Βγάλανε τον κόφτη από την πλατφόρμα δηλώσεων για τα εξ αδιαιρέτου οικόπεδα Βγάλανε τον κόφτη από την πλατφόρμα δηλώσεων για τα εξ αδιαιρέτου οικόπεδα
Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τέσσερις ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας που λήγει στο τέλος Ιουνίου παραδέχθηκε και διόρθωσε το λάθος... Βγάλανε τον κόφτη από την πλατφόρμα δηλώσεων για τα εξ αδιαιρέτου οικόπεδα

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τέσσερις ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας που λήγει στο τέλος Ιουνίου παραδέχθηκε και διόρθωσε το λάθος στην πλατφόρμα, που κόβει τις δηλώσεις καθαρισμού για μικρά οικόπεδα σε εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες. Χιλιάδες νομοταγείς ιδιοκτήτες που πλήρωσαν συνεργεία και καθάρισαν τα οικόπεδα τους, τρέχουν τώρα να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις υποχρεωτικές δηλώσεις, για να γλιτώσουν τα πρόστιμα των 1000 έως 54.000 ευρώ.

-«Το σύστημα επιτρέπει πλέον τη δήλωση κάθετων ιδιοκτησιών εντός του ΚΑΕΚ ενός οικοπεδικού χώρου» απαντά το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αναγνωρίζοντας και ενημερώνοντας ότι διορθώθηκε το λάθος, που εμπόδισε χιλιάδες πολίτες να ακολουθήσουν τα ψηφιακά βήματα και να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας.

Στο ίδιο έργο θεατές

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενώ η υποχρέωση  δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, για ιδιοκτησίες σε περιοχές εντός οικισμών και εκτός σχεδίου με κτίσμα ίσχυσε από την 1η Μαΐου 2024 άνοιξε τη ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδου, με τον τίτλο Ακαθάριστα Οικόπεδα (apps.gov.gr), δηλαδή ενεργοποίησε τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας,  με μεγάλη καθυστέρηση στις 26 Μαΐου 2024. Αναγνωρίζοντας την αδυναμία που το ίδιο το υπουργείο προκάλεσε στους ιδιοκτήτες να υποβάλλουν δηλώσεις εντός τεσσάρων ημερών, παρέτεινε την αρχική προθεσμία δηλώσεων της 31ης Μαΐου 2024 έως το τέλος Ιουνίου 2024. Τώρα πάλι τέσσερις ημέρες πριν τη λήξη της νέας προθεσμίας, στις 26 Ιουνίου 2024 παραδέχεται και ενημερώνει ότι διορθώθηκε το λάθος στον αρχικό σχεδιασμό της πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, που δεν έκανε αποδεκτές τις δηλώσεις για τους εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτες με σύσταση κυρίως κάθετης ιδιοκτησίας, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των υπόχρεων ιδιοκτησιών.



-Και προκύπτει το εύλογο ερώτημα, εαν το υπουργείο θα συνοδεύσει την παραδοχή του λάθους του, με νέα παράταση για εύλογο χρόνο, ώστε να προλάβουν οι πολίτες να εκπληρώσουν την υποχρέωση των δηλώσεων τους.

Καταλυτική παράμβαση

Καταλυτική αποδείχθηκε η παρέμβαση, που άσκησε ο Αστικός και Παραθεριστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός Γεωργικών Υπαλλήλων (Ο «ΠΑΝ» ΣΠΕ), προς τον οποίο απευθύνεται η απάντηση για τη διόρθωση του λάθους στην πλατφόρμα των δηλώσεων.



Η Γεωργία Ρωμαίου πρόεδρος του ΟΣ Ο «ΠΑΝ» ΣΠΕ έστειλε στις 16 Ιουνίου 2024 υπόμνημα προς  προς το Γραφείο του Υπουργού Βασίλη Κικίλια και του Γενικού Γραμματέα Βασιλείου Παπαγεωργίου επισημαίνοντας την αδυναμία στην πλατφόρμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας οι ιδιοκτήτες ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους και εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεων πυροπροστασίας για την ιδιοκτησία τους, που επιβάλλει η νομοθεσία.

