Ομιλία υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Ανέστη Τσουκαράκη στη Σαλαμίνα Ομιλία υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Ανέστη Τσουκαράκη στη Σαλαμίνα
Ομιλία υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Ανέστη Τσουκαράκη στη Σαλαμίνα την 25.5.2024* Μόλις την Κυριακή του Πάσχα ζήσατε μια ακόμη πραγματικότητα. Ξέσπασε φωτιά στο στενό... Ομιλία υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Ανέστη Τσουκαράκη στη Σαλαμίνα

Ομιλία υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Ανέστη Τσουκαράκη στη Σαλαμίνα την 25.5.2024*

Μόλις την Κυριακή του Πάσχα ζήσατε μια ακόμη πραγματικότητα. Ξέσπασε φωτιά στο στενό Φανερωμένης, η οποία κατασβέστηκε μετά την αποφασιστική πρωτοβουλία των κατοίκων και στελεχών του ΚΚΕ, που βρέθηκαν στο σημείο από την πρώτη στιγμή.

Βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά. Θυμάστε, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του ΄22 στον λόφο Πατρίς, στον λόφο Ανεμόμυλοι και στο Σαμάρι. Μεγαλύτερης έκτασης πυρκαγιά που εξαπλώθηκε γρήγορα, απειλώντας και κατοικίες. Η δύναμη της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν επαρκούσε. Οχήματα και μέσα λιγοστά και με τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα. Κάθε καλοκαίρι με την ψυχή στο στόμα. Μην τυχόν και υπάρξει σπίθα και τί θα κάνουμε. Θα την κάνουμε με το 112 να προειδοποιεί, τρεχάτε ποδαράκια μας δηλαδή ή θα απαιτήσουμε μέτρα;

Τον χειμώνα; Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Από τον Οκτώβρη του ΄23 μέχρι και πριν 2 μήνες, τον Μάρτη του ΄24, το Αιάντειο ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών του Σεπτέμβρη του ΄23. Θυμάστε; Καιγόμαστε το καλοκαίρι. Πνιγόμαστε τον χειμώνα.

Το καλοκαίρι το νησί σφύζει από ζωή. Ο μόνιμος πληθυσμός αυξήθηκε. Το μοναδικό κέντρο υγείας, υποστελεχωμένο, υποχρηματοδοτούμενο. Προσωπικό δεν υπάρχει. Υλικά και μέσα δεν υπάρχουν. Με αυτή την πολιτική το δημόσιο Κέντρο Υγείας πάει σε ασφυξία και σε γρήγορο θάνατο. Ασθενοφόρα δεν υπάρχουν. Νοσοκομείο δεν υπάρχει. Η υγεία του κάθε συνανθρώπου μας βρίσκεται σε κίνδυνο ανά πάσα στιγμή. Η πρόσβαση σε δευτεροβάθμια μονάδα υγείας μόνο με ιδιωτικά μέσα, με πλοιάρια και συγκοινωνιακά μέσα επιτυγχάνεται.

Οι ανησυχίες μας, που και αυτό το καλοκαίρι θα μας πνίξουν εδώ στη Σαλαμίνα, είναι ικανές να γίνουν κριτήριο ψήφου στις ευρωεκλογές τις 9ης Ιούνη. Πυρκαγιές, υγειονομική περίθαλψη. Έχετε και την εμπειρία και την πείρα να αξιολογήσετε και να αποφασίσετε. Να βάλετε κάτω τα συν και τα πλην. Να κάνετε ταμείο. Αυτά τα δύο στοιχεία, όπως και πολλά άλλα, δεν εμφανίστηκαν και έμειναν στη ζωή μας γιατί «έτυχε», γιατί «φταίει η κακιά μας η μοίρα». Όχι φίλες και φίλοι. Είναι αποτελέσματα της πολιτικής που όλα τα κόμματα που διακυβέρνησαν τη χώρα μας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τα κόμματα υποστηρικτές τους, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, υπηρέτησαν πιστά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε, μας λένε. Την πολιτική της πρέπει να ακολουθήσουμε, εάν θέλουμε να ζούμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Λες και όλοι εμείς θέλουμε να ζούμε στις σπηλιές. Με δαδιά και προβιές. Η τεχνολογία τρέχει, αναπτύσσεται κι εμείς συζητάμε εάν θα δουλεύουμε μόνο 13 ώρες την ημέρα, 6 ή 7 μέρες τη βδομάδα, χωρίς ρεπό και ξεκούραση, χωρίς δικαιώματα και πρόνοιες.  

Μέχρι τις 9 του Ιούνη, τις μέρες που μας απέμειναν, πρέπει να κάνουμε ταμείο. Τί κερδίσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τί μας έταξαν και τι μας έδωσαν. Ψέμα, αυταπάτη ή η γη της επαγγελίας είναι τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση; Είδαμε χρυσά κουτάλια; Φάγαμε με αυτά τα χρυσά κουτάλια ή κυνηγάμε τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετς για να δούμε τί θα αγοράσουμε, για να φάμε με αυτά τα χρυσά κουτάλια. Την απάντηση την ξέρετε. Τη ζείτε, τη ζούμε καθημερινά. Εδώ να σας θυμίσω ότι κυβερνητικό στέλεχος κουνούσε το δάχτυλο ότι «οι καταναλωτές πρέπει να ξεβολευτούν» και να μάθουν «να αναζητούν φτηνά προϊόντα». Το θυμάστε; Ξέρετε τί είναι αυτά τα φτηνά προϊόντα; Είναι αυτά με κοντινή ημερομηνία λήξης. Με οδηγία της ΕΕ, των λόμπις δηλαδή, που υιοθέτησαν τα αστικά κόμματα της χώρας, για να μην χάσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι τροφίμων κέρδη, αντί να οδηγούνται στην απόσυρση και στην καταστροφή, οδηγούνται στο καλάθι του φτωχού νοικοκυριού, σε φτηνότερες τιμές. Σου λέει, φτωχός είναι, τί θα κάνει; Θα τσιμπήσει από τη μικρή τιμή, θα το αγοράσει. Και εάν δεν το αγοράσει, τί σκέφτηκε η οδηγία της ΕΕ λέτε; Να τα δώσουν οι εταιρίες σε φιλανθρωπικά σωματεία, ώστε να πουν και μπράβο οι φτωχοί. Φιλάνθρωπες οι εταιρίες, τα μονοπώλια. Αυτή είναι η έγνοια της ΕΕ. Και για την καταπολέμηση της ακρίβειας; Πάρτε «pass» κουπόνια δηλαδή και καλάθια των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού, του νονού, της νονάς, της γιαγιάς, του παππού. Καλάθι να΄ ναι και ό,τι να΄ ναι. Το σόι αμέτρητο και μπορούμε να βαπτίζουμε το καλάθι όπως γουστάρουμε. Κουπόνια. Εδώ τώρα γελάνε και οι πέτρες. Θα έρθουν οι κομμουνιστές και θα μας πάρουν τα σπίτια. Θα ζούμε με κουπόνια. Αυτά δεν μας έλεγαν; Με αυτά δεν φοβίζουν τον λαό μας στον επαίσχυντο αντικομμουνισμό που στήνουν; Κοίτα πώς τα έφερε η ζωή και τα σπίτια τα παίρνουν οι τράπεζες και τα κοράκια, ενώ οι κομμουνιστές βάζουν μπροστά τα κορμιά τους για να σώσουν τα σπίτια των λαϊκών ανθρώπων. Ποιοι μοιράζουν κουπόνια. Οι αστικές κυβερνήσεις μοιράζουν κουπόνια, όχι οι κομμουνιστές. Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Ο πινόκιο ξύλινη κουκλίτσα είναι.

