Σαλαμίνα: Τον συνέλαβαν για εμπρησμό από αμέλεια και στο δικαστήριο αθωώθηκε – Έβαλε φωτιά πετώντας το τσιγάρο Σαλαμίνα: Τον συνέλαβαν για εμπρησμό από αμέλεια και στο δικαστήριο αθωώθηκε – Έβαλε φωτιά πετώντας το τσιγάρο
Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για... Σαλαμίνα: Τον συνέλαβαν για εμπρησμό από αμέλεια και στο δικαστήριο αθωώθηκε – Έβαλε φωτιά πετώντας το τσιγάρο

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα Σάββατο 29 Ιουνίου, ώρα 10:29 π.μ.

Ένας άνδρας καταγράφεται από κάμερα ασφαλείας να περπατά σε μονοπάτι έξω από σπίτι στην περιοχή της Σαλαμίνας και να πετά το τσιγάρο του στο έδαφος, σε ξερά χόρτα.



Καταγράφεται στη συνέχεια να μαζεύει κάποια σίδερα και να αποχωρεί. Επτά λεπτά μετά, στις 10:36, η κάμερα ασφαλείας καταγράφει καπνούς από τα ξερά χόρτα.

Όλα αυτά τη στιγμή που στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι και ο βαθμός επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιάς ήταν στο 4. Στην πυροσβεστική σημαίνει συναγερμός και όταν η πυρκαγιά σβήνει, χωρίς ευτυχώς να πάρει έκταση, αναζητούν τον υπαίτιο καθώς κατάλαβαν ότι η πυρκαγιά έχει προκληθεί από ανθρώπινο χέρι.



Ένας από τους πυροσβέστες αναφέρει στην κατάθεσή του: «Ειδοποιήθηκε το πυροσβεστικό κλιμάκιο Σαλαμίνας από πολίτη μέσω τηλεφωνικής κλήσης ότι είχε εκδηλωθεί μικρής έκτασης υπαίθρια πυρκαγιά σε ξερά χόρτα η οποία είχε ήδη σβηστεί. Για το εν λόγω συμβάν ειδοποιηθήκαμε ότι υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό. Μεταβήκαμε στο σημείο, είδαμε το βίντεο και προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε το άτομο που φαινόταν να σχετίζεται με την πυρκαγιά. Διακρίναμε ένα όχημα χρώματος μπλε, το οποίο έφερε σχάρα στην οροφή και στη συνέχεια, μέσω της ΕΛΑΣ, εντοπίστηκε στην περιοχή Μπιζάνι Σαλαμίνας.»

Οι πυροσβέστες στη συνέχεια πηγαίνουν στο σημείο που βρισκόταν το αυτοκίνητο και εντοπίζουν τον οδηγό. «Σε ερώτηση του διοικητή αν βρισκόταν στην περιοχή Ρέστη που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ανέφερε ότι βρισκόταν στην περιοχή την ώρα της πυρκαγιάς και μάζευε σίδερα.»



Από τις ερωτήσεις που έκαναν οι πυροσβέστες αποκαλύφθηκε ότι ο συγκεκριμένος άνδρας βρισκόταν μία εβδομάδα πριν και σε άλλη πυρκαγιά, ξανά στη Σαλαμίνα: «Τον ρωτήσαμε αν βρισκόταν στις 22.06.2024 και ώρα 10:32 στην περιοχή Ρέστη, όπου εκδηλώθηκε και πάλι πυρκαγιά, και μας ανέφερε ότι όντως ήταν εκεί μόλις ξεκίνησε η πυρκαγιά και φώναζε γι’ αυτή στους περίοικους. Παραδέχτηκε ότι συνηθίζει να καπνίζει την ώρα που μαζεύει σίδερα όπως έκανε και σήμερα.»

Ο άνδρας συλλαμβάνεται και στην έκθεση αυτοψίας αναφέρεται: «Η φωτιά εκδηλώθηκε σε απερίφρακτο κοινόχρηστο χώρο, εντός κατοικημένης περιοχής που συνορεύει με τσιμεντένια περίφραξη οικίας, στην βάση της οποίας εκδηλώθηκε η φωτιά.



Σε μικρή απόσταση από τον απερίφρακτο κοινόχρηστο χώρο ξεκινούσε ο αιγιαλός. Η αιτία πρόκλησής της οφείλεται σε αμέλεια του κατηγορούμενου, ο οποίος ευρισκόμενος στο σημείο σε προγενέστερο χρόνο εκδήλωσης της φωτιάς, απέρριψε υπόλειμμα καπνίσματος και δεν επέδειξε τη δέουσα προσοχή, σβήνοντας με επιμέλεια την προκληθείσα από τον ίδιο εστία φωτιάς, εφόσον δεν το αντιλήφθηκε αλλά συνέχισε να εκτελεί εργασίες περισυλλογής μετάλλων.»

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα.



Οι δικαστές όμως τον αθώωσαν και ο δικηγόρος του, Γιώργος Κριεμάδης, εξηγεί στο Newpost το γιατί: «Ο εντολέας μου απερίσκεπτα πέταξε το τσιγάρο του σε ξερά χόρτα με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα να ξεσπάσει φωτιά. Ωστόσο, το δικαστήριο τον έκρινε αθώο, καθώς έγινε δεκτός ο ισχυρισμός μας ότι, αν και ήταν ο υπαίτιος της φωτιάς, δεν προέκυψε ο “κοινός κίνδυνος” που απαιτεί ο νόμος για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος του εμπρησμού.»

newpost.gr



error: Content is protected !!