ΑΠΟΡΙΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Μιάς και τον τελευταίο καιρό οι δημοσιονομικές και άλλες έρευνες και στατιστικές είναι στα «φόρτε» τους, είπε και η  Ευρωπαϊκή... ΑΠΟΡΙΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Μιάς και τον τελευταίο καιρό οι δημοσιονομικές και άλλες έρευνες και στατιστικές είναι στα «φόρτε» τους, είπε και η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διενεργήσει και αυτή, μία, και τα συμπεράσματα άσχημα για την Ελλάδα μας και τους εις αυτήν διαβιούντες πολίτες.



Σύμφωνα με την έρευνα υποστηρίζεται, -και παρά την  αντίθετη άποψη της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία όλα τα βλέπει ρόδινα, επ’ αυτού-,  οι Έλληνες μάλλον κακοπερνάνε και όλο ένα και περισσότερο φτωχοποιούνται. Έτσι, ένα ποσοστό 35%, αδυνατεί να καταβάλει το ενοίκιό του συν τα όσα άλλα έξοδα συνεπάγεται ένα σπίτι, όπως  ηλεκτρικό, νερό, δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ και ό,τι άλλο συνάδει.





Το κυριότερο, σχεδόν ένας στους τρεις αδυνατεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του ή κάθε μήνα αμφιταλαντεύεται αν μπορέσει να τις εκπληρώσει εμπρόθεσμα. Υπενθυμίζεται πως το Δημόσιο μπορεί να εκκινήσει διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, για χρέη πάνω από 500 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, χρέη έως 500 ευρώ έχουν σχεδόν 2.000.000 πολίτες, ενώ χρέη από 500 έως 10.000 ευρώ έχουν σχεδόν 1.500.000 Έλληνες φορολογούμενοι, και όσοι δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν χρέη διακανονισμών τους με το Δημόσιο, πολύ απλά, θα κατασχεθούν οι αποταμιευτικοί. -αν υπάρχουν, βέβαια-, λογαριασμοί τους.



Οι «Fainancial Times», πάλι, με την σειρά τους και αυτοί, απορούν για το πώς η Ελλάδα, από κατέχουσα την 15η θέση στο ευρωπαϊκό οικονομικό γίγνεσθαι κατά το 2009, έφτασε σήμερα στην δεύτερη τελευταία θέση και οδεύει προς την  πρώτη. Και αναρωτούνται, ακόμη, πώς η χώρα μας με μία διετή ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των κρατών της ΕΕ, επέτυχε αυτήν την στιγμή να έχει τους φτωχότερους κατοίκους.





Φυσικά, υπάρχουν και οι «οπτιμιστές», οι οποίοι βλέπουν και κρίνουν τα πράγματα κάπως αλλιώς, όπως κάποιοι διεθνείς τραπεζικοί οίκοι, εφημερίδες όπως ο «Economist», κι έτσι μπορούμε να αισιοδοξούμε και εμείς.



Προς το παρόν, στα 18 με 20 ευρώ, έφτασε το κιλό το κατσίκι, νέα άλματα σε πάρα-πολλές τιμές εν όψει του Πάσχα, και αύριο Πρωτομαγιά η καθιερωμένη απεργία με τα δικά της συνθήματα, που απαιτούν αλλά ουδέποτε δικαιώνονται. 



error: Content is protected !!