Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωση από το 2025 κατά 0,50% και σύνδεσή τους με τον δείκτη μισθών
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΚΟΙΝΩΝΙΑ 24 Μαΐου 2024 fonisalaminas
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2025 προωθεί η κυβέρνηση, ενώ με βάση το νόμο 4670/2020 ασφαλιστικό πλαφόν θα συνδεθεί με τον νέο δείκτη μεταβολής μισθών.
«Η πρώτη μας παρέμβαση όταν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας, θα είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών» τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας «παράθυρο» για νέα μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Η μείωση εισφορών ως μέτρο «οριζόντιου» χαρακτήρα, βοηθάει τόσο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όσο και στην βελτίωση των μισθών σε όλα τα κλιμάκια. Ωστόσο, κομβικό ρόλο στο χρονοδιάγραμμα της νέας μείωσης θα παίξει η οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση της απασχόλησης, αλλά και η αύξηση των μισθών, καθώς από αυτούς τους παράγοντες θα εξαρτηθεί η αναπλήρωση της απώλειας εσόδων που θα προκαλέσει στον ΕΦΚΑ.
Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το επόμενο έτος έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης. Εντός του 2025 οι συνολικές εισφορές θα διαμορφωθούν στο 35,66%, από 36,16% που είναι σήμερα. Θα ακολουθήσει ακόμη μία ίδια μείωση το 2027, ώστε οι εισφορές εργοδότη και εργαζομένου να διαμορφωθούν στο 35,16%.
Μια «γενναία» μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί κεντρικό αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων που συνδέεται με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου, η οποία αυξάνει κατά 4,4% το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, για το 2024.
Ενδεικτική είναι η αναφορά του ΣΕΒ στο σχετικό υπόμνημα προς το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο αναφέρει πως «οποιαδήποτε μεταβολή του κατώτατου μισθού πρέπει να συνοδεύεται από μείωση του μη μισθολογικού κόστους της μισθωτής εργασίας τουλάχιστον κατά 2,6% το 2025-2027, ώστε να αρχίσει να προσεγγίζει το μέσο όρο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ».
Ήδη, κατά την προηγούμενη τετραετία οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το δημοσιονομικό κόστος για κάθε μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.
Η σύνδεση με τον δείκτη μισθών
Από το 2025 αλλάζει και το λεγόμενο ασφαλιστικό πλαφόν και συνδέεται με έναν καινούργιο δείκτη, τον δείκτη μεταβολής μισθών.
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, «από το 2025 και μετά, οι αναπροσαρμογές των συντάξιμων αποδοχών, των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών αλλά και μέχρι ποιο μισθολογικό όριο πληρώνουμε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, θα γίνονται με βάση τη μεταβολή του δείκτη μισθών αντί της μεταβολής του δείκτη τιμών».
Ήδη αυτές τις ημέρες συγκροτείται η επιτροπή για την κατασκευή του δείκτη μεταβολής μισθών που προβλέπει η νομοθεσία και υπολογίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
insider.gr