Και επειδή ανέφερα τα λόμπις. Τί είναι τα λόμπις; Κουστουμάτοι, γραβατωμένοι με σαμσονάιτ που κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ευρωκοινοβουλίου κάνοντας ντιλ με τους ευρωβουλευτές, ώστε ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των επιχειρηματικών ομίλων στις υπηρεσίες των οποίων εργάζονται, να κατευθύνουν τις οδηγίες και τα ψηφίσματα που συνδιαμορφώνουν και συναποφασίζουν οι ευρωβουλευτές. Όλοι οι ευρωβουλευτές, με μοναδική εξαίρεση την καταψήφισή τους από τους 2 συντρόφους μας, τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. 703 από τους 705 ευρωβουλευτές, όλοι μαζί, αντάμα και χέρι χέρι, φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, πράσινοι και ακροδεξιοί, άναψαν το πράσινο φως σε αυτά τα λόμπις και πλέον, με απόφαση, η υπογραφή τους κάτω από κάθε ψήφισμα και οδηγία είναι απαραίτητη, αναγκαστική και υποχρεωτική συνθήκη. Μόνο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, με καθαρό του κούτελο και περηφάνια, καταψήφισαν. Τα λόμπις καθορίζουν τις ζωές μας. Τί θα φάμε. Τί θα πιούμε. Πώς και πότε θα το φάμε. Πώς και πότε θα το πιούμε. Τί αέρα θα αναπνέουμε. Πώς θα είναι αυτός ο αέρας που θα αναπνέουμε. Τί καλλιέργεια θα έχουμε στα χωράφια μας. Πότε και με ποιον τρόπο θα καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας, εφόσον έχουμε χωράφια και δεν μας τα έχουν πάρει. Εάν θα ψαρέψουμε. Πότε και τί θα ψαρέψουμε, εάν θα μπορούμε να ψαρέψουμε στις θάλασσές μας. Εάν και με ποιους όρους θα έχουμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας. Πόσο βαθιά θα βάζουμε το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουμε να ζήσουμε μια μέρα παραπάνω. Πολλά αυτά που ρυθμίζουν και απαιτούν τα λόμπις. Αυτή είναι η δημοκρατία τους. Το συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Η δημοκρατία της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να το ανεχόμαστε; Κριτήριο ψήφου.

Και αφού ταυτίζονται με τις ψήφους τους στις Βρυξέλλες, έρχονται στο Ελληνικό κοινοβούλιο και κοκορομαχώντας, παίζοντας θέατρο για τα μάτια του κόσμου, το παίζουν «απελθέτω απ΄ εμού το ποτήριο τούτο». «Δεν είναι αυτό που νομίζεις», προσπαθούν να μας πείσουν. Ψέματα μας έλεγαν, παραμύθια μας λένε. Τα ψήφισαν έξω και όσο και να χτυπιούνται, τα στηρίζουν και τα ψηφίζουν μέσα, προσπαθώντας να ρίξουν στάχτη στα μάτια μας με τις κοκορομαχίες τους. Τα υλοποιούν μέσα. Ακριβώς το ίδιο θα κάνουν και μετά τις 10 του Ιούνη. Ας το έχουμε στα υπόψιν. Κριτήριο ψήφου.

Με δεδομένο ότι το 90% των νόμων που ψηφίζονται στη χώρα μας είναι οδηγίες, ψηφίσματα και κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής ένωσης, αυτή η εκλογική μάχη είναι ένα ακόμη βήμα της αντεπίθεσης του εργατικού-λαϊκού κινήματος, με οργανωτή και μπροστάρη το ΚΚΕ. Για μια κοινωνία που θα υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών, των λαών και όχι το όφελος των λίγων και ισχυρών, του κεφαλαίου. Για την Ευρώπη και την Ελλάδα του σοσιαλισμού, των εργατών, των αγροτών, των ίδιων των λαών της, αυτών που παράγουν τον πλούτο της και δικαιούνται να τον καρπωθούν. Όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη του ΚΚΕ στο ευρωκοινοβούλιο, τόσο πιο δυνατά θα ακούγεται η φωνή του λαού μας.

Μαζί ψήφισαν την «πράσινη μετάβαση», την «πράσινη ανάπτυξη», τα «πράσινα χαράτσια», τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, του ξεκληρίσματος των φτωχών βιοπαλαιστών αγροτών με την εφαρμογή της ΚΑΠ, τις δαπάνες για πολεμικούς εξοπλισμούς, τη δημιουργία ευρωστρατού, τη συμμετοχή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με θύματα μικρά παιδιά και άμαχο πληθυσμό, τη δημιουργία προσφύγων και τον εγκλεισμό τους σε κέντρα υποδοχής – φυλακές, υψώνοντας τείχους αποτροπής. Μαζί. Αγκαλίτσα.

Ας αφήσουν λοιπόν τα σάπια και ας μιλήσουν ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό. Μπορούν όμως να μιλήσουν ξεκάθαρα; Όχι δεν μπορούν. Δεν μπορούν γιατί έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Βγάζουν φλύκταινες όταν ακούν για λαϊκή ανάγκη, για λαϊκά συμφέροντα. «Στρίβουν δια του αρραβώνος» όταν ακούν διεκδίκηση, δικαιώματα, εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, δωρεάν και δημόσια υγεία και παιδεία.

Το κατεστημένο στην Ελλάδα και στην ΕΕ θα ήταν πολύ χαρούμενο εάν το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στις ευρωεκλογές. Το ΚΚΕ, με την παρουσία του στο ευρωκοινοβούλιο και σήμερα και αύριο, ενημερώνει με στόχο να προετοιμάζει τη διεκδίκηση, την αντίσταση, την αντιπαράθεση με τις κυβερνήσεις. Για να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και στα αστικά κόμματα που τη στηρίζουν και την υπηρετούν, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, το ΠΑΣΟΚ, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και τα κόμματα δορυφόρους. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι εγγύηση για τα λαϊκά συμφέροντα.

