«Κατάχρηση» εξουσίας και υβρεολόγιο….. «Κατάχρηση» εξουσίας και υβρεολόγιο…..
του Μάνου Δερτούζου Την Τρίτη 16/4 στο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίσαμε την έγκριση ενός νέουκανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ένα από τα σημεία πουδημιούργησαν προστριβές... «Κατάχρηση» εξουσίας και υβρεολόγιο…..

του Μάνου Δερτούζου

Την Τρίτη 16/4 στο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίσαμε την έγκριση ενός νέου
κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ένα από τα σημεία που
δημιούργησαν προστριβές στην προηγούμενη τετραετία ήταν οι τακτικές
συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιασκέψεις χωρίς αυτό να
αιτιολογείται.
Τόνισα στην ομιλία μου ότι θα πρέπει στο νέο κανονισμό να βάλουμε
ασφαλιστικές δικλίδες και να γίνεται Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη όταν
υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι, για να μη βρεθούμε σε παρόμοιες συμπεριφορές σαν αυτή του τ. προέδρου
ο οποίος κατά την πολιτική άποψη μου έκανε «κατάχρηση» εξουσίας.
Η πολιτική μου αυτή άποψη , ήταν η αφορμή για μια ακόμη φορά ο κ. Δήμαρχος να εξαπολύσει πολιτικά χυδαία υβριστική επίθεση εναντίον μου τονίζοντας ότι ο θεσμός (πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου) δεν κάνει κατάχρηση εξουσίας όταν εφαρμόζει τον νόμο!!!!.
Ενημερώνω τον κ. Δήμαρχο
Η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών δεν επιβάλει στον Πρόεδρο του
Δημοτικού Συμβουλίου να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη μία φορά τον μήνα . Ο νόμος αναφέρει ΔΥΝΑΤΑΙ μία φορά τον μήνα να κάνει Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη .

Άρα είναι στην δική του διακριτική ευχέρεια και θα πρέπει εκ των πραγμάτων να αιτιολογήσει το δύναται, να αναφέρει ποιος είναι ο λόγος που τον αναγκάζει να κάνει το Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη , εάν θέλει να είναι συνεπής στον ρόλο του.
Εάν πιστεύει ότι ο ναός της Δημοκρατίας είναι η αίθουσα του Δημοτικού
Συμβουλίου. Όταν δεν υπάρχει αιτιολόγηση , όταν δεν υπάρχει μία έκτακτη ανάγκη, άσχημες καιρικές συνθήκες ή όπως στη περίπτωση του covid, που θα πρέπει τα συμβούλια να γίνουν από απόσταση , όταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου απλά επικαλείται την δυνατότητα που του δίνει ο νόμος για να δικαιολογήσει την πράξη του , αυτός ο Πρόεδρος δεν υπερβάλει; Δεν υποβάλει σε δοκιμασία και ταλαιπωρία τους Δημοτικούς Συμβούλους, αφού η συνεννόηση εκ των πραγμάτων από απόσταση, είναι δυσκολότερη απ’ ότι στην διά ζώσης συνεδρίαση; Αυτός ο πρόεδρος δεν κάνει «κατάχρηση» εξουσίας;
Κύριε Δήμαρχε,
Κατάχρηση εξουσίας δεν είναι μόνο η υπεξαίρεση χρήματος του κρατικού
λειτουργού που αυτό είναι ποινικό αδίκημα.
«Κατάχρηση» εξουσίας κάνει και εκείνος που το παρακάνει, εκείνος που
υπερβάλει (αναφέρεται στο λεξικό) με την πράξη του και την συμπεριφορά του, εκείνος που κάνει υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, εκείνος που δείχνει υπερβάλλον ζήλο στην άσκηση των καθηκόντων του, εκείνος που εκμεταλλεύεται το αξίωμα του για να πιέσει με τον αλαζονικό του χαρακτήρα και να κάνει δυσκολότερη την ζωή του υφιστάμενου ή αυτών που εξουσιάζει.
Τα παραδείγματα είναι καθημερινά.


Πόσες φορές έχουμε διαβάσει ή ίδιοι έχουμε αγανακτήσει , όταν ένας υπάλληλος ο οποίος ταλαιπωρεί τον πολίτη γραφειοκρατικά λέμε κάνει «κατάχρηση» εξουσίας , ενώ θα μπορούσε να τον είχε διευκολύνει ;
Πόσες φορές έχουμε διαβάσει, ότι ένας αστυνομικός ή ένας τροχονόμος κάνει
«κατάχρηση εξουσίας» με την συμπεριφορά του ταλαιπωρώντας τον πολίτη
εκμεταλλευόμενος την «εξουσία» που του δίνει ο νόμος;
Ο σοφός λόρδος Άκτον έγραφε: . Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για έναν πολιτικό, έναν μεγιστάνα, έναν διευθύνοντα σύμβουλο  ή έναν αστυνομικό: δίνοντας  σε οποιοδήποτε άτομο ή κυβερνητική υπηρεσία υπερβολική εξουσία και επιτρέποντας να πιστέψει ότι δεν θα θιγεί και δεν θα λογοδοτήσει για τις όποιες ενέργειες , αυτές οι εξουσίες θα γίνουν τελικά κατάχρηση.

Ο κ. Δήμαρχος με την πολιτικά αήθη επίθεση στο πρόσωπο μου και την συνήθη χυδαία πολιτική φρασεολογία του έπραξε δύο πολιτικά ατοπήματα.
Πρώτον στήριξε πλήρως την πράξη του τ. Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και δικής του επιλογής υποψηφίου συμπαραστάτη του Δημότη, ο οποίος έκανε άνευ αιτιολόγησης Δημοτικά Συμβούλια με τηλεδιάσκεψη και δεύτερον μας επιβεβαίωσε , ότι παραμένει ο ίδιος υβρίζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους που τολμούν να του κάνουν πολιτική κριτική.

Συνεχίζω με ευπρέπεια και ήθος να εκφράζω ελεύθερα την πολιτική μου άποψη.


Μάνος Δερτούζος
Δημοτικός Σύμβουλος

error: Content is protected !!