τονίζοντας ότι οι κρατικές χρηματοδοτήσεις για αυτό τον σκοπό έχουν δοθεί στους Δήμους από την άνοιξη ώστε να εκτελέσουν έγκαιρα τα ανάλογα έργα, για τα οποία και είναι υποχρεωμένοι.
 Επιστολής με θέμα τις ανησυχίες για τη λειτουργία του Σταθμού Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα θέτοντας καίρια ερωτήματα για τις ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των κινδύνων, για την συχνότητα των ελέγχων περιβαλλοντικών επιπτώσεων , για το αν προβλέπεται περαιτέρω επέκταση των εγκαταστάσεων της ΔΕΣΦΑ και αν υπάρχει δυνατότητα επίσκεψής μας στις εγκαταστάσεις.




 Επιστολή που αφορούσε στη Διαχείριση των δασών του νησιού όπου και ρωτήσαμε αν στο τρέχον πρόγραμμα καθαρισμών antinero έχουν ενταχθεί περιοχές στο νησί μας που διατρέχουν μέγιστο κίνδυνο πυρκαγιάς όπως στο δρόμο Σεληνίων-Πηλού όπου η βλάστηση είναι σε εκρηκτική κατάσταση, εξαιτίας της φυσικής αναγέννησης, της απουσίας καθαρισμών και της έλλειψης διαχείρισης του δάσους. Επίσης τονίσαμε ότι επιβάλλεται η δημιουργία στεγασμένης ζώνης πυρασφάλειας στο συγκεκριμένο δάσος. Επιπλέον, επειδή στα δάση του νησιού μας παρατηρείται μεγάλος αριθμός ξηράνσεων πεύκων Pinus halepensis που οδηγούν σε νέκρωση των φυτών, ρωτήσαμε αν έχουν σταλεί δείγματα σε ανάλογους φορείς (Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων στην Αθήνα, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θες/κης κλπ) ή αν έχουν γίνει αυτοψίες από ανάλογους επιστήμονες δασολόγους, βιολόγους.




 Πρόσκληση από το Δασαρχείο Πειραιά για την συμμετοχή στη Συμβουλευτική Επιτροπή Πεζοπορικών-Ορειβατικών Δραστηριοτήτων (Σ.Ε.Π.Ο.Δ) την οποία και αποδεχτήκαμε με εκπρόσωπο τον κ. Μάρκο Ακύλα με αναπληρωτή τον κ. Γαλιατσάτο Διονύση.
 Συμμετείχαμε στην τρίτη ενημερωτική συνάντηση για το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας ΣΒΑΚ
 Συμμετείχαμε στο Δημοτικό συμβούλιο με θέμα την πυροπροστασία.



Αύγουστος 2023

 5ο παζάρι μεταχειρισμένων βιβλίων (26-27/8). Πάνω από 500 μεταχειρισμένα βιβλία που μας δόθηκαν για ανακύκλωση απέκτησαν νέα ζωή.
 17η δωρεάν διάθεση σπόρων με τουλάχιστον 19 είδη παραδοσιακών χειμερινών λαχανικών σε τέσσερις διαφορετικές ημερομηνίες. Το ενδιαφέρον του κόσμου για τους σπόρους ήταν για ακόμη μια φορά τεράστιο από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
 Συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζοδρομίων, τόσο ηλεκτρονικά όσο και με έντυπα.
 Συνέχεια των ποτισμάτων με δυσκολία καθώς από τις 30/7 δεν υπήρχε νερό στο Πάρκο των Παλουκίων και η προσπάθειά μας να συνεννοηθούμε με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου απέτυχε.



Σεπτέμβριος 2023

 Επίσκεψη τις εγκαταστάσεις της ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και ανάρτηση σχετικού δελτίο τύπου με τις απαντήσεις του διευθυντή της μονάδας στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας.
 Συνάντηση με εκπρόσωπο του Εξωραϊστικού συλλόγου Αγίου Νικολάου και συζήτηση για το σχέδιο ανάπλασης της παραλίας που ανακοίνωσε ο Δήμος και η Περιφέρεια.
 Συνεχίστηκε η συλλογή υπογραφών για ποδηλατόδρομους και πεζοδρόμια.
 Ερωτηματολόγιο προς υποψήφιους συνδυασμούς εν όψη των δημοτικών εκλογών.
 Συνέχιση των ποτισμάτων στις δενδροφυτεύσεις μας και τον Σεπτέμβριο.



Οκτώβριος 2023

 Πεζοπορία και ομιλία στο δάσος Κανακίων (4/10) μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς του 1ου Γυμνασίου Σαλαμίνας, μετά από πρόσκλησή τους.
 Δίωρο δημιουργικό εργαστήριο (20/10) για μαθητές δημοτικού με τίτλο «Τα παιδιά φτιάχνουν φυτώριο παραδοσιακών σπόρων».
 Ενημέρωση των σχολικών μονάδων δημοτικών και γυμνασίων για το δανεισμό πακέτων υλικού Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που μας είχε παραχωρηθεί από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Νοέμβριος 2023

 Έναρξη δωρεάν διανομής των νεαρών δένδρων του μας φυτωρίου σε κατοίκους του νησιού συμβάλλοντας τόσο στο να ομορφύνουμε τη Σαλαμίνα , όσο και να εμποδίσουμε έστω και ελάχιστα το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
 Μετά από πρόσκληση της «πράσινης ομάδας» της εταιρίας Oceanking , ο κ. Ακύλας έδωσε ομιλία για το περιβάλλον στα γραφεία τους στον Πειραιά και δωρίσαμε συμβολικά νεαρά δένδρα από το φυτώριο του ομίλου.



