Χάνεται η μπάλα με τους ελέγχους των ακινήτων από την Εφορία! Χάνεται η μπάλα με τους ελέγχους των ακινήτων από την Εφορία!
Τι προβλέπει η νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, μετά τις συγχωνεύσεις των ΔΟΥ και τη λειτουργία των ΚΕΦΟΚ Μύλος θα επικρατήσει... Χάνεται η μπάλα με τους ελέγχους των ακινήτων από την Εφορία!

Τι προβλέπει η νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, μετά τις συγχωνεύσεις των ΔΟΥ και τη λειτουργία των ΚΕΦΟΚ

Μύλος θα επικρατήσει με τους ελέγχους των ακινήτων από την Εφορία, καθώς μετά τις συγχωνεύσεις των ΔΟΥ και τη λειτουργία των δύο νέων Κέντρων  Φορολογίας Ακινήτων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν μπλεχτεί οι αρμοδιότητες των εφοριακών υπαλλήλων.



Με νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ορίζονται υπηρεσίες και οι υπάλληλοι των ΔΟΥ που θα ελέγχουν τη φορολογία κατοχής και μεταβίβασης ακινήτων με οποιαδήποτε αιτία, καθώς και τα κλιμάκια που θα πραγματοποιούν αυτοψίες.

Ειδικότερα, με τη νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Αριθ. Πρωτ.: Δ.ΟΡΓ.Α 1066869 ΕΞ 2024/ 11 Ιουνίου 2024 ), αλλάζει η διαδικασία των ελέγχων που θα διενεργούνται στα ακίνητα και στους ιδιοκτήτες τους, είτε εξ αποστάσεων είτε με αυτοψίες.



Σχετικά με τις αυτοψίες, η απόφαση του κ. Πιτσιλή προβλέπει πως, εφόσον κρίνεται απαραίτητη η αυτοψία σε ακίνητο, μετά από αίτημα της Δ.Ο.Υ. ή του ΕΛ.ΚΕ. ή του Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. ή του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. που η έδρα τους βρίσκεται σε άλλο Νομό από το εν λόγω ακίνητο, εκδίδεται εντολή αυτοψίας από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ή του ΚΕ.ΦΟ.Κ., κατά περίπτωση, στη χωρική αρμοδιότητα της/του οποίας/οποίου βρίσκεται το ακίνητο.

Οι ελεγκτές των ακινήτων



Πλέον για κάθε ακίνητο και για κάθε υπόθεση, έχουν ανακατανεμηθεί οι αρμοδιότητες των υπευθύνων υπηρεσιών και των υπαλλήλων, σχετικά με τους φορολογικούς ελέγχους στις μεταβιβάσεις ή στην κατοχή ακινήτων. Με βάση τη νέα απόφαση, αναλόγως την περίπτωση και το μέρος που βρίσκεται το ακίνητο κατανέμονται ως εξής:



  • Για τη διενέργεια μερικού ελέγχου σε υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, δωρεών και γονικών παροχών, αρμόδιος είναι ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., υπάλληλος της οποίας είναι αρμόδιος, κατά τον χρόνο υποβολής αυτής, για την παραλαβή της σχετικής δήλωσης, και σε περίπτωση που έχουν καταργηθεί τα Τμήματα Ελέγχων της Δ.Ο.Υ., ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του ΕΛ.ΚΕ. που περιήλθε η αρμοδιότητα του ελέγχου. Εφόσον αρμόδιος για την παραλαβή της ως άνω δήλωσης είναι υπάλληλος ΚΕ.ΦΟ.Κ., υπεύθυνος για τον έλεγχο είναι ο Προϊστάμενος του ΕΛ.ΚΕ., στο οποίο υπάγεται η Δ.Ο.Υ., η οποία είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου, κατά τον χρόνο έκδοσης της εντολής.