Ήταν 26 Φλεβάρη το βράδυ, γύρω στις 10, όταν απέπλευσε από εδώ, από τη Σαλαμίνα, από τον Ναύσταθμο που βρίσκεται πολύ κοντά μας, η Φρεγάτα ΥΔΡΑ για το στόμα του λύκου. Την Ερυθρά Θάλασσα. Με σφιγμένες τις καρδιές και με λίγες αλλαξιές σε ένα σακ βουαγιάζ, οι συνάδελφοί μου, το πλήρωμα της φρεγάτας, αφού αποχαιρέτησαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, σήκωσαν σημαίες ευρωπαϊκών κρατών και σάλπαραν για αποστολή. Έφυγαν για τον πόλεμο. Οι στρατιωτικοί ορκιστήκαμε να υπερασπιζόμαστε τη σημαία μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μας. Την Ελληνική σημαία να υπερασπιζόμαστε ορκιστήκαμε. Όχι των πολεμοκάπηλων οργανισμών ΝΑΤΟ και ΕΕ. Πρέπει να ακουστεί δυνατά. Η Φ/Γ ΥΔΡΑ έφυγε για πολεμική επιχείρηση. Για τον πόλεμο. Η κυβέρνηση, γαλαντόμα γαρ,  τους έδωκε και 1.500 ευρώ. Έξοδα κηδείας ήταν.

«ΑΣΠΙΔΕΣ» ονόμασαν την επιχείρηση. Τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που σχεδίασε η ΕΕ από τη γέννησή της. Ασπίδες για το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τους ομίλους μεταφοράς εμπορευμάτων. Αυτή είναι η επιχείρηση. Η χώρα μας διέθεσε τη φρεγάτα και παραχώρησε και τη Λάρισα προκειμένου να στηθεί το επιχειρησιακό της κέντρο εν όρμω εκεί. Μισό εκατομμύριο ευρώ κοστίζει κάθε μέρα η αποστολή της. Μισό εκατομμύριο ευρώ που το ρουφάνε από εμάς. Δικά μας είναι τα χρήματα σε αυτή την πολεμική αποστολή. Από τη φοροληστεία μας, τη φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα. Από τη φοροελάφρυνση στο κεφάλαιο. Την εθελοντική φορολόγηση αυτών που συνοδεύει η Φ/Γ μας. Των εφοπλιστών. Αυτοί θα καταβάλλουν φόρους, όποτε, όπως και εάν θέλουν. Από εμάς τα ρουφάνε μέχρι το τελευταίο ευρώπουλο και από αυτούς εάν θέλουν. Αυτή είναι η επιχείρηση της Φ/Γ μας. Βρήκε το εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι όμιλοι διαμετακόμισης υπηρεσίες που όλες και όλοι εμείς πληρώνουμε από το υστέρημά μας, από το βιός μας. Μισό εκατομμύριο ευρώ την ημέρα. Το διανοείστε; Για 6 μήνες που θα είναι τουλάχιστον οι αποστολές, θα καταβάλλουμε όλες και όλοι μας γύρω στα 90.000.000 ευρώ. Το καταλαβαίνετε; 90.000.000 ευρώ γιατί έτσι επιτάσσει η «αυτοάμυνα» του δολοφόνου Νετανιάχου, που στηρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ και τα λοιπά κόμματα του ευρωμονόδρομου, σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.  

19 Μάη του 1919. Ο λαός μας δεν ξεχνά τη σφαγή των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, τους 1.000.000 ξεριζωμένους. Γνωρίζει από προσφυγιά. Από πείνα. Από φτώχεια. Από εξαθλίωση. Γνωρίζει τί σημαίνει πόλεμος. Εδώ και 7 μήνες περισσότεροι από 35.500 άμαχοι έχουν σφαγιασθεί στη Γάζα. Περισσότερα από 15.000 παιδάκια. Νεογέννητα. Γεννήθηκαν χωρίς να ξέρουν ότι ο σφαγέας δεν τους αφήσει να ανασάνουν ούτε μια μέρα. Αυτά τα παιδάκια, οι μητέρες τους, οι γέροντες, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι καθηγητές, δεν είναι ΧΟΥΘΙ. Είναι άμαχος πληθυσμός. 7.000 οι αγνοούμενοι και κοντά στους 80.000 οι τραυματίες. Και η χώρα μας; Με ευθύνη της, η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη όλων των άλλων κομμάτων, κι ας κλαίνε και οδύρονται σήμερα για τον σφαγιασμό των ποντίων, βάζει πλάτες στον Νετανιάχου να συνεχίσει τον σφαγιασμό. Ρε σα δεν ντρέπεστε; Θα την πάρετε όμως την απάντησή σας στις 9 του Ιούνη. Να φοβάστε την οργή του λαού μας για αυτό που κάνετε. Η απάντηση θα έρθει και από εδώ από τη Σαλαμίνα. Γιατί οι κάτοικοι είναι αγωνιστές. Ειρήνη θέλουν και όχι πολέμους. Το νησί καθίσταται στόχος αντιποίνων για το καπρίτσιο σας. Ας ακουστεί. Η Σαλαμίνα είναι στόχος αντιποίνων, όσο και να προσπαθείτε να καθησυχάσετε τον πληθυσμό, όσο και να τον παραπλανάτε, ο λαός πλέον καταλαβαίνει και θα σας τιμωρήσει. Θα σας μαυρίσει στις 9 του Ιούνη.

Δυνατά να φωνάξουμε κι από δω, να το ακούσει η κυβέρνηση. Να το ακούσουν τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου. Να αποσυρθεί τώρα η στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Να επιστρέψει η Φ/Γ ΥΔΡΑ και όλες οι ελληνικές αποστολές που βρίσκονται εκτός συνόρων. Κανείς στρατιωτικός εκτός συνόρων. Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Να αναγνωριστεί το Παλαιστινιακό Κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Να εφαρμόσει η Ελληνική κυβέρνηση την απόφαση του 2015 που ομόφωνα αποφάσισαν όλα τα κόμματα για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Και δεν είναι μόνο η Φ/Γ ΥΔΡΑ. Είναι η πυροβολαρχία ΠΑΤΡΙΟΤ που έχει στείλει η χώρα μας στη Σαουδική Αραβία από το 2021. Πού; Στη Σαουδική Αραβία. Τί στα κομμάτια εθνικά συμφέροντα εξυπηρετεί εκεί μια ελληνική πυροβολαρχία, που αγοράστηκε με χρήματα όλων μας για τις ανάγκες της χώρας μας; Δεν εξυπηρετεί συμφέροντα του λαού μας. Στάλθηκε στο πλαίσιο κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων και πραγματοποιείται με βάση αμερικανοΝΑΤΟϊκό σχέδιο, στο οποίο συμμετέχει η Ελληνική κυβέρνηση. Απαιτούμε να γυρίσει τώρα η πυροβολαρχία ΠΑΤΡΙΟΤ και οι συνάδελφοί μου στρατιωτικοί που τη στελεχώνουν από τη Σ. Αραβία.

