Βρίζετε & απειλείτε στα social media – Θα κινδυνεύετε με φυλάκιση από 1η ΜΑΙΟΥ Βρίζετε & απειλείτε στα social media – Θα κινδυνεύετε με φυλάκιση από 1η ΜΑΙΟΥ
Οι αναρτήσεις και τα μηνύματα μέσω Διαδικτύου δημιουργούν έντονο προβληματισμό στη Βουλή. Άμεσος στόχος είναι η ποινικοποίηση αναρτήσεων και μηνυμάτων στο διαδίκτυο, αλλά και τηλεφωνημάτων... Βρίζετε & απειλείτε στα social media – Θα κινδυνεύετε με φυλάκιση από 1η ΜΑΙΟΥ

Οι αναρτήσεις και τα μηνύματα μέσω Διαδικτύου δημιουργούν έντονο προβληματισμό στη Βουλή. Άμεσος στόχος είναι η ποινικοποίηση αναρτήσεων και μηνυμάτων στο διαδίκτυο, αλλά και τηλεφωνημάτων τα οποία στρέφονται κατά άλλου προσώπου. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα  κατάφωρα προσβλητικά ή και υβριστικού ή και απειλητικού ή και άσεμνου χαρακτήρα. Ωστόσο,στόχος δεν θα είναι  να περιορίζεται αδικαιολόγητα το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης.

Στις 16/4/2024 στις 10:15 συζητήθηκε το εν λόγω θέμα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής με παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Νομικής Υπηρεσίας.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συμφώνησε με τη σχετική εισήγηση του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων ότι πρέπει να εφαρμοστούν αδικήματα που  στοχεύουν στην προστασία του κοινού από τη λήψη ανεπιθύμητων μηνυμάτων.

Σημειώνεται ότι οι  πρόνοιες  και τα αδικήματα που περιέχονται στο Νόμο που διέπει τον Επίτροπο,  δεν είναι ρυθμιστικά και ούτε  στοχεύουν στην προστασία της αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας ενός δημόσιου δικτύου και των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Επομένως, στόχος είναι η συμπερίληψη τους στον Ποινικό Κώδικα, για λόγους νομικής ευταξίας.

Τι προνοεί ο Νόμος

Η νομοθεσία αναφέρει ότι: Η  αποστολή ή ανάρτηση, σε δημόσια θέα, δια δημόσιου δικτύου επικοινωνιών, μηνύματος κλπ, κατάφωρα προσβλητικού, υβριστικού, απειλητικού, άσεμνου ή αισχρού χαρακτήρα  υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία  έτη, ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ , ή και στις δύο αυτές ποινές.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που υπογράφει ο Γενικός Εισαγγελέας δεν θα   πρόκειται για δημιουργία νέων αδικημάτων, αλλά για αναγκαία τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Στόχος είναι να  θεραπευθεί το νομικό κενό που δημιουργείται με τη μη συμπερίληψη τους στο νόμο για  την  ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, κάτι που εισηγήθηκε τόσο η Επίτροπος Νομοθεσίας όσο και η Νομική Υπηρεσία.

Πηγή: https://inin.gr/

error: Content is protected !!