  • Για τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται σε περιπτώσεις συμβολαιογραφικών πράξεων σύστασης ή τροποποίησης σύστασης οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών, διανομής και ανταλλαγής ή συνένωσης ακινήτων και σε περιπτώσεις μεταβίβασης περιουσίας κατά τη διάλυση Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε ή Ι.Κ.Ε. στα μέλη τους κατά το λόγο της εταιρικής τους μερίδας, για τις οποίες αρμόδιος για την παραλαβή της δήλωσης είναι υπάλληλος ΚΕ.ΦΟ.Κ., υπεύθυνος για τον έλεγχο της όλης διαδικασίας είναι ο Προϊστάμενος του ΕΛ.ΚΕ., στο οποίο υπάγεται η Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται το ακίνητο.
  • Για τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται σε περίπτωση επανάληψης, διόρθωσης ή ακύρωσης συμβολαίου, για τις οποίες αρμόδιος για την παραλαβή της δήλωσης είναι υπάλληλος ΚΕ.ΦΟ.Κ., αρμόδιος του ελέγχους ορίζεται ο Προϊστάμενος του ΕΛ.ΚΕ., στο οποίο υπάγεται η Δ.Ο.Υ. στην οποία έχει υποβληθεί η αρχική δήλωση και σε περίπτωση που και η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί στο ΚΕ.ΦΟ.Κ., ο Προϊστάμενος του ΕΛ.ΚΕ., στο οποίο υπάγεται η Δ.Ο.Υ. η οποία είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου, κατά τον χρόνο έκδοσης της εντολής.


  • Για τη διενέργεια μερικού ελέγχου σε υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, υπεύθυνος είναι ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., υπάλληλος της οποίας ήταν αρμόδιος, κατά τον χρόνο θανάτου, για την παραλαβή της δήλωσης, και σε περίπτωση που έχουν καταργηθεί τα Τμήματα Ελέγχων της Δ.Ο.Υ., ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του ΕΛ.ΚΕ. που περιήλθε η αρμοδιότητα του ελέγχου, σύμφωνα με τις οικείες αποφάσεις. Εφόσον αρμόδιος για την παραλαβή της ως άνω δήλωσης είναι υπάλληλος ΚΕ.ΦΟ.Κ., με την ίδια ως άνω επιφύλαξη, ο Προϊστάμενος του ΕΛ.ΚΕ., στο οποίο υπάγεται, ως προς την κατά τόπον αρμοδιότητα, η Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η τελευταία δηλωθείσα στο Μητρώο της Φορολογικής Διοίκησης διεύθυνση κατοικίας του κληρονομούμενου ή ο Προϊστάμενος του 1ου ΕΛ.ΚΕ., εάν ο κληρονομούμενος δεν κατοικούσε στην Ελλάδα.
  • Για τη διενέργεια μερικού ελέγχου σε υποθέσεις φορολογίας κερδών από τυχερά παίγνια, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., υπάλληλος της οποίας είναι αρμόδιος, κατά τον χρόνο υποβολής αυτής, για την παραλαβή της σχετικής δήλωσης, και σε περίπτωση που έχουν καταργηθεί τα Τμήματα Ελέγχων της Δ.Ο.Υ., υπεύθυνος είναι ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του ΕΛ.ΚΕ. που περιήλθε η αρμοδιότητα του ελέγχου, σύμφωνα με τις οικείες αποφάσεις. Εφόσον αρμόδιος για την παραλαβή της ως άνω δήλωσης είναι υπάλληλος ΚΕ.ΦΟ.Κ., ο Προϊστάμενος του ΕΛ.ΚΕ., στο οποίο υπάγεται, ως προς την κατά τόπον αρμοδιότητα, η Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η τελευταία δηλωθείσα στο Μητρώο της Φορολογικής Διοίκησης έδρα του διενεργούντος την κλήρωση, το παιχνίδι, το στοίχημα ή τον διαγωνισμό ή ο Προϊστάμενος του 1ου ΕΛ.ΚΕ., εάν η ως άνω έδρα βρίσκεται στην αλλοδαπή.
  • Προκειμένου για υπόθεση φόρου κερδών από τυχερά παίγνια από εταιρεία παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, υπεύθυνος ορίζεται ο Προϊστάμενος του Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.

sofokleousin.gr

error: Content is protected !!