Λίγο πιο πάνω από τη χώρα μας. Στα βορειοανατολικά της. Η Ουκρανία έγινε σάκος του μποξ, ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ από τη μία, καπιταλιστική Ρωσία από την άλλη. Και στη μέση, στο τερέν, ο Ουκρανικός και ο Ρώσικος λαός. Η χώρα μας, με ευθύνη και πάλι των αστικών κομμάτων, ενεπλάκη και το διαφημίζει κιόλας. Λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο παραχωρήθηκαν στα αμερικανοΝΑΤΟϊκά κομβόι, για τη μεταφορά οπλισμού και πυρομαχικών στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι. Ελληνικά στρατόπεδα άνοιξαν και υποδέχτηκαν αμερικάνικο πολεμικό εξοπλισμό, που αποθηκεύτηκε για να προωθηθεί στη συνέχεια σε άγνωστο προορισμό με άγνωστο περιεχόμενο, επικίνδυνο όμως, όπως αναφέρουν πληροφορίες για τους Έλληνες στρατιωτικούς και τον λαό της περιοχής που αποθηκεύτηκε. Πρόσφατα αποστείλαμε πυρομαχικά με λευκό φώσφορο. Ξέρετε τί είναι ο λευκός φώσφορος; Ξέρετε τί είναι ο λευκός φώσφορος; Είναι μια χημική ουσία, μια άσπρη σκόνη, που χρησιμοποιείται ως προπέτασμα καπνού για τον εχθρό, για να φωτίσει εχθρικές θέσεις. Όταν σκάει το βλήμα, παράγει μεγάλη λάμψη και θερμαντική ενέργεια, και όταν ενωθεί με το οξυγόνο δημιουργεί μια θερμοκρασία 1300 βαθμών κελσίου. Όσοι εκτίθενται στην ενέργεια αυτή ή καίγονται ολοσχερώς ή παθαίνουν μη αναστρέψιμα εγκαύματα στο δέρμα. Η ουσία αυτή έχει απαγορευθεί από συνθήκη του ΟΗΕ. Φανταστείτε ότι παρόμοια βλήματα χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ στην επέμβαση το 2004 στο Ιράκ, για να καταπνίξουν την αντίσταση στη Φαλούτζα, προκαλώντας φρικτό θάνατο σε εκατοντάδες γυναίκες και παιδάκια, σε μωράκια. Σε άμαχο πληθυσμό δηλαδή. Ότι ακριβώς κάνει στις μέρες μας ο Ισραηλινός στρατός στον σφαγιασμό του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. Αυτά τα όπλα στέλνουμε στην Ουκρανία, στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι. Ξέρουμε τι θα τα κάνει. Είναι υποκριτικό λοιπόν από τη μία να στέλνεις οπλισμό για να σκοτώνονται λαοί και από την άλλη να κλαίς και να οδύρεσαι γιατί σκοτώνονται οι λαοί. Βρε ποιον κοροϊδεύετε; Σας πήρε χαμπάρι ο λαός μας. Στις 9 του Ιούνη θα σας μαυρίσει. Εκατοντάδες χιλιάδες κόκκινα ψηφοδέλτια θα πλημμυρίσουν τις κάλπες. Θα το φυσάτε και δεν θα κρυώνει.

Πάμε να κάνουμε ταμείο λοιπόν. Οι μέρες είναι λίγες. 14 και σήμερα έμειναν. Δεν έχουμε χρόνο. Είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα του ταμείου θα καταρρίψουν οποιαδήποτε αμφιβολία έχουν ακόμη και αυτοί οι συμπολίτες μας που είναι επιφυλακτικοί στο να κάνουν το βήμα και να ψηφίσουν το ΚΚΕ. Δεν ξεκινάμε από την αφετηρία. Η άνοδος του κόμματος στις βουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές μας γεμίζει αισιοδοξία ότι το ρεύμα αμφισβήτησης της βάρβαρης, αντιλαϊκής, εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν στη χώρα δυναμώνει. Το 43% του Ελλήνων πολιτών αμφισβητεί ανοικτά πλέον αυτή την πολιτική που μαυρίζει την ζωή τους.

Στην κοιτίδα του καπιταλισμού, όπως την ονομάζουν, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σε πανάκριβα πανεπιστήμια, που για να σπουδάσεις εκεί πρέπει να έχεις ένα καλό κομπόδεμα, δυναμώνει μέρα με τη μέρα ένα φοιτητικό κίνημα που πλέον αμφισβητεί την πολιτική του και έρχεται σε ανοικτή σύγκρουση με τη δήθεν «προοδευτική» κυβέρνηση του Μπάιντεν. Οι φοιτητές της Αμερικής δεν δέχονται η έρευνα στα πανεπιστήμιά τους να γίνεται κατά παραγγελία του ΝΑΤΟ, να αξιοποιείται για να βομβαρδίζονται πόλεις, να σκοτώνονται παιδιά. Γιατί αυτό γίνεται. Βροντοφωνάζουν για λευτεριά στην Παλαιστίνη. Για να σταματήσει η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κατοχικό κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Η απάντηση της κυβέρνησης του Μπάιντεν; Πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα, συλλήψεις, τρομοκρατία, εκφοβισμός, απειλές. Η «προοδευτικότητα» σε όλο της το μεγαλείο. Οι φοιτητές όμως συνεχίζουν, δεν μασάνε από τρομοκρατία και εκφοβισμό. Το ίδιο και στη Γαλλία. Στη Γερμανία. Στο Βέλγιο. Στη Βρετανία, Στην Ολλανδία. Στην Ιρλανδία. Στην Αυστραλία. Στη Δανία. Στη Ν. Αφρική. Και εδώ στην Αθήνα. Οι συμφοιτητές τους τούς συμπαρίστανται και στέλνουν ηχηρό μήνυμα απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στη σφαγή των λαών. Τάσσονται με τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Προσέξτε, στα καλύτερα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που η έρευνα εξαρτάται και από τις παραγγελίες επιχειρηματικών ομίλων και αμερικαΝΑΤΟϊκών ομίλων πολεμικών εμπορευμάτων. Αυτή είναι η ιδιωτική εκπαίδευση που υποστηρίζουν τα αστικά κόμματα και εδώ στην Ελλάδα.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των φοιτητών σε όλο τον κόσμο, με τα φιλειρηνικά, αντιπολεμικά κινήματα σε όλο τον κόσμο. Να σταματήσει τώρα ο σφαγιασμός του Παλαιστινιακού λαού από το κατοχικό κράτος δολοφόνο του Ισραήλ.

Τα εκατομμύρια των εργαζομένων που κατέβηκαν στους δρόμους με απεργίες σε όλη την ευρώπη, από τις μεγαλύτερες εδώ και δεκαετίες, οι κινητοποιήσεις των αγροτών, από το Σύνταγμα, έως τις Βρυξέλλες και την πύλη του Βραδεμβούργου στη Γερμανία, μας δίνουν τη δύναμη να πούμε «ως εδώ». «Φτάνει πια».