Επισημαίνοντας ότι η αδυναμία οφείλεται στην έλλειψη χωρητικότητας της ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία είναι έτσι διαμορφωμένη,  που επιτρέπει (χωράει) μόνο τα ΚΑΕΚ των άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων και όχι των εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτητών με σύσταση κυρίως κάθετης ιδιοκτησίας. Τονίζοντας παράλληλα ότι ο Ο «ΠΑΝ» ΣΠΕ, ο οποίος έχει πάνω από χίλια πεντακόσια (1.500) μέλη ιδιοκτήτες κατοικιών και οικοπέδων στον οικισμό Ντράφι του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου κινητοποίησε τα μέλη του, ώστε να καθαριστούν και να δηλωθούν εγκαίρως τα οικόπεδα του συνεταιρισμού.

Η απάντηση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας



Η απάντηση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο έγγραφο υπόμνημα του Ο «ΠΑΝ» ΣΠΕ ήρθε δέκα ημέρες μετά, στις 26 Ιουνίου 2024 μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Την ευθύνη αναλαμβάνει η «ομάδα υποστήριξης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Μητρώου τήρησης μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας», που υπογράφει τη σχετική απάντηση.

Η απάντηση του υπουργείου  προς τη κα Γεωργία Ρωμαίου, η οποία ήδη κοινοποιήθηκε προς τα 1500 μέλη του οικοδομικού συνεταιρισμού και  φέρνει στο φως το  ecopress έχει ως εξής:



-«Αξιότιμη,

σας ενημερώνουμε ότι το σύστημα επιτρέπει πλέον τη δήλωση κάθετων ιδιοκτησιών εντός του ΚΑΕΚ ενός οικοπεδικού χώρου. Αφού συμπληρώσετε το δωδεκαψήφιο αριθμό του ευρύτερου ΚΑΕΚ, επιλέξτε το πεδίο «Κάθετες Ιδιοκτησίες» και συμπληρώστε τα 4 τελευταία ψηφία που αντιστοιχούν στο τμήμα που σας ανήκει. Συμβουλευτείτε τις Οδηγίες χρήσης / Δήλωση καθαρισμού: https://akatharista.apps.gov.gr/manual/citizen#cleaning-statement.



Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την Υ.Α.790/27.05.24 (Β’ 2987) παρατάθηκε η προθεσμία του τρίτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 53Α του ν. 4662/2020 (Α’ 27) ως προς την καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης των υπόχρεων της παρ. 3 του άρθρου 53Α του ν.4662/2020 από 31η Μαΐου 2024 σε 30η Ιουνίου 2024.

Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει ενημέρωση στο πεδίο “Χρήσιμοι Σύνδεσμοι” στην ηλεκτρονική σελίδα: https://www.gov.gr/upourgeia/upourgeio-klimatikes-krises-kai-politikes- prostasias/upourgeio-klimatikes-krises-kai-politikes-prostasias/delose-katharismou-oikopedou.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα υποστήριξης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Μητρώου τήρησης μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας»

Πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία του ακινήτου



Για να δηλώσουν τον καθαρισμό οικοπέδου οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν τα κτηματολογικά στοιχεία του ακινήτου τους. Πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες, που παρέχονται online από την ψηφιακή κτηματολογική βάση του Ελληνικού Κτηματολογίου. Με την υπηρεσία αυτή, παρέχεται πληροφόρηση σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την τρέχουσα νομική κατάσταση και τα στοιχεία των ακινήτων στα οποία είχαν εγγραφεί ως κύριοι ή επικαρπωτές, από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου (από τη λήξη της κτηματογράφησης / αρχικές εγγραφές ή με μεταγενέστερες εγγραφές).

Πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία του ακινήτου μέσω της διεύθυνσης: ktimanet.gr

Διορθώθηκε το λάθος αλλά και πάλι έγινε «μισή δουλειά»

Η παραδοχή και διόρθωση του λάθους στην πλατφόρμα, έστω και με καθυστέρηση στο παραπέντε πριν τη λήξη της προθεσμίας δηλώσεων είναι σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο δεν αποκλείεται να αποδειχτεί στην πράξη ότι και πάλι έγινε «μισή δουλειά». Οι πρώτες αντιδράσεις που πληροφορούμαστε από ιδιοκτήτες που σπεύδουν να δηλώσουν τους καθαρισμούς οικοπέδων και να γλιτώσουν τα πρόστιμα είναι ότι η πλατφόρμα ναι μεν δέχεται πλέον δηλώσεις κάθετων ιδιοκτησιών αλλά μόνον τα στοιχεία που αφορούν σε αριθμούς και όχι τα γράμματα, ενώ τα πλήρη στοιχεία των ΚΑΕΚ περιλαμβάνουν αριθμούς και γράμματα.

Πως μπλέκουν και ταλαιπωρούνται οι ιδιοκτήτες 

Στο υπόμνημα που έστειλε ο Ο «ΠΑΝ» ΣΠΕ προς το υπουργείο περιέγραψε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αδυναμία της πλατφόρμας και πως μένουν εκτεθειμένοι οι νομοταγείς πολίτες στις προβλεπόμενες ποινές και πρόστιμα.

Χαρακτηριστικά στο υπόμνημα του Οικοδομικού Συνεταιρισμού σημειώνεται: «Εάν σε ένα οικόπεδο με τρεις ή τέσσερις συνιδιοκτησίες προηγηθεί η Δήλωση κάποιου συνιδιοκτήτη με χρήση του δωδεκαφήφιου ΚΑΕΚ του ακινήτου, οι υπόλοιποι δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν Δηλώσεις ούτε με το ΚΑΕΚ της συνιδιοκτησίας τους με τα επιπλέον στοιχεία ελλείψει χωρητικότητας της πλατφόρμας, ούτε με το βασικό δωδεκαψήφιο ΚΑΕΚ του ακινήτου γιατί το ΚΑΕΚ αυτό έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και υπάρχει στο σύστημα από την προηγηθείσα Δήλωση, οπότε θα εμφανίζεται στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων πυροπροστασίας η ένδειξη ότι για το ακίνητο αυτό υπάρχει ήδη Δήλωση.

Επίσης στην ανωτέρω περίπτωση θα δίνεται το λανθασμένο μήνυμα ότι ολόκληρο το ακίνητο έχει καθαριστεί, και αυτό θα είναι ψευδές, εάν ένας εκ των συνιδιοκτητών παρέλειψε να προβεί στο καθαρισμό της εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίας του. Επιπροσθέτως οι υπεύθυνοι πολίτες που καθάρισαν τα οικόπεδά τους και δεν μπορούν να προβούν στην Δήλωσή τους ελλείψει χωρητικότητας της πλατφόρμας, πιθανόν να θεωρηθεί ότι παρέλειψαν τις υποχρεώσεις τους οπότε θα κινδυνεύουν να υποστούν τα βαριά πρόστιμα, τις κυρώσεις και τις άλλες δυσάρεστες οικονομικές και πιθανόν ποινικές συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία, ιδιαίτερα στην ατυχή περίπτωση που προκληθεί πυρκαγιά.

Τέλος αυτός που αμελεί να καθαρίσει το εξ αδιαιρέτου οικόπεδό του αλλά ο άλλος συνιδιοκτήτης καθαρίσει την δική του ιδιοκτησία και υποβάλλει την Δήλωσή του, τότε με τη δήλωση του συνεπούς πολίτη και το ΚΑΕΚ της ιδιοκτησίας στο σύστημα και στο Μητρώο τήρησης μέτρων πυροπροστασίας θα «καλύπτεται» και εκείνος που απέφυγε τον καθαρισμό, με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι έγινε καθαρισμός σε ολόκληρη την ιδιοκτησία, χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει, οπότε δεν θα έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις πυρασφαλείας και το σοβαρότερο δεν θα έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι πυρκαγιών».

ecopress.gr

error: Content is protected !!