Τουρισμός: 800 δισ. θα φέρει φέτος στην Ευρώπη – Τα νέα μοτίβα, πάντα «hot» η Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 14 Ιουλίου 2024 fonisalaminas
Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ, οι υψηλές τιμές των ξενοδοχείων και ο συνωστισμός στα πιο δημοφιλή αξιοθέατα δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν τους τουρίστες από τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το European Travel Commission, οι τουρίστες θα ξοδέψουν το ποσό-ρεκόρ των 800 δισ. ευρώ στην Ευρώπη φέτος, με τις σχετικές δαπάνες να είναι μάλιστα αυξημένες κατά 37% σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα των 583 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, άλλωστε, οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ευρώπη κινούνται κατά 6% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019, οδεύοντας προς νέο ιστορικό ρεκόρ.
Βασικός μοχλός για την άνθηση του ευρωπαϊκού τουρισμού είναι, σύμφωνα με την έκθεση την οποία δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα το Bloomberg, οι Αμερικανοί. To 72% των δαπανών-ρεκόρ έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στους προορισμούς της Δυτικής Ευρώπης. Περαιτέρω ώθηση στις τουριστικές δαπάνες δίνουν οι επισκέπτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι ταξιδιώτες από την Ανατολική Ασία, οι οποίοι επιστρέφουν, με κυριότερους τους Κινέζους.
«Για την ώρα, μπορούμε να δούμε ότι οι προορισμοί της Νοτίου Ευρώπης και της Μεσογείου παραμένουν οι αγαπημένοι για τους ταξιδιώτες στην Ευρώπη», λέει στο Bloomberg ο Eduardo Santander, CEO του European Travel Commission.
Οι τουρίστες εξακολουθούν να αναζητούν τον ζεστό καιρό και την αξία για τα χρήματά τους, δύο πράγματα τα οποία μπορούν ακόμα να βρουν σε μέρη της Ν. Ευρώπης, προσθέτει.
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, παρά την αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, με τους καύσωνες φέτος και τις πυρκαγιές πέρυσι, το ETC δεν διαπιστώνει κάποια επίπτωση στην ελκυστικότητά της χώρας ως προορισμού.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα ωραία αλλά οικονομικά προσιτά ξενοδοχεία πολλαπλασιάζονται φέτος στην Ελλάδα, με πολλά από αυτά να βρίσκονται μακριά από τους πιο ακριβούς προορισμούς της Σαντορίνης και της Μυκόνου.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, πιο βόρειοι προορισμοί κερδίζουν μερίδια αγοράς με γρήγορους ρυθμούς. Τα στοιχεία της έκθεσης επιβεβαιώνουν ότι η στροφή στα μοτίβα του τουρισμού στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει ήδη. Περισσότεροι επισκέπτες συνέρρευσαν σε προορισμούς με μέτριες θερμοκρασίες και λιγότερα πλήθη το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Αυτή η άνοδος των λεγόμενων «coolcations» έφερε αισθητή αύξηση στις διανυκτερεύσεις ξένων στη Δανία (+38%), τη Νορβηγία (+18%) και τη Σουηδία (+9%), σε σχέση με το 2019.
Επίσης, υπάρχει μια αυξανόμενη προτίμηση για τους λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς του ευρωπαϊκού Νότου, σε μία προσπάθεια των ξένων τουριστών να αποφύγουν τα πλήθη. Οι αφίξεις ξένων στην Κροατία και τη Μάλτα είναι 7,6% και 37% υψηλότερες από τα επίπεδα του 2019 αντίστοιχα. Στην Αλβανία είναι 86% υψηλότερες.
Αυξημένη δημοτικότητα εμφανίζουν και οι προορισμοί με ευνοϊκές ισοτιμίες, με την Βουλγαρία να εμφανίζει αύξηση αφίξεων 29%, τη Σερβία 40% και την Τουρκία 22% έναντι των προ-πανδημίας επιπέδων.
moneyreview.gr