Ο χρυσός κανόνας για τη χρήση του κλιματιστικού Ο χρυσός κανόνας για τη χρήση του κλιματιστικού
Το κλιματιστικό είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας για τους περισσότερους από μας.  Ως δεδομένη παροχή στην καθημερινότητα μας δεν είναι λίγες οι φορές που... Ο χρυσός κανόνας για τη χρήση του κλιματιστικού

Το κλιματιστικό είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας για τους περισσότερους από μας.  Ως δεδομένη παροχή στην καθημερινότητα μας δεν είναι λίγες οι φορές που ίσως να το χρησιμοποιούμε αλόγιστα. Ειδικά τώρα που βιώνουμε συνθήκες ακραίου καύσωνα και με τις τιμές στην ενέργεια να αυξάνονται. Ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για δύσκολο καλοκαίρι. Πώς όμως μπορούμε να κάνουμε σωστή χρήση κλιματιστικού μας ώστε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα;

Η θερμοκρασία του δωματίου θα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε κάποια όρια έτσι, ώστε το ανθρώπινο σώμα να μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα στις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.



Οι θερμοκρασίες αυτές θα πρέπει να είναι 25-28°C για τη λειτουργία της ψύξης και 20-23°C για τη λειτουργία της θέρμανσης. Ιδιαίτερα εάν στο δωμάτιο έχουμε βρέφη ή μικρά παιδιά, το καλοκαίρι το κλιματιστικό θα πρέπει να το βάζουμε στο ανώτερο όριο δηλαδή στους 28°C.

Όταν ορίζουμε θερμοκρασίες εκτός αυτών των ορίων, δημιουργούμε συνθήκες οι οποίες δεν είναι φιλικές για τον οργανισμό μας. Το αίσθημα της ζέστης ή του ψύχους γίνεται πολύ πιο έντονο αν οι συνθήκες το εσωτερικού χώρου είναι πολύ διαφορετικές από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ εσωτερικού χώρου και εξωτερικού περιβάλλοντος θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10-15°C.



Ο χρυσός κανόνας για τη χρήση του κλιματιστικού

Μην κάνετε σε καμία περίπτωση το λάθος να επιλέξετε ακραίες  θερμοκρασίες για να λειτουργήσει το κλιματιστικό σας γατί θα δουλεύει μόνιμα προσπαθώντας να πετύχει την ακραία θερμοκρασία που ζητήσαμε με συνέπεια αυτό να οδηγεί στην υπερκατανάλωση ρεύματος.Όταν όμως ζητάτε μια σωστή και εφικτή για τον χώρο σας θερμοκρασία, το air condition σας την πετυχαίνει με αποτέλεσμα να σταματάει να λειτουργεί η εξωτερική μονάδα και να δουλεύει μόνο η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού ως απλός ανεμιστήρας με αποτέλεσμα την μηδαμινή κατανάλωση ρεύματος.

Διατηρήστε λοιπόν αυτόν το χρυσό κανόνα για την επιλογή της θερμοκρασίας και μην επιτρέψετε να κατεβεί η θερμοκρασία κάτω από τους 23 βαθμούς το καλοκαίρι αλλά ούτε και να ανέβει πάνω από τους 24 το χειμώνα και δεν θα το μετανιώσετε!

Με λίγα λόγια όταν ρυθμίζουμε το κλιματιστικό μας στην σωστή θερμοκρασία πετυχαίνουμε την ιδανική λειτουργία του για την υγεία μας αλλά και για την τσέπη μας.



Η επιλογή της σωστής θέσης

Η  επιλογή της κατάλληλης θέσης για το air condition  πρέπει να γίνει με βάση την ευρύτερη διαρρύθμιση του χώρου σας  και πάντα με γνώμονα την οικονομικότερη για σας τελική κατανάλωση ενέργειας.

Φυσικά ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί  ώστε να αποφύγετε θέσεις που βρίσκονται κοντά σε συσκευές με έντονη θερμότητα ή που ωθούν τον παραγόμενο αέρα να χτυπά απευθείας πάνω στους ανθρώπους. Όσο αναφορά την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού θα πρέπει να διασφαλίσετε την τοποθέτηση της σε ένα μέρος που να μην μειώνει την απόδοση της εσωτερικής μονάδας. Ιδανικά θα χρειαστείτε έναν άνετο εξωτερικό χώρο που να αερίζεται και να μην είναι περιορισμένος από οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο. Θυμηθείτε ότι η σωστή τοποθέτηση του air condition μπορεί να γίνεται μια φορά αλλά σας γλιτώνει χρήματα κάθε μήνα οπότε δώστε προσοχή και χρόνο.



Συχνός καθαρισμός

Όπως εξηγούν επαγγελματίες, είναι καλό μία φορά τον μήνα ή δύο εφόσον το κλιματιστικό δουλεύει καθημερινά για ώρες, να αφαιρείται το φίλτρο και να πλένεται.

Ο καθαρισμός γίνεται πάντα με χλιαρό ή ζεστό νερό με τη χρήση και ειδικών καθαριστικών προϊόντων, ενώ η τοποθέτηση του πίσω στη μονάδα θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν στεγνώσει.

Όταν το φίλτρο τοποθετείται πίσω θα πρέπει να ελέγχουμε κατά πόσον το μηχάνημα δουλεύει σωστά.

Σημειώνεται πως για όλες τις διαδικασίες συντήρησης του κλιματιστικού, αυτό πρέπει να είναι εκτός λειτουργίας.



Τι πρέπει να ελέγχουμε κάθε έξι μήνες

Ο έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει:

Οπτικό και ακουστικό έλεγχο της εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας

Έλεγχο για ασυνήθιστους θορύβους

Έλεγχο και καθάρισμα του φίλτρου

Έλεγχο και καθάρισμα του μεταλλάκτη θερμότητας της εξωτερικής μονάδας

Συντήρηση της εξωτερικής μονάδας

Κατά τη συντήρηση της εξωτερικής μονάδας θα πρέπει να ελέγχουμε και να απολυμαίνουμε τον μεταλλάκτη θερμότητας ή τον εξατμιστή του ψυκτικού στοιχείου, ενώ θα πρέπει να καθαρίζεται ο συλλέκτης συμπυκνωμάτων για τυχών φθοράς ή διάβρωσης ή διαρροής νερού.

Επίσης πρέπει να καθαρίζεται ο ανεμιστήρας και η φτερωτή.

Τέλος θεωρείται πολύ σημαντικό να καθαρίζεται η ηλεκτρική εγκατάσταση για τυχόν φθορά ή κακή επαφή των καλωδίων.

aftodioikisi.gr

error: Content is protected !!