Δεκέμβριος 2023

 Πεζοπορία στις 3/12 στο δάσος Κανακίων , με ομιλία του κ. Ακύλα με θέμα «Τα πευκοδάση της Αττικής χθες-σήμερα-αύριο»
 Αίτηση προς το Δασικό φυτώριο της Αμυγδαλέζας για να μας δώσουν φυτά για τη δράση μας «37.175 δένδρα για την Σαλαμίνα» που δυστυχώς απορρίφθηκε λόγω του εθνικού σχεδίου αναδασώσεων. Έτσι λοιπόν συνεχίσαμε τη δράση δημιουργώντας νέα φυτώρια δένδρων.
 Αγορά και τοποθέτηση ανθεκτικών ξύλα για την στήριξη των δένδρων της τελευταίας δενδροφύτευσης.
 Απαντητική επιστολή του τμήματος περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ σχετικά με τα ερωτήματα που τους θέσαμε για τη λειτουργία του Σταθμού Αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

Ιανουάριος 2024

 Δημιουργία νέων φυτωρίων δένδρων για τη δράση μας “37.175 δένδρα για τη Σαλαμίνα”.
 Πειραματική φύτευση σπόρων δασικών φυτών (κυπαρίσσι, πεύκο ,χαρουπιά) σε φυσικό περιβάλλον στην περιοχή του δάσους του Αγίου Νικολάου που είχε καεί προ δεκαετίας και δεν έχει αναγεννηθεί φυσικά.

Φεβρουάριος 2024

 Πραγματοποίηση της 18ης δωρεάν διάθεσης σπόρων παραδοσιακών καλοκαιρινών λαχανικών που έγινε σε τέσσερις διαφορετικές ημερομηνίες. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη όπως και η ζήτηση σπόρων από όλη την Ελλάδα όπου στάλθηκαν ταχυδρομικά.
 Συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης με την πολιτιστική ομάδα ΚΑΘΕΤΗ από τον Πόρο με θέμα τις υδατοκαλλιέργειες και την συνεργασία μας ενάντια στα σχέδια επέκτασής τους
 Τον τελευταίο χρόνο έχουμε χαρίσει τουλάχιστον 300 δενδρύλλια για τη δράση μας «37.175 δένδρα για την Σαλαμίνα» και συνεχώς αναπαράγουμε νέα. Παράλληλα στα φυτώρια μας του 2024 έχουμε ήδη πάνω από 350 δένδρα που θα χαριστούν μετά το καλοκαίρι.

Μάρτιος 2024

 Συμμετοχή στις εργασίες και των 2 ημερών (1 και 2/3) της διημερίδας με τίτλο «Υδατοκαλλιέργειες στις ελληνικές ακτές: Κατάληψη χωρίς όρια;», που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας και τους Δήμους Ξηρομέρου, Επιδαύρου, Ερέτριας, Κύμης και το δίκτυο για την προστασία της θαλάσσιου περιβάλλοντος. Υπογράψαμε σχετικό ψήφισμα και δηλώσαμε την πρόθεσή μας να συμμετέχουμε στο Πανελλήνιο Δίκτυο για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες ενόψει της έγκρισης της ΠΟΑΥ Σαλαμίνας -Διαπορίων Νήσων που ακόμη εκκρεμεί
 Βραδυνή πεζοπορία στο Δάσος των Κανακίων (9/3) και σχετική ομιλία του κ. Ακύλα για τη ζωή τη νύχτα στα οικοσυστήματα.
 Έλεγχος τη δοκιμαστικής σποροφύτευσης στο δάσος του Αγίου Νικολάου και διαπίστωση της βλάστηση σπόρων χαρουπιάς.
 Συμμετοχή στις 10 Μαρτίου μέσω τηλεδιάσκεψης στις εργασίες δημιουργίας του διευρυμένου πανελλήνιου δικτύου για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες μαζί με δεκάδες φορείς από όλη την Ελλάδα και αρκετούς εκπροσώπους δημοτικών αρχών
 Ενημέρωση των κατοίκων του νησιού (μέσω ανακοίνωσης) για το θέμα της επέκτασης των υδατοκαλλιεργειών και κάλεσμα προς τη Δημοτική Αρχή, τους συλλόγους και τους πολίτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας για να αποτρέψουμε τα σχέδια αυτά που θα αλλοιώσουν για πάντα τις όμορφες ακτές του νησιού μας.
 Εσωτερική προβολή και αξιολόγηση του ντοκυμαντέρ «Until the End of the World» , του Francesco deAugustinis που μας προσέφερε ο ίδιος ο σκηνοθέτης με στόχο να οργανώσουμε μια δημόσια προβολή για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου.

error: Content is protected !!