Νίνα Κασιμάτη στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Δίκαιη επίλυση του Κυπριακού είναι η απελευθέρωση της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα της παράνομης εισβολής και κατοχής, η αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας και η ειρηνική συνύπαρξη Ελληνο-κυπρίων και Τουρκο-κυπρίων Νίνα Κασιμάτη στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Δίκαιη επίλυση του Κυπριακού είναι η απελευθέρωση της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα της παράνομης εισβολής και κατοχής, η αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας και η ειρηνική συνύπαρξη Ελληνο-κυπρίων και Τουρκο-κυπρίων
Νίνα Κασιμάτη στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Δίκαιη επίλυση του Κυπριακού είναι η απελευθέρωση της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα της παράνομης εισβολής και κατοχής,... Νίνα Κασιμάτη στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Δίκαιη επίλυση του Κυπριακού είναι η απελευθέρωση της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα της παράνομης εισβολής και κατοχής, η αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας και η ειρηνική συνύπαρξη Ελληνο-κυπρίων και Τουρκο-κυπρίων

Νίνα Κασιμάτη στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Δίκαιη επίλυση του Κυπριακού είναι η απελευθέρωση της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα της παράνομης εισβολής και κατοχής, η αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας και η ειρηνική συνύπαρξη Ελληνο-κυπρίων και Τουρκο-κυπρίων.

Σκοπός από τον οποίον οι ζωντανές δυνάμεις της Δικαιοσύνης και του Ανθρωπισμού, οικουμενικά, δεν παραιτούμαστε και δεν πρέπει να παραιτηθούμε. Να τεθούμε όλοι προ των ευθυνών μας για την αποκατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, των ζωντανών, των νεκρών και των αγνοουμένων.

Ολόκληρη η Ομιλία μου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη συζήτηση της Έκθεσης για την επιστροφή των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους της Αμμοχώστου.


Δείτε την ομιλία:

https://www.facebook.com/share/v/RPJyYJ617iBbjjpr/


ΝΙΝΑ ΚΑΣΙΜΑΤΗ, Ελλάδα, Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά:«Αγαπητοί συνάδελφοι,Θα ήθελα να χαιρετήσω την πρωτοβουλία αυτού του ψηφίσματος και την προσπάθεια του Εισηγητή να είναι ακριβοδίκαιος, στον βαθμό που τα καταφέρνει.

Ο τίτλος και το δια ταύτα, το «Αίτημα να επιστραφεί το Βαρώσι στους νόμιμους κατοίκους του», είναι δίκαια και σωστά. Γιατί στην Αμμόχωστο εκδιπλώνεται από το 2020 η χερσαία – υπάρχει και η θαλάσσια – μορφή της κλιμάκωσης της παραβατικότητας και προκλητικότητας της Τουρκίας, ακόμη και απέναντι στα Ηνωμένα Έθνη.

Παραβατικότητα που γενικεύεται και μένει ατιμώρητη επί δεκαετίες από τη διεθνή κοινότητα, με χιλιάδες θύματα-λαούς στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο.

Όμως, έχω χρέος ως Βουλευτής, ως Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως Ελληνίδα, ως αριστερή, ως γυναίκα και ως άνθρωπος που υπερασπίζεται διαχρονικά τις αξίες της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να καταθέσω ενώπιον όλων σας ως εκπροσώπων 46 κρατών και 46 λαών, για να είναι απολύτως σαφές, ότι το Κυπριακό ζήτημα – απόρροια αυτού που ονομάζουμε «Τουρκικό Πρόβλημα» για τους γειτονικούς της λαούς – είναι ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής (unlawful invasion and occupation) από την Τουρκία, που διαρκεί 50 ολόκληρα χρόνια και αφορά στο 1/3 των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κράτους-Μέλους της Ε.Ε.Συνεπώς, το Βαρώσι και αυτή η Έκθεση δεν προσφέρονται για αναθεώρηση της ιστορικής, πολιτικής και νομικής πραγματικότητας του Μείζονος ζητήματος, η οποία συνιστά θεμελιώδη παράμετρο για τη δίκαιη επίλυση αυτού:

την απελευθέρωση της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας και την ειρηνική συνύπαρξη Ελληνο-κυπρίων και Τουρκο-κυπρίων. Σκοπός από τον οποίον οι ζωντανές δυνάμεις της Δικαιοσύνης και του Ανθρωπισμού, οικουμενικά, δεν παραιτούμαστε και δεν πρέπει να παραιτηθούμε. Ούτε, βέβαια, επιτρέπεται ηθικά να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αντιδράσεις μας σε σχέση με άλλες καταστάσεις, όπως στην περίπτωση της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Απέναντι στα ψέματα που ακούγονται, να ξεκαθαριστεί:Δεν αποδεικνύεται ούτε επιβεβαιώνεται ιστορικά ότι το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, που διέπραξε η ξενοκίνητη, για την ακρίβεια η αμερικανοκίνητη τότε, στρατιωτική Χούντα των Αθηνών είχε δήθεν σκοπό την “Ένωση” με την Ελλάδα, όπως συνιστά βολική δικαιολογία για την Τουρκία.

Μπορεί να είχε και εντελώς τον αντίθετο σκοπό.Σχετικά με την Εισβολή στην Κύπρο, το κράτος-θύτης Τουρκία ισχυρίζεται ότι έκανε χρήση του δικαιώματος επέμβασης ως Εγγυήτριας Δύναμης. Όμως, στη Συνθήκη των Εγγυήσεων του 1960 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν υπάρχει καμία – zero – πρόβλεψη για στρατιωτική επέμβαση (military intervention), καθώς αυτό θα παραβίαζε ωμά το άρθρο 2(4) του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών περί απαγόρευσης χρήσης βίας. Για την ακρίβεια, το άρθρο 4 της Συνθήκης των Εγγυήσεων του 1960 δίνει το δικαίωμα στην κάθε μία από τις Εγγυήτριες Δυνάμεις «να αναλάβει δράση με μοναδικό σκοπό να αποκαταστήσει την κατάσταση των πραγμάτων στη μορφή που η παρούσα Συνθήκη έχει δημιουργήσει».

Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και η επακόλουθη κατοχή του 1/3 των εδαφών της Κύπρου από την Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν αποκαθιστά την κατάσταση των πραγμάτων, όπως αυτή ορίστηκε από τη Συνθήκη των Εγγυήσεων του 1960. Συνεπώς, η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο δεν ήταν σύμφωνη με τη Συνθήκη των Εγγυήσεων του 1960 και γι΄αυτό ήταν παράνομη.Να τεθούμε όλοι προ των ευθυνών μας.

Για την αποκατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζωντανών, νεκρών και αγνοουμένων»

error: Content is protected !!