Μας στερούν τις θάλασσές μας Μας στερούν τις θάλασσές μας
Τις ώρες αυτές βρίσκεται υπό επεξεργασία το σχέδιο διατάγματος από τη Δ/νση Νομοθετικού Έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο θα 25-πλασιάσει την έκταση των... Μας στερούν τις θάλασσές μας

Τις ώρες αυτές βρίσκεται υπό επεξεργασία το σχέδιο διατάγματος από τη Δ/νση Νομοθετικού Έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο θα 25-πλασιάσει την έκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα και τα Διαπόρια νησιά (νησάκια ανάμεσα στη Σαλαμίνα και την Αίγινα). Από τα 186 στρέμματα που καταλαμβάνουν σήμερα οι ιχθυοκαλλιέργειες η έκταση θα εκτοξευθεί στα 4.632 στρέμματα σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Έχουν λάβει υπόψη τους:

Τη βούληση των κατοίκων;

Επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά:

  • Το Δημοτικό Συμβούλιο της Σαλαμίνας. (απόφαση 40/2021).
  •  Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Σαλαμίνας. (απόφαση 1/2020)
  •  Η Περιφέρεια Αττικής (απόφαση 86/2021)



Η αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Σαλαμίνας “Δημήτριος Μπόγρης” αποδείχθηκε πολύ μικρή για τον κόσμο που την κατέκλυσε ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒΟΣ παρά τον καύσωνα και το τριημέρου του Αγίου Πνεύματος.

Την υπάρχουσα περιβαλλοντική επιβάρυνση της Σαλαμίνας



Κανένα άλλο Ελληνικό νησί δεν έχει τόσο έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση όσο η Σαλαμίνα, που είναι ήδη περικυκλωμένη από:



  • Ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες σε Πέραμα, Ελευσίνα αλλά και στη Σαλαμίνα και μάλιστα σε αρχαιολογική περιοχή Ζώνης Β και Α (Ζώνη Α είναι και η Ακρόπολη των Αθηνών)
  •  Παροπλισμένα πλοία που σαπίζουν τόσο στη Σαλαμίνα όσο και γύρω από αυτή.
  •  Ναύσταθμο Σαλαμίνας
  • Μονάδα φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα
  • Αγκυροβόλια πλοίων
  • Συχνή διέλευση πλοίων για τα λιμάνια του Πειραιά, της Δραπετσώνας  και της Ελευσίνας.
  • Υπάρχουσες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών.
  • Διυλιστήρια σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο 

Το σημείο που θα γίνει η επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών;



Η μεγαλύτερη επέκταση θα γίνει στις ακτές και όχι μόνο, ενός από τα ελάχιστα εναπομείναντα δάση της Αττικής, στο δάσος των Κανακίων. Η πρόσβαση στις υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή γίνεται μέσω δασικών δρόμων ακόμη και τις ημέρες που η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς από την Πολιτική Προστασία είναι στη μέγιστη τιμή της. Ο πολλαπλασιασμός αυτών θα πολλαπλασιάσει ταυτόχρονα και τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς από τα φορτηγά που θα πηγαινοέρχονται στο δάσος και τις συνοδές χερσαίες εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν μέσα σε αυτό. Το αττικό τοπίο που ακόμη διατηρούν περιοχές στη νοτιοδυτική Σαλαμίνα με τα πεύκα να συναντούν τη θάλασσα και το οποίο τείνει να εξαφανιστεί, θα καταστραφεί.

Το δικαίωμα στην αναψυχή κατοίκων, παραθεριστών και επισκεπτών;

Η περαιτέρω υποβάθμιση των περιοχών που θα εγκατασταθούν οι νέες μονάδες και θα επεκταθούν οι υπάρχουσες είναι δεδομένο. Δεδομένο είναι και πως θα επηρεαστούν αρνητικά και όλες οι περιοχές που γειτνιάζουν με αυτές, ακόμη και ο κλειστός κόλπος της Σαλαμίνας όπου διαμένουν οι περισσότεροι κάτοικοι καθώς θα υπάρχουν μονάδες και στις δύο πλευρές της εισόδου του. Η Σαλαμίνα φιλοξενεί παραθεριστές και επισκέπτες από όλη την Αττική που την επιλέγουν είτε γιατί έχουν τα εξοχικά τους, είτε γιατί είναι από τις ελάχιστες διεξόδους από το κλεινόν άστυ της πρωτεύουσας είτε γιατί την αγαπούν. Υπολογίζεται πως 300.000 έρχονται στο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες. Πού θα κάνουν μπάνιο; Δίπλα στα κλουβιά των ιχθυοκαλλιεργειών; Η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής κατοίκων, παραθεριστών και επισκεπτών έχει ληφθεί υπόψη;



Τους αρχαιολογικούς χώρους;

Σε ελάχιστη απόσταση από την προβλεπόμενη χωροθέτηση υπάρχουν η Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Σαλαμίνας στα Κανάκια, ενώ αρχαιολογικοί χώροι υπάρχουν και σε Κολώνες και Περιστέρια. Θα τιμηθούν στολισμένοι με κλωβούς ψαριών;

  • Καλούμε όλους όσοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς να μας ακούσουν και να ξανασκεφτούν, πριν βάλουν το κερασάκι στην τούρτα της υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής μας.
  • Καλούμε και τους υπόλοιπους βουλευτές της περιοχής μας να πάρουν θέση σύμφωνη με τις επιθυμίες των Σαλαμινίων που τους εξέλεξαν και των επισκεπτών της Σαλαμίνας, όπως έχουν ήδη κάνει οι κ. Χάιδω Ασημακοπούλου και Νίνα Κασιμάτη.
  • Αναμένουμε την ανάληψη πρωτοβουλιών από τη Δημοτική Αρχή της Σαλαμίνας και την επικαιροποίηση της απόφασης κατά της ΣΜΠΕ, όπως δεσμεύτηκε στην ημερίδα μας.

Ζητάμε έστω και την ύστατη στιγμή να κηρυχθεί η Σαλαμίνα κορεσμένη από υδατοκαλλιέργειες, να μη γίνει καμία επέκταση και όταν λήξει η άδεια των υφιστάμενων μονάδων να απομακρυνθούν αφού πρώτα καθαρίσουν τις περιοχές στις οποίες λειτουργούν.



Η καταληκτική ημερομηνία σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που θα επικυρώσει τον 25-πλασιασμό των υδατοκαλλιεργειών και θα μας απαγορέψει πρακτικά την πρόσβαση στο Δυτικό και Νοτιοδυτικό μέρος του νησιού μας, υποβαθμίζοντας παράλληλα και όλο το υπόλοιπο είναι στις 4 Νοεμβρίου 2024. Μέχρι τότε θα προσπαθήσουμε να πείσουμε για το άτοπο της εγκατάστασης βιομηχανικού πάρκου υδατοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα και τα Διαπόρια νησιά. Ήδη και μέσα σε μόλις μία εβδομάδα έχουν υπογράψει υπέρ του δίκαιου αιτήματός μας 2.000 κάτοικοι και οι υπογραφές αυξάνονται κατά εκατοντάδες καθημερινά. Αν δεν τα καταφέρουμε και το Προεδρικό Διάταγμα υπογραφεί, η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι μονόδρομος και θα τον ακολουθήσουμε.

Έχουμε δίκιο και πρέπει να το σεβαστούν.

Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒΟΣ

error: Content is protected !!