Με πολλές ειδήσεις η παρουσία Λιβάνιου στην ΚΕΔΕ Με πολλές ειδήσεις η παρουσία Λιβάνιου στην ΚΕΔΕ
Απαντήσεις στα προβλήματα που έθεσαν οι δήμαρχοι έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνος κατά την διάρκεια της συμμετοχής του στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.Για... Με πολλές ειδήσεις η παρουσία Λιβάνιου στην ΚΕΔΕ

Απαντήσεις στα προβλήματα που έθεσαν οι δήμαρχοι έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνος κατά την διάρκεια της συμμετοχής του στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Για τα αδέσποτα σημείωσε ότι έχουν δοθεί πολλά λεφτά από επιδοτήσεις και προγράμματα και υπάρχει το ερώτημα τί τα έχουν κάνει κάποιοι δήμοι που βρίσκονται πίσω.




Επίσης ο Υπουργός αναφερόμενος στο αίτημα νέας παράτασης για τους Παιδικούς Σταθμούς είπε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσουν χωρίς πυρασφάλεια με νέα παράταση. Εχουν δωθεί εδώ και 7 χρόνια 55 εκατομμύρια και 8 παρατάσεις, είπε.
Το ίδιο σημείωσε και για τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς.
Για το θέμα των προσλήψεων σημείωσε ότι οι προϋπολογισμοί ψηφίζονται με μεγάλη καθυστέρηση με αποτέλεσμα το εποχικό προσωπικό σε τουριστικούς δήμους να προσλαμβάνεται τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιούνιο. Σημείωσε ότι στον προγραμματισμό μέχρι και τηλέφωνα παίρνει το Υπουργείο και παρακαλάει τους δήμους να τον στείλουν.




Για το θέμα των προσλήψεων αναγνώρισε ότι υπάρχει μια απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία που εξετάζεται για πλήρη αναμόρφωση και ψηφιοποίηση. Θα φτιαχτεί εκ νέου με την λογική της διαλειτουργικότητας ενώ ετοιμάζεται ρύθμιση για κίνητρο εντοπιότητας σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.
Βγήκαν είπε οι οριστικοί πίνακες ΤΕ και 25 Ιουλίου θα βγουν οι Π.Ε. Οι δήμοι μπορούν να τους προσλάβουν ήδη και το Υπουργείο θα βγάλει αυτομάτως έγκριση και για τους ορισμένου χρόνου μέχρι να βγουν οι οριστικοί για να κερδηθεί το τρίμηνο.




Γενικά όπως είπε ο κ. Λιβάνιος θα γίνουν παρεμβάσεις έτσι ώστε να ολοκληρώνεται γρήγορα ο κύκλος των προσλήψεων. Γίνεται είπε προσπάθεια να κλείσουμε πολύ γρήγορα τον κύκλο της πρόσληψης ακόμη και με βάση τα αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού.

Για τα οικονομικά ο Υπουργός προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξει τριμερής συνάντηση ΚΕΔΕ Υπουργείου Εσωτερικών και Υπουργείου Οικονομικών για να μπουν στην σωστή τους διάσταση και να εντοπιστούν οι ανάγκες.
θύμισε ότι βγήκε στον αέρα η ΚΥΑ για την επιχορήγηση δικαστικών αποφάσεις και διαταγών πληρωμής και από παρόχους ενέργειας.
Σημείωσε ότι ο τρόπο κατανομής των ΚΑΠ που εφαρμόστηκε με τον νέο τρόπο χρειάζεται επανεξέταση καθώς άφησε εκτός και στα ίδια επίπεδα τους μεγαλύτερους δήμους.




Για το προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου είπε ότι θα γίνει προσπάθεια να ολοκληρώνονται πολύ γρήγορα, ενώ ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για βελτίωση των προϋποθέσεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, αλλά σημείωσε ότι αυτές θα πρέπει να είναι πραγματικά ανταποδοτικές.
Για τα τραπεζοκαθίσματα είπε ότι ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση προφανώς με μεγαλύτερα πρόστιμα, ενώ για το τέλος παρεπιδημούντων αναγνώρισε ότι στέρησε μεγάλα ποσά από τους δήμους και είπε ότι σύντομα το πρόβλημα της πλατφόρμας θα λυθεί.
Για το τέλος παρεπηδημούντων αναγνώρισε επίσης ότι οι τουριστικοί δήμοι δεν βγαίνουν πέρα με την εποχική τουριστική επιβάρυνση και δήλωσε ότι εξετάζεται η περίπτωση να μπορεί ο ίδιος ο δήμος να φτιάξει ζώνες και να μπορέσει να δημιουργήσει κλίμακες.



Για τον νέο κώδικα ο κ. Λιβάνιος ενημέρωσε ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να λειτουργεί η ομάδα εργασίας. Θα συσταθούν είπε μια ομάδα με 4-5 υπαλλήλους που θα αναλάβουν την «δακτυλογράφηση» του κώδικα και μια Επιτροπή με εκπροσώπους ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ που θα έχει την ευθύνη και θα συντάξει ένα λειτουργικό κείμενο.
Ανέφερε και θέματα του κώδικα όπως:
Πως θα εκλέγονται οι δημοτικές αρχές
Τα Τοπικά Συμβούλια και οι κοινότητες.
Ανέφερε ότι θα εξεταστεί και ο αριθμός των υποψηφίων για κάθε συνδυασμό
Το σύστημα διακυβέρνησης και το πώς ορίζονται να αρμοδιότητες μεταξύ των οργάνων όπως η
Δημοτική Επιτροπή.
Θα εξεταστούν ακόμη οι ενδοδημοτικές μεταφορές υπογραφών και ο τρόπος των Συνεδριάσεων. Ενημέρωσε επίσης ότι στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ θα παραδοθεί για μια πρώτη διατύπωση γνώμης ο πρότυπος κανονισμός όπου όπως είπε θα υπάρχουν διευκρινήσεις για την λογοδοσία.



Το τρίτο κεφάλαιο Λιβάνιος ανέφερε ότι εξετάζει και το θέμα του πλήθους των αντιδημάρχων.

Το 4ο θέμα του Κώδικα θα είναι οι αρμοδιότητες μεταξύ Δήμων, Περιφερειών και Κράτους και αναφέρθηκε στο θέμα των παραλιών, μέχρι το οδικό δίκτυο.

Για την εποπτεία ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι ξεκάθαρα πρέπει να γίνεται έλεγχος νομιμότητας, αλλά εξήγησε ότι η ταχύτητα πρέπει να ξεπεραστεί με 2 ελέγχους και ότι ιδίως σε κομμάτια τεχνικών έργων πρέπει να υπάρχει πιστοποίηση.

Τέλος ο Υπουργός ενημέρωσε ότι μόλις ψηφιστεί η σχετική διάταξη για την Επιτροπή θα ξεκινήσει με ορίζοντα το επόμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ για να γίνει εκεί η πρώτη οργανωμένη συζήτηση με ένα κείμενο εργασίας μέχρι να καταλήξουμε στις αρχές του χρόνου.

myota.gr

error: Content is protected !!