Ήρθε η ώρα λοιπόν να κάνουμε ταμείο. Να βάλουμε τα πράγματα κάτω και να πάρουμε τις αποφάσεις μας. 43 χρόνια, από το 1981 με την ίδρυση της ΕΟΚ όπως τη λέγαμε τότε, το 1992 με τη μετονομασία της σε ΕΕ, είναι μια ολάκερη ζωή. Ήμασταν νιοί και γεράσαμε. Ακολουθούν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Αξίζει να ξέρουν ότι δεν βάζουμε κάτω το κεφάλι. Τους δείχνουμε τον δρόμο. Εδώ σήμερα, δεν είμαστε ούτε βιομήχανοι, ούτε εφοπλιστές, ούτε μεγαλοεπιχειρηματίες, ούτε μεγαλοκτηματίες. Εργαζόμενοι είμαστε, συνταξιούχοι, μισθωτοί, εργάτες, νέες και νέοι και αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον.

Η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει καλύτερη, όπως μας πιπιλίζουν νυχθημερόν τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν και τα κόμματα διάττοντες αστέρες που εμφανίστηκαν, εμφανίζονται, κάνουν τη βρώμικη δουλειά και εξαφανίζονται. Μόνο χειρότερη γίνεται η ΕΕ και αυτό στις πλάτες μας, στις πλάτες του λαού μας, των λαών της Ευρώπης.

Και επειδή μιλάμε για ταμείο. Τα ταμεία δεν είναι για όλους τα ίδια. Για τους λίγους, το κεφάλαιο, τα ταμεία τους γεμίζουν και ξαναγεμίζουν με πακτωλό χρημάτων από τα ταμεία που γεμίζουμε οι πολλοί, όλοι εμείς. Το σύμφωνο σταθερότητας, το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το ταμείο ενέργειας, το ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας και κάθε είδους ταμείο, με όποιο τίτλο και αν το ονομάσουν, που συρρικνώνουν τις ζωές μας. Το ταμείο είναι μείον δηλαδή για όλες και όλους εμάς.

Τί μας είπαν ότι θα έχουμε στην ΕΕ; «Ευημερία», «ασφάλεια», «δημοκρατία», «αλληλεγγύη», «ειρήνη», «λαϊκές ελευθερίες». Αυτά δεν μας έλεγαν; Αυτά επαναλαμβάνουν συνεχώς οι αστικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ακόμη και σήμερα και αύριο και κάθε σήμερα και κάθε αύριο. Μετά την κάλπη όμως «μην τον είδατε, μην τον απαντήσατε». «Τ΄ είχες Γιάννη, τ΄ είχα πάντα». Ξανά φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά.

«Ευημερία». Αυτό δεν επιζητούμε όλοι οι άνθρωποι; Με απλά λόγια, να μπορούμε να ζούμε. Τί χρειαζόμαστε για να μπορούμε να ζούμε; Αγαθά. Με την ευρεία έννοια του όρου αγαθά. Τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, διασκέδαση, άθληση, πολιτισμό, θέατρο, σινεμά, μεταφορές, ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας, ενέργεια, καύσιμα. Σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς, για να μπορούμε να έχουμε όλα αυτά. Ικανοποιητική, πλήρη σύνταξη για τα γεράματά μας. Δωρεάν και δημόσια υγεία και πρόνοια. Δωρεάν και δημόσια παιδεία. Αυτά δεν είναι τα βασικά που όλες και όλοι μας επιζητούμε; Όλα αυτά είναι υποχρέωση του κράτους και δικαίωμά μας. Να το ξαναπώ. Υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα των πολιτών, των λαών. Και το βασικότερο είναι ότι, όλα αυτά τα παράγουμε εμείς. Εμείς, όχι οι εκμεταλλευτές που κατσικώθηκαν στο σβέρκο μας. Δεν εξοργιζόμαστε λοιπόν, δεν εξοργίζεστε όταν δεν μπορούμε να καρπωθούμε αυτά που παράγουμε; Να καρπωθούμε όλο αυτόν τον πλούτο που παράγουμε; Μόνο μια σοσιαλιστική κοινωνία μπορεί να μας τα εξασφαλίσει αυτά. Στην καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε, και μια τέτοια είναι και η ΕΕ, επικρατεί η παραδοχή «τα κέρδη μου», για το κεφάλαιο, «οι ζωές σας» για τους εργαζόμενους, αυτούς που παράγουμε τον πλούτο. Αυτή την κοινωνία λοιπόν παλεύουμε να αλλάξουμε. Και θα την αλλάξουμε. Όσο και να χτυπιέται, ό,τι και να κάνει η αστική τάξη, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που την υπηρετούν και η ΕΕ, η κοινωνία θα αλλάξει.

Τί ζούμε σήμερα; Οι τιμές στα τρόφιμα μέρα με τη μέρα να παίρνουν την άγουσα. Η πρόσβαση ακόμη και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τα αναγκαία για την επιβίωσή μας (ψωμί, τυρί, γάλα, λάδι, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι, πάνες), η πρόσβαση κάθε μέρα και δυσκολότερη.

Ρούχα, παπούτσια, διασκέδαση, άθληση, πολιτισμός, πλέον πολυτέλεια. Ενέργεια; Στα ύψη οι τιμές της ενέργειας. «Πράσινα χαράτσια». Οδηγία της ΕΕ κι αυτό. Κάθε χρόνο, κάθε μήνα μάλιστα το έκαναν τώρα, μας έβαλαν όλους να γίνουμε πουαρό και να ψάχνουμε μέσα από μαθηματικούς τύπους ως μαθηματικά τζίνιους ποια ιδιωτική εταιρία ενέργειας είναι προς το συμφέρον μας, κάθε μήνα λοιπόν, μόνο αυξήσεις έχουμε στην ενέργεια. Οι όποιες μειώσεις είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού από τη μία τσέπη μπαίνουν και από την άλλη βγαίνουν, διπλά και τρίδιπλα. Δίνουμε μάχη καθημερινά στα νοικοκυριά μας για το ποια λάμπα θα ανάψουμε το βράδυ. Εάν θα ζεσταθούμε τον χειμώνα. Εάν θα δροσιστούμε το καλοκαίρι. «Να ανάψεις το φως του σαλονιού για να φέγγει σε όλο το σπίτι», ο ένας. «Όχι βρε Μήτσο, να ανάψουμε το φως της κουζίνας και να κάτσουμε στο τραπέζι μέχρι να κοιμηθούμε», η άλλη. Να ανάψω φούρνο σήμερα; Να βάλω πλυντήριο; Τα ρούχα μαζεύτηκαν. Να ανάψω το κλιματιστικό; Όχι, καλύτερα να ανοίξουμε την μπαλκονόπορτα. Μα τα κουνούπια; Δεν ψέκασαν για τα κουνούπια. Καλά, ας κοιμηθούμε στη ζέστη. Να κάνουμε και σάουνα βρε αδερφέ. Ή δεν τα λέμε αυτά;

Καύσιμα; Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η βενζίνη. Μεταφορές; Συγκοινωνίες; Τα πάντα προς τα πάνω. Αυξάνουν τα πάντα και αυτή την αύξηση την επιβαρυνόμαστε πάντα εμείς. Ο λαός. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, είτε παραγωγής είναι, είτε εμπορίας είναι, είτε μεταφοράς είναι, δεν θέλουν να χάσουν κέρδη. Να ΄σου λοιπόν οι οδηγίες, τα ψηφίσματα και τα λόμπις. Πρόκειται λοιπόν για πρόκληση χωρίς προηγούμενο ο λαός, που ματώνει για να τα βγάλει πέρα, να χαρακτηρίζεται και …βολεμένος. Αλήθεια, οι «βολεμένοι καταναλωτές» φταίνε και για τον πακτωλό κερδών που έχουν βγάλει οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες, που κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά 75% και μέτρησαν ζεστά ζεστά 25,1 δις ευρώ; Ναι καλά ακούσατε. 25,1 δις ευρώ. Μέσα σε αυτές τις εταιρίες φιγουράρουν «φάτσα κάρτα» και οι επιχειρήσεις τροφίμων και αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Των αναγκαίων για την επιβίωσή μας. Αυτή είναι η έγνοια της ΕΕ. Ό,τι και να κάνουν όμως, δεν μπορούν να κρυφτούν. Και θα το καταλάβουν ακόμα καλύτερα στις 9 του Ιούνη.

Η ακρίβεια όμως των τιμών σε εμπορεύματα και υπηρεσίες έχει σχέση και με το διαθέσιμο λαϊκό εισόδημα. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ και την ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, ο μέσος μεικτός μισθός το 2023 είναι μειωμένος τουλάχιστον κατά 15% συγκριτικά με 12 χρόνια πριν, το 2011 και κατά 26% από το 2009. Δηλαδή ο κάθε μισθωτός χάνει 1,7 μισθούς τον χρόνο, ενώ από το 1995 έως σήμερα, ο κάθε μισθωτός χάνει 2,7 μισθούς τον χρόνο. Μειώσειςαπό νομοθετικές ρυθμίσεις που έφεραν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με χαρακτηριστικότερο αυτόν του κατώτατου μισθού του νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου. Πως σας ακούγεται λοιπόν; Τέλειωσαν ή δεν τέλειωσαν τα μνημόνια που επέβαλε η ΕΕ και μας τα κούμπωσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ1 του ΣΥΡΙΖΑ2 – ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ αγκαζέ με την ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και του ΠΑΣΟΚ; Τα μνημόνια είναι εδώ.

Υψηλοί άδικοι έμμεσοι φόροι, όπως είναι ο ΦΠΑ. Φόροι που συμβάλλουν στα θηριώδη υπερπλεονάσματα, 4 δις για το 2023, για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, γιατί ήταν πολύ πιο πάνω και από τις προβλέψεις της, λέει. Ουάου δηλαδή. Να χειροκροτήσουμε κιόλας. Να πούμε μπράβο. 3,2 δις μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2024. Το διανοείστε. Μέχρι το τέλος του 2024 θα δώσουμε όλοι εμείς περίπου 12 δις ευρώ. Παρά τα κυβερνητικά πανηγύρια, ξέρουμε όλοι μας ότι σε τίποτα δεν θα ωφεληθεί ο λαός μας από αυτές τις τεράστιες επιτυχίες. Ούτε καν με κάποια ψίχουλα, όπως γινόταν στο παρελθόν. Αυτοί που κυριολεκτικά τρίβουν τα χέρια τους είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και παχυλές επιδοτήσεις. Οι εφοπλιστές, με την εθελοντική φορολογία και φοροαπαλλαγές. Το ίδιο και οι τράπεζες. Μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι καταβάλλουν το 95% των φόρων, με το μεγάλο κεφάλαιο να καταβάλλει μόλις το 5%.

Και το ωραίο; Αυτό που έρχεται από το 2025. Για ακούστε. Νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Τί σημαίνει αυτό που μας φορτώνει η κυβέρνηση της ΝΔ; Οποιαδήποτε νέα κρατική δαπάνη, πάνω από το σημερινό όριο της εξαθλίωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά, θα απαιτεί μόνιμα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει είτε «πάγωμα» – μείωση των κρατικών δαπανών, ακόμα και για στοιχειώδεις ανάγκες, είτε έκτακτη φορολογία στον λαό για παροχές – ψίχουλα και ξαναμοίρασμα της φτώχειας. Δηλαδή, θα δίνουν (αν δίνουν…) ένα από τη μια τσέπη και θα παίρνουν δύο από την άλλη. Ενδεικτικό του τι περιμένει τον λαό είναι αυτό που είπε ο υπουργός Οικονομικών Χατζηδάκης, ότι «αν ένα έτος πετύχουμε παραπάνω έσοδα από το προβλεπόμενο, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τα μοιράσουμε σε παροχές». Δηλαδή, ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα των επιδομάτων που κατά καιρούς δίνει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις τραγικές επιπτώσεις της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής, κόβονται. Αυτή είναι η ευημερία που μας έταξε η ΕΕ. Από τις 10 του Ιούνη και μετά. Κριτήριο ψήφου κι αυτό.

Πλήρης απασχόληση και δικαιώματα μας έλεγαν. Μόλις πριν λίγες μέρες τιμήσαμε την εργατική πρωτομαγιά. Τον ηρωικό ξεσηκωμό των εργατών στο Σικάγο το 1886. Ξεσηκώθηκαν για 8 ώρες δουλειά, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αύξηση του μεροκάματου, ικανοποιητικές συντάξεις και δικαιώματα. Και σήμερα; 138 χρόνια μετά; Το 8ωρο έγινε 13ωρο, σε 3 εργοδότες, με εργασία 6 και 7 ημέρες τη βδομάδα και για το δημόσιο και χωρίς ανάπαυση. Και έχεις και τον Άδωνι Γεωργιάδη που ως υπουργός εργασίας τί μας έλεγε; Επιλογή σας είναι. Εάν θέλετε να αυξήσετε το εισόδημά σας μπορείτε. Εμείς σας τη δίνουμε και με νόμο. Μπορείτε να δουλεύετε από τα ξημερώματα μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Αλλά είναι νόμος, μην κάνετε παρανομίες. Δικιά σας η επιλογή. Κανείς δεν σας βάζει το μαχαίρι στο λαιμό. Και κάνεις έτσι και βλέπεις ότι ήδη έχεις καρφωμένο ένα μαχαίρι στην πλάτη. Οι σχέσεις εργασίας έγιναν λάστιχο και καθορίζονται από τις ανάγκες της εργοδοσίας, ήρθαν τα μίνι τζομπς, οι συλλογικές συμβάσεις έγιναν ατομικές, η υγεία και ασφάλεια στην εργασία έγιναν άγνωστοι όροι και «ατομική ευθύνη», οι συντάξεις πετσοκόπηκαν, δικαιώματα αφαιρέθηκαν, ενώ ήδη συζητείται η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 74 χρόνια. Η δουλειά μέχρι 74 χρονών επιβάλλεται μέσα από τον περίφημο Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων που τα κράτη μέλη της Ένωσης οφείλουν να εφαρμόσουν μέσω των εθνικών σχεδίων τους έως τις 20 Σεπτέμβρη του 2024. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Το ακούτε; Κριτήριο ψήφου κι αυτό.

Συνδικαλιστικά δικαιώματα αφαιρούνται, ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση, διώκονται συνδικαλιστές που διεκδικούν και αγωνίζονται. Αυτή είναι η ΕΕ του σήμερα. Τί λέτε, καλύτερη ή χειρότερη; Αυτή ήταν και αυτή θα παραμείνει η ΕΕ. Κριτήριο ψήφου κι αυτό.

Με αυτούς τους μισθούς, με αυτές τις εργασιακές σχέσεις και με τις πάνω από 7.000 απολύσεις τη μέρα που φέρνουν, χτίζεται το «επενδυτικό θαύμα» της οικονομίας. Όσο κι αν προσπαθεί λοιπόν η κυβέρνηση να εξωραΐσει την αντεργατική «κανονικότητα» σε Ελλάδα και ΕΕ, η πραγματικότητα είναι η ζωή – κόλαση για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Έτσι καταρρίπτεται ο μύθος της «ανάπτυξης για όλους», που έλεγε η ΝΔ, ή της «δίκαιης ανάπτυξης» που «πουλάει» ο ΣΥΡΙΖΑ. Στον φαύλο κύκλο της οικονομίας από κρίση σε ανάπτυξη και ξανά σε κρίση, κερδισμένοι και χαμένοι παραμένουν πάντα οι ίδιοι: Από τη μια τα μονοπώλια με τα κέρδη τους, από την άλλη οι εργαζόμενοι με τη φτώχεια τους. Απέναντι σ’ αυτήν την βάρβαρη πολιτική, οι εργαζόμενοι μπορούν να σταθούν με τον αγώνα τους, τις διεκδικήσεις τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για πραγματικές αυξήσεις, και με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές.

Η ΕΕ παρέχει ασφάλεια και δικαιοσύνη μας είπαν. Πρόσφατο παράδειγμα, το ζήσαμε. Φωνάξαμε. Οργιστήκαμε. Αγανακτήσαμε. Η 28χρονη Κυριακή ξεψύχησε μπροστά στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων στην Αττική. Μπροστά σε Αστυνομικό Τμήμα. Το διανοείστε; Μπροστά σε αυτούς που υποτίθεται ότι είναι ταγμένοι να έχουν ασφαλείς τους πολίτες από το έγκλημα. Να καταπολεμούν το έγκλημα. Το περιπολικό δεν είναι ταξί της είπαν. Βγες έξω και πάρε τηλέφωνο το 100, την Άμεση Δράση, της είπαν. Έξω από το Αστυνομικό Τμήμα. Τα περιπολικά όμως, οι κλούβες και οι διμοιρίες των ΜΑΤ, αγκαλιά με τον «ΑΙΑΝΤΑ», το όχημα της αστυνομίας που πετάει νερό στους απεργούς διαδηλωτές, όταν αγωνίζονται για το δίκιο τους, επιστρατεύονται και παρατάσσονται όταν μαζικοί φορείς, σύλλογοι, σωματεία και απλοί λαϊκοί πολίτες συγκεντρώνονται για να αποτρέψουν πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών. Βλέπετε, οι πλειστηριασμοί είναι οδηγίες της ΕΕ, που με χέρια και με πόδια ψήφισαν και στηρίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Να επισπευστούν οι πλειστηριασμοί, είναι η οδηγία της ΕΕ. Αυτή είναι η ασφάλειά μας. Και παρεμπιπτόντως, επειδή το ανέφερα, το ΚΚΕ  είχε καταθέσει τροπολογία για «την αυτοδίκαιη παύση κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, πλειστηριασμού ή άλλου αναγκαστικού μέτρου σε βάρος της πρώτης – κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών, η οποία, για μαντέψτε, δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση.

Όσον αφορά τη δικαιοσύνη. Ακόμη βράζουμε από οργή και αγανάκτηση για την απαράδεκτη, προσβλητική και ντροπιαστική απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών, για τους 104 νεκρούς από την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής. Η απόφαση διαπνέεται από τη γνωστή λογική του «ανθρώπινου λάθους», που εξαντλεί την απόδοση ευθυνών σε κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες και μάλιστα με χαμηλές ποινές, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους υψηλά ιστάμενους και τους πολιτικά υπεύθυνους. Δεν εξοργίζεστε; Είναι η ίδια ακριβώς λογική που επιστρατεύεται πάντα για να συγκαλυφθούν τα διάφορα εγκλήματα σε βάρος του λαού, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος των Τεμπών. Μόνο το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι πίσω από αυτά τα εγκλήματα, το βαθύτερο αίτιο, είναι η πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν και την εφαρμόζουν στη χώρα μας.

Και σαν μην έφτανε αυτό, ήρθε και η προκλητική απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου του Πρωτοδικείου Λαμίας, η οποία αφού διέγνωσε καλή διαγωγή, αποφυλακίζει τον αρχηγό της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκο. Προσβολή για τα θύματα της Χρυσής Αυγής. Αλλά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι το αστικό κράτος και οι νόμοι του, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το φασισμό, αλλά πολλές φορές του συμπεριφέρονται με το «γάντι», όταν την ίδια στιγμή επιφυλάσσουν διώξεις και καταστολή για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που αγωνίζονται. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΕΕ, που ξεπλένει συστηματικά τον φασισμό, αλλά και όσοι «κλείνουν το μάτι» σε ψηφοφόρους των φασιστικών μορφωμάτων. Η προσπάθεια ξεπλύματος για μια ακόμα φορά της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της, απαιτεί εγρήγορση από το εργατικό λαϊκό κίνημα. Μόνο ο λαός με την πάλη του θα νικήσει οριστικά το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά.

Η προστασία του λαού μας και όλων των λαών της Ευρώπης, είναι κόστος για την ΕΕ. Τα χρήματα που θα πρέπει να δαπανήσει για να μπορέσουμε να ζούμε χωρίς τον φόβο εάν πνιγούμε τον χειμώνα ή εάν καούμε το καλοκαίρι, είναι πολλά περισσότερα από τα χρήματα που θα χρειασθεί να δαπανήσει για την αποκατάσταση της οποιασδήποτε ζημιάς σε ανθρώπινες ζωές ή λαϊκές περιουσίες. Για την ΕΕ είναι κανόνας. Σε ερώτηση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, που ζητούσε την πλήρη και άμεση αποζημίωση των πλημμυροπαθών στις πρόσφατες πλημμύρες της Θεσσαλίας και της Εύβοιας ξέρετε τί απάντησε η ΕΕ της αλληλεγγύης; Αλληλεγγύη. Ένα άλλο από τα ταξίματα της ΕΕ. Ξέρετε τί απάντησε; Καμία αποζημίωση δεν προβλέπεται από το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ», αφού «οι ιδιωτικές ζημιές δεν είναι επιλέξιμες». Απάντηση – μνημείο κυνισμού. Αυτή είναι όμως η ΕΕ της αλληλεγγύης στους πολίτες της. Ακόμη οι πλημμυροπαθείς περιμένουν να αποζημιωθούν. Εδώ θα μου πείτε αφού η περιφερειακή αρχή Χαρδαλιά, της Νέας Δημοκρατίας και η παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην περιφέρεια Αττικής, ψήφισαν μαζί τον καθορισμό αμοιβής δικηγορικής εταιρείας για να ασκηθεί έφεση κατά πρωτόδικης απόφασης που επιδικάζει αποζημίωση σε συγγενή θύματος στην τραγωδία στο Μάτι. Ακούσατε; Και θα σκεφτούν εάν θα ξοδέψουν χρήματα για πρόληψη, για πυροπροστασία, για δασοπροστασία ή προστασία από σεισμούς; Δεν θα το κάνει ποτέ η ΕΕ, γιατί είναι κόστος.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι μαζί με τις διεκδικήσεις τους για αποζημιώσεις και μέσα πρόληψης και προστασίας πρέπει να καταδικάσουν μαζικά την ΕΕ, την κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν την ευρωενωσιακή πολιτική, να βάλουν στο στόχαστρό τους το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που τους αφήνει απροστάτευτους σε πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς. Να ενισχύσουν το ΚΚΕ.

Όλοι μας έχουμε παραδείγματα από τον καθημερινό γολγοθά που ανεβαίνουμε για την υγεία μας. Κοινή συνισταμένη το να βάζουμε το χέρι βαθειά στην τσέπη. Η κυβέρνηση της ΝΔ καθιέρωσε τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, με νόμιμο «φακελάκι» από 300 έως 2.000 ευρώ, όταν αυτά μπορούν να γίνουν το πρωί. Η αντίδραση των υγειονομικών, των νοσηλευτών, όλου του λαού μας δυναμική. Αχτίδα ελπίδας η ακύρωση της διενέργειας επέμβασης σε ογκολογικό ασθενή σε απογευματινό χειρουργείο στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στα Γιάννενα, που πέτυχε μετά από παρέμβασή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ). Ο ασθενής χειρουργήθηκε την ίδια μέρα σε έκτακτο, πρωινό, δηλαδή δωρεάν χειρουργείο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση, δια του Άδωνι Γεωργιάδη πάλι, μόλις τις προηγούμενες ημέρες απογείωσε το σύστημα. Θα μπορούν λέει, σε δημόσια νοσοκομεία, ιδιώτες γιατροί να διενεργούν ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας. Μάλιστα, θα μπορούν να χρησιμοποιούν – έναντι αποζημίωσης- τις υποδομές και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου, να συνεργάζονται με το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του. Να νοικιάζουν δηλαδή τις δημόσιες υπηρεσίες. Είναι μια αντιλαϊκή, μια απαράδεκτη ενέργεια σε βάρος των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων. Όχι απλά ένα βήμα, αλλά ένα άλμα στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων και της υγείας. Αυτή είναι η ευρωενωσιακή «κανονικότητα» την οποία υπηρετούν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του αστικού πολιτικού συστήματος συνολικότερα. Τα νοσοκομεία να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να έχουν ίδιους πόρους, δηλαδή να έχουν έσοδα από πώληση υπηρεσιών. Η αρχή έγινε επί της αριστερής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το νοσοκομείο της Σαντορίνης και συνεχίζεται επί ΝΔ. Εάν βλέπετε εσείς διαφορά, ελάτε να μου την υποδείξετε. Πρώτα θα περνάς από το ταμείο και μετά όλα τ΄ άλλα. Έχεις; Καλώς. Δεν έχεις; Έχασες. Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, τη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό και την απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον χώρο.

Όλα αυτά όμως για την ΕΕ και την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και των άλλων κομμάτων που κυβέρνησαν, του ΣΥΡΙΖΑ 1 και του ΣΥΡΙΖΑ 2, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, του ΠΑΣΟΚ και των στηριγμάτων τους είναι κόστος. Για αυτά δεν έχουν χρήματα. Βρίσκουν όμως χρήματα και μάλιστα με τη σέσουλα και σε μία νύχτα, όταν πρόκειται να υποστηρίξουν ιμπεριαλιστικούς πολέμους στους οποίους συμμετέχουν με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ η Τουρκία «γκριζάρει» το Αιγαίο, αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου με το εφεύρημα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Η Τουρκική επιθετικότητα «τρέφεται» από τη δράση των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς και τις μεγάλες αντιθέσεις τους με Κίνα και Ρωσία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συνένοχη ανοχή, σιωπή ή και συμφωνία των άλλων κομμάτων εμπλέκει ολοένα και βαθύτερα τη χώρα μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια της ΕΕ και καθιστά τη χώρα μας στόχο αντιποίνων.

Στις 9 Ιούνη δίνουμε ένα ηχηρό χαστούκι στην ΕΕ και στα κόμματα στη χώρα που στηρίζουν και εφαρμόζουν την πολιτική της. Ένα χαστούκι που θα φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες, εκεί που μέσα σε κλειστές αίθουσες τα διάφορα κοράκια της Κομισιόν και τα λόμπι της ΕΕ μηχανορραφούν ενάντια στους λαούς για να κερδίζουν τα αφεντικά τους, οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Με πιο ισχυρό ΚΚΕ, ο λαός μπορεί να τα καταφέρει. Για την ενίσχυση της οργάνωσης και της λαϊκής πάλης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Να ανοίξει δρόμο για να σπάσουν τα δεσμά της ΕΕ, να αντιστοιχήσει τη ζωή του με τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

Να βγει το αποτέλεσμα, που το βράδυ των εκλογών θα ταρακουνήσει όλη την Ευρώπη. Που θα μεγαλώσει το χαμόγελο στην εργατική τάξη της Ευρώπης. Που θα γίνει αντικείμενο συζήτησης και αισιοδοξίας. Η ψήφος στο ΚΚΕ θα δώσει μήνυμα αγωνιστικής αισιοδοξίας και ανάτασης σε όλους τους λαούς της ΕΕ, που σε πολλές χώρες βρίσκονται και αυτοί στους δρόμους του αγώνα, ανησυχούν και προβληματίζονται για τα ίδια ζητήματα.

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη σημερινή σας παρουσία.

Γεια σας, καλούς αγώνες και καλή ψήφο μόνο στο ΚΚΕ.

Ο Ανέστης Τσουκαράκης

είναι Συνταγματάρχης ε.α. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ) και επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ)

error: Content